Drukāt šo lapu
22.05.2015 14:04

Fotostāsts: Mākslas pastaiga Baldonē

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Baldones Mākslas skolas pasniedzēju gleznas, grafikas un skulptūras ir aplūkojamas gan pārtikas, zoopreču un būvniecības veikalos, gan kafejnīcās, picērijā, frizētavā un pat aptiekā. Baldones Mākslas skolas pasniedzēju gleznas, grafikas un skulptūras ir aplūkojamas gan pārtikas, zoopreču un būvniecības veikalos, gan kafejnīcās, picērijā, frizētavā un pat aptiekā. Einārs Binders

Tas ir kaut kas šajā novadā nebijis, un to varēs redzēt tikai līdz 11. jūnijam! Tā kā Baldonē nav izstāžu zāles, profesionāliem māksliniekiem, kuri ir arī pasniedzēji Baldones Mākslas skolā, radās ideja Mākslas dienās vārda tiešā nozīmē doties pie iedzīvotājiem.

"Mums ļoti patīk ideja veikalā izstādīt mākslinieku darbus. Kristīnes Krastiņas-Indānes "Āzis" un Ievas Muzikantes "Rukša kunga portrets" cilvēkos raisa interesi. Daži pircēji prasa, kādā sakarā tie te ir, bet lielākā daļa tos uztver ar humoru. Viens jokojot teica, ka no šīs cūkas gaļu gan nepirkšot. Cits prasīja, kur tad ruksim pakaļgals. Teicu, lai apiet stabam no otras puses, tur būs," smieklus valdīdama, stāsta veikala "Lats" vadītāja Ira Cine. "Tas ir apsveicami, ka mākslinieki nāk pie cilvēkiem, jo ne jau visi var aizbraukt uz izstādēm Rīgā."

"Pie mums ir izstādītas divas tēlnieka Tālivalža Muzikanta bērnu skulptūriņas "Par dzīvību". Cilvēki tās uztver ļoti emocionāli. Viņi pat paglāsta bērniņus un ir sajūsmā, cik viņi ir maigi," stāsta datorpreču veikala "RGU serviss" klientu pakalpojumu konsultante Inga Kānberga.

"Mazo bērnu skulptūriņas kontrastē ar veikala atmosfēru un liek aizdomāties par dzīvības vērtību, jo laiks, ko pavadām pie datora, atņem laiku būt kopā ar bērniem. Pateicoties šai izstādei, mākslinieki un viņu darbi ir pienākuši ļoti tuvu cilvēkiem viņu ikdienas gaitās."

"Cilvēki, kuri iegriežas aptiekā pēc zālēm, ir pārsteigti, ieraugot pie sienas trīs gleznas – Ievas Muzikantes "Rundāles pils parku", grafiķes Ingunas Krolles-Irbes "Aplī" un Ināras Visnievskas "Rudens kompozīciju". Dažiem vajag paskaidrot, kāpēc tās te ir, bet citi jau zina par neparasto Baldones mākslinieku izstādi," atklāj "Gaiļu aptiekas" farmaceite Ingūna Gailīte.

"Pie mums ir arī divas skulptūras – Ivetas Aigares "Zirgs" un Tālivalža Muzikanta "Valdniece". Visi izstādītie darbi tik labi iederas interjerā, ka liekas, būtu speciāli radīti mūsu aptiekai."

Baldones luterāņu baznīcā izstādīti sakrāli darbi. "Mani visvairāk uzrunā Ievas Muzikantes glezna "Māte Terēze"," izjūtās labprāt dalās baznīcas kalpotāja Mirdza Triška.

"Lai kurā vietā baznīcā esmu – pie ieejas, tās vidū vai pie altāra –, māte Terēze man skatās tieši acīs. Neko tādu līdz šim nebiju piedzīvojusi. Kā tā var uzgleznot? Arī citi darbi ir ļoti skaisti! Man patīk, ka tie ir tematiski piemēroti baznīcai, par ko liecina arī nosaukumi: "Svētā trīsvienība" (autore Ingūna Krolle-Irbe), "Ceļš uz virsotni" (Iveta Aigare), "Baldones baznīca", "Jērs", "Pravietis", (Ieva Muzikante), "Eņģeļu satikšanās", "Madonna ar bērnu", "Ceļš", "Lūdzošā madonna" (Tālivaldis Muzikants).

"Ingūnas Krolles-Irbes glezna "Čūska" mūsu veikalam piestāv gan tonāli, gan saturiski, jo tajā attēloti ziedu motīvi un fascinējošas acis," atzīst veikala "Ziedu stādi" floriste Anita Beļavska.

Pārdevēja Laura Dimza ir vienisprātis un piebilst: "Man ļoti patīk šī mākslinieku akcija. Vienmuļajā Baldones ikdienā tā ir ienesusi dzīvību. Pie mums nekas tāds vēl nav bijis. Interesanti ir visām paaudzēm, jo veikalā iegriežas gan skolēni, gan pieaugušie un pensionāri."

"Ieraugot Ingūnas Krolles gleznu, kāda pircēja teica: "Nekad dzīvē nebūtu iedomājusies, ka celtniecības preču veikalā varētu nākt aplūkot mākslas darbu. Un cik labi tas te iederas!"" stāsta būvniecības preču veikala "Namiņš" vadītāja Evija Skuja. "Cilvēki saka arī to, ka glezna piedod veikalam savu stilu, tas izskatās gaumīgāks. Godīgi sakot, gribētos, lai šī glezna pie mums paliek."

"Pateicoties gleznām, kas izstādītas picērijā, mums ir pieaudzis apmeklētāju skaits. Tie, kuri grib piedalīties mākslas darbu loterijā, nāk ar anketām, kurās jāieraksta gleznu autori, un pie viena arī apēd picu," novērojusi picērijas "Novada pica" bārmene Ilze Griņus.

"Gleznas tik labi piestāv mūsu interjeram, ka tie cilvēki, kuri par šo akciju nezina, domā, ka tās pastāvīgi ir picērijas interjerā. Ne tikai tonāli, bet arī tematiski tās piestāv picērijai, jo tapušas atpūtas brīžos vai plenēros brīvā dabā, kā liecina arī nosaukumi: "Kuģīši Liepājas ostā", "Jomas iela Jūrmalā", "Ventas rumba", "Rundāles pils parkā" (autors Tālivaldis Muzikants), "Bišu stropi" (Ināra Visnievska), "Pirtiņa Brīvdabas muzejā" (Ieva Muzikante).

"Cilvēki, kuri pie mums ienāk, pazīst sunīti un pērtiķīti, kas attēloti Ievas Muzikantes gleznās no dzīvnieku sērijas. Bet visi brīnās par trešo dzīvnieciņu, kam galva ir kā nīlzirgam, bet kājas kā trusim vai zaķim. Tad man ir jāpaskaidro, ka tas ir begemotu mazulītis," smaidot stāsta veikala "Zoo sala" pārdevēja Lolita Vāvere.

"Mūsu veikalam ir tikusi ļoti skaista Ievas Muzikantes glezna "Klusā daba ar peonijām un sfinksu," priecīgi saka pārtikas veikala "V555" pārdevēja Skaidrīte Bajaruņica. "Tā saka arī daudzi pircēji. Kādas gleznas ir citās Baldones vietās neesmu redzējusi, jo man visu dienu jāstāv aiz letes."

Frizētavā "Akropole", sēžot uz atpūtas dīvāniņa, var aplūkot mākslinieces Kristīnes Krastiņas-Indānes darbus "Atrastās lietas" un "Rubeņu sila vēstules". Bet manikīra pakalpojumus meistare klientiem sniedz gluži vai jūras krastā – sēžot pie Tālivalža Muzikanta gleznas "Saulriets".

"Man ļoti patīk šī mākslinieku akcijas ideja un gleznas, ko cilvēki, dzerot kafiju un ēdot kūciņas, var aplūkot pie mūsu kafejnīcas sienām. Zālē ar galdiņiem izstādīti Ievas Muzikantes darbi "Rundāles parkā" un "Kuldīgas tilts", bet pie kases – Tālivalža Muzikanta "Rundāles pils" un "Vakars Vidzemes jūrmalā". Man tie raisa arī personīgas atmiņas, jo pati kādreiz zīmēju un gleznoju, " atzīstas kafejnīcas "Dzintarliepa" īpašniece Jolanta Nagliša.

"Mums patīk, ka esam kļuvuši par izstāžu zāli, jo cilvēki nāk skatīties mākslu, un līdz ar to veikalā palielinās arī pircēju plūsma. Initas Grāveres veidotais "Virotņu altāris" ir smuks darbs, kas rada vēlmi iedziļināties," atzinīgi vērtē veikala "Mego" vadītāja Ilze Verpakovska.

"Izstādē "Mākslas pastaiga Baldonē!" ir apskatāmas 57 profesionālu mākslinieku – Baldones Mākslas skolas pedagogu – gleznas, grafikas un skulptūras, kas izvietotas 17 vietās," stāsta mākslas skolas direktors Tālivaldis Muzikants.

"Šodien apskatījām lielāko daļu, jo ne visur varējām iekļūt iestāžu darba laika dēļ. Lai izstādes apmeklētāji zinātu, kurp doties, esam izgatavojuši karti ar norādēm. Tai otrā pusē ir anketa, ko aizpildot – ierakstot katrā vietā redzēto darbu skaitu un mākslinieku vārdus, var piedalīties mākslinieku darbu loterijā, kas notiks Baldones pilsētas svētkos jūlijā.

Atzīšos, ka šīs izstādes ierīkošana man prasīja nedēļu smaga darba papildus tiešajiem pienākumiem skolā. Vajadzēja izvēlēties gan katram darbam piemērotāko vidi, gan arī tos izlikt tajā. Tāpēc ir patiess prieks dzirdēt, ka mūsu mākslinieku iziešana tautā šī vārda tiešā nozīmē baldoniešiem ir radījusi interesi un pozitīvas emocijas!"