Drukāt šo lapu
27.06.2014 09:15

Ādažos apskatāma gleznu izstāde "Man viņa ir visskaistākā..."

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ādažos apskatāma gleznu izstāde "Man viņa ir visskaistākā..." Monika Griezne

Jūnijā Ādažu Kultūras centrā atvērta Rolanda Bruno Butāna izstāde "Man viņa ir visskaistākā...", kas galvenokārt veltīta Vecrīgai – Latvijas galvaspilsētas senajai dvēselei.

"Vecrīga ir mana stihija," reiz mākslas zinātniecei Diānai Kaijakai atzinis pats izstādes autors. D. Kaijaka uzskata, ka B. Butāna glezniecība ir savdabīga fantāzija par Latvijas skaistumu, kur vairāk par centieniem atainot pilsētas ainas ar objektīva precizitāti viņš rada noskaņas un asociācijas, un pilsētas vide uz audekla veidojas caur mākslinieka atmiņām un sajūtām.

Iztaujāts par gleznu rašanās procesu, pats Butāns atzīst, ka, esot uz vietas Vecrīgā, viņš izveido dažas melnbaltas skices, bet pilnestīgs darbs kopumā top jau viņa darbnīcā. No vienas puses –  darbi ļoti precīzi atspoguļo konkrētas ēkas Rīgā un Vecrīgā, no otras – dažas detaļas ainavā (piemēram, autobuss, luksofors, auto) ir tādas, kādas dzīvē mūsdienās tur neatrast, jo atgādina, iespējams, 60. gadu kultūrvides elementus. Līdz ar to Butāna darbi ir pārlaicīgi, necenšoties atspoguļot konkrētu laikmetu ar precīzām sadzīves un kultūrvides detaļām. 

Izstāde apskatāma līdz 31. augustam Ādažu Kultūras centrā Gaujas ielā 33A. Izstāžu zāles darba laiks darba dienās no pulksten 10 līdz 19 un brīvdienās no pulksten 10 līdz 17. Ieeja –  brīva.