Drukāt šo lapu
11.01.2015 12:54

Latviešu karikatūristi par notikumiem Francijā: Ir jājūt robežas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Zemgus Zaharāns. "Franču kolēģu piemiņai" Zemgus Zaharāns. "Franču kolēģu piemiņai"

Traģiskie notikumi franču satīras žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijā izraisījuši sašutumu visā pasaulē. Notikušais rosinājis arī daudz pārdomu. Tajās lūdzām padalīties karikatūristus Kristapu Auzenbergu un Zemgu Zaharānu.

"Karikatūru zīmē, lai pateiktu kādu domu, paustu kādu viedokli. Tas var būt arī par reliģisku tēmu. Es arī esmu zīmējis, ka uz pasaules ir kodolkarš, bet dievs ar velnu cep šašlikus zemes ugunīs. Taču tas ir visaptveroši un neskar konkrētu ticību," saka Kristaps Auzenbergs, kura karikatūru izstāde šobrīd skatāma Ķekavas novadpētniecības muzejā.

"Uzskatu, ka reliģija tomēr ir tēma, kas īsti nepakļaujas karikatūras žanram. Ja tai pieķeras, ir jābūt uzmanīgam, un jādomā līdzi, ko dara. Bet vēl svarīgāk ir just, cik tālu var iet, lai nepārkāptu robežas. Ir sens teiciens, ka naids kurina naidu, un vēsture to apliecina."

"Jāņem vērā arī tas, ka Tuvie Austrumi jau ilgstoši ir ļoti nestabils reģions. Tam ir gan starptautiski politiski, gan ekonomiski iemesli, kuru dēļ šī reģiona valstis ir dalītas un pārdalītas, tāpēc tur veidojas dažādas teroristiskas grupas," uzskata Zemgus Zaharāns.

"Situācijas skaidrojums, protams, ir politiķu un ekonomistu kompetence, taču ikvienam, kurš kaut nedaudz seko līdzi notikumiem, ir skaidrs, ka līdzsvars tur ir izjaukts. Zinot saspringto situāciju, kas valda Tuvojos Austrumos, jāsaprot, ka cilvēki tur arī karikatūru, kas ir humora žanrs, uztver saasināti. Runa ir par to, ka nevajag speciāli aizskart un kaitināt. Protams, šaušana nav adekvāta atbildes reakcija, un to nedrīkst pieļaut. Tāpēc karikatūristi visā pasaulē solidarizējas, un ar saviem darbiem pauž protestu pret notikušo terora aktu."