Drukāt šo lapu
18.07.2014 16:28

FOTO: Grāmata par latviešu strēlniekiem Nāves salā dodas pie lasītājiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

17. jūlijā Daugmalē tika prezentēta pulkveža Jāņa Hartmaņa grāmata "Latviešu strēlnieki Nāves salā 1916", kuru finansējusi Ķekavas novada pašvaldība.

Grāmata izdota par godu vēsturiskajam notikumam Nāves salā pirms 90 gadiem – toreiz, 27. jūlijā, tika atklāts Brīvības cīņu atcerei veltītais Nāves salas piemineklis.

Grāmatas atklāšanas pasākumā pulcējās vairāk nekā simt cilvēku gan no Ķekavas un kaimiņu novadiem, gan no citām attālākām Latvijas vietām. Viesu vidū bija arī latviešu strēlnieku bērni un mazbērni, kuri, turot augstā godā strēlnieku varonību un drosmi cīņā par brīvu Latviju, izteica pateicību autoram un pašvaldībai par šādas grāmatas tapšanu, jo līdz ar šo notikumu tiek godāta latviešu strēlnieku piemiņa.

Literārajā darbā detalizēti izsekots varonīgo latviešu vīru vairāku mēnešu ilgajām cīņām Nāves salā. Tā pamatā ir ilgstoša un rūpīga dokumentālo ziņu, kā arī notikumu vietas izpēte, kuras rezultātā radusies pirmā monogrāfiskā publikācija par latviešu strēlniekiem Nāves salā. Grāmatas autors Jānis Hartmanis apkopojis virkni līdz šim apritē nebijušu faktu un vairākos gadījumos veicis precizējumus.

"Esam gandarīti, ka iesaistījāmies un atbalstījām grāmatas "Latviešu strēlnieki Nāves salā 1916" izdošanu. Tā ir liela un paliekoša vērtība, ar kuru izglītot mūs pašus un mūsu bērnus. Grāmata ir vēsturiska piezīme Ķekavas novadam – tā veido izpratni un patriotismu par mūsu tautu, tās vēsturi," uzsver Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks. Viņš pateicās autoram par ieguldīto darbu un izteica cerību uz turpmāku radošo sadarbību.

Grāmatas prezentācijā varēja tikties klātienē ar grāmatas autoru, Nacionālo bruņoto spēku vecāko ekspertu un pulkvedi Jāni Hartmani, ielūkoties, kas slēpjas aiz grāmatas cietajiem vākiem un vēstures skarbajiem notikumiem, kā arī saņemt dāvanā grāmatu ar autora ierakstu.

Grāmata ir kā pašvaldības reprezentācijas dāvana, līdz ar to izdevumu nevarēs iegādāties. Grāmata būs pieejama novada un skolu bibliotēkās.

Darba prezentācijas pasākumu atbalstīja vīru koris "Ķekava", privātskolas "Gaismas tilts 97" skolotāja Silvija Zītare un viņas staltie audzēkņi, kā arī jaunais mērniecības uzņēmums "Vizmers" Ķekavā. Grāmatas atklāšanas svētkus organizēja Ķekavas novada pašvaldība sadarbībā ar Ķekavas pagasta un Daugmales pagasta kultūras centriem.