Drukāt šo lapu
28.05.2013 16:57

Upesciemam tuvojas olimpiskā regbija svētki

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Upesciemam tuvojas olimpiskā regbija svētki Zigismunds Zālmanis, Nikon

Latvijas izlase regbijā-7 sestdien mājīgajā Upesciema stadionā Garkalnes novadā lūkos izcīnīt pirmo vietu Eiropas čempionāta B divīzijas apakšgrupas turnīrā un ceļazīmi uz A divīziju.

Pagājušā gada septembrī Latviju apmeklēja Eiropas Regbija asociācijas (FIRA-AER) prezidents Žans Klods Bakē, un viens no viņa pieturas punktiem bija Upesciema stadions. Augstais viesis noliedzoši atbildējis par iespēju tur aizvadīt starptautiska mēroga regbija spēles, toties bijis sajūsmā par kopējo skatu un uzreiz paziņojis – šeit nākamgad notiks Eiropas čempionāts regbijā-7! Stāvot turpat uz stadiona zālāja, Bakē veica telefona zvanu uz Parīzi, un piecu minūšu laikā Latvijas Regbija federācija (LRF) pat bez iepriekšējas iniciatīvas izrādīšanas kļuva par turnīra rīkotāju.

Gluži par iesācējiem LRF vadību šāda līmeņa turnīru rīkošanā uzskatīt nevar – pirms diviem gadiem LU stadionā Rīgā jau notika Eiropas čempionāti regbijā-7 vīriem un dāmām, par kuru organizācijas līmeni tika saņemti ļoti atzinīgi novērtējumi. Šāgada turnīrs atšķirsies gan pēc norises vietas, gan pēc formāta.

Olimpiskā regbija paveida Eiropas čempionāta B divīzijā šogad komandu skaits palielinājies no 12 līdz 16, tāpēc turnīri tiek rīkoti divās grupās. Upesciemā sabraukušās astoņas komandas pirmajā posmā tiks sadalītas divās apakšgrupās. Laukuma saimnieku pretinieki spēļu secībā būs Īslandes (plkst. 10), Azerbaidžānas (plkst. 12.42) un Luksemburgas (plkst. 14.40) komandas; otrā grupā spēlēs Norvēģija, Lihtenšteina, Igaunija un Slovākija. Pa divām labākajām vienībām turpinās cīņas pusfinālā (spēles plkst. 16.30 un 17.00), turnīra uzvarētāji nākamgad varēs spēlēt A divīzijā (fināls paredzēts plkst. 19.08).

Latvijas izlasei regbijā-7 pēdējos gados mazliet pietrūcis, lai pakāptos vienu līmeni augstāk. Latvijas izlases galvenais treneris Uldis Bautris prognozēs ir piesardzīgs, taču nenoliedz, ka laukuma saimnieki varētu būt vieni no galvenajiem pretendentiem uz pirmo vietu.

"Sagatavošanās periodā bija jāsaskaras ar dažiem traucēkļiem. Vairākiem meistarīgiem spēlētājiem pietrūkst motivācijas, viņiem pirmajā vietā ir ģimenes, darbs vai studijas. Citiem atkal motivācija būtu, bet pagaidām pietrūkst meistarības. Tomēr ceru, ka turnīrā nospēlēsim savā līmenī. Labi ir tas, ka pagājušā gada Eiropas čempionātā iespēlējām vairākus jaunos regbistus, un šodien viņi jau darbojas krietni augstākā līmenī," uzskata treneris.

Uz aicinājumu novērtēt konkurentus, Bautris ir izvairīgs. Abi pirmie pretinieki no Īslandes un Azerbaidžānas būs Eiropas čempionāta debitanti, un viņu spēli nāksies lasīt "no baltas lapas", bet Luksemburgas regbistu spēks lielā mērā būšot atkarīgs no viņu motivācijas. Par galvenajiem sāncenšiem treneris drīzāk uzskata Norvēģijas valstsvienību.

U. Bautris pats nesteidz nosaukt valstsvienības spēlētāju galīgo duci. Lai gan galvā aptuveni tāds esot, arī tiem sešiem kandidātiem, kas beigās paliks ārpus komandas sastāva, jābūt gataviem nepieciešamības gadījumā "ielēkt pēdējā vagonā".

Jāpiebilst, ka lielākā daļa izlases kandidātu skaita ir Pierīgas regbija klubu pārstāvji: Viktors Silovniks, Andris Andersons, Elmārs Šefanovskis, Ivars Eglis, Emīls Balodis, Leno Bramanis, Valters Raņķis, Raivis Kokins un Jānis Zālmans no Ķekavas kluba "Miesnieki", Artūrs Kisle, Vigo Valdavs juniors un Kristaps Bērziņš no "Garkalne/Livonia" komandas, kā arī Mikus Ozols no RK "Sigulda" un Kaspars Jakušs no RK "Baldone".

Eiropas čempionāta organizētāji atgādina, ka skatītāji turnīru, kas sarīkots ar Garkalnes novada domes, vietējā regbija kluba "Livonia" un vairāku pašvaldības uzņēmumu atbalstu, varēs apmeklēt bez maksas. Spēles audiovizuālā formātā atspoguļos portāls sportacentrs.com.