Drukāt šo lapu
10.05.2013 18:17

Stiprinot klubu, cer stiprināt Latvijas izlasi

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Regbija kluba ”Livonia” prezidents Vigo Valdavs dāvā komandas kreklu kluba jaunpienācējam Kristapam Bērziņam Regbija kluba ”Livonia” prezidents Vigo Valdavs dāvā komandas kreklu kluba jaunpienācējam Kristapam Bērziņam Zigismunds Zālmanis, Nikon

Garkalnes novada regbija kluba "Livonia" vadība ir pārliecināta, ka citu valstu spēlētāju piesaistīšana komandai sekmēs Latvijas čempionāta un līdz ar to arī valsts izlases līmeni.

Regbija kluba "Livonia" pirmsākumi meklējumi 2007. gadā – kā tagad stāsta kluba prezidents Vigo Valdavs, "tukšā laukā, jo bija tikai ideja". Dibinātāji tolaik sev izvirzījuši divus mērķus: ar mērķtiecīgu un godīgu darbu pierādīt, ka Latvijas regbijā viss nav tikai slikti, un sekmēt visa Latvijas regbija attīstību un atpazīstamību.

V. Valdavs uzskata, ka sešu gadu laikā "Livonia" šo mērķu īstenošanai ir pietuvojusies, kā piemēru minot nopietnu pievēršanos regbijam-7 – tā rezultātā Latvijas čempionātā gan palielinājies konkurētspējīgu komandu skaits, gan radusies intriga. "Mums ir skaidrība, ko un kāpēc darām," apgalvo kluba prezidents.

Viens no soļiem, ko pēdējos gados spēruši "Livonia" kluba vadītāji un kas Latvijas regbija sabiedrībā nav izsaucis viennozīmīgu reakciju, ir ārzemju speciālistu un spēlētāju piesaistīšana. Tas, kas Latvijas basketbolā vai futbolā ir pašsaprotama lieta, regbijā vēl ir teju vai eksotika.

Trīs gadus Garkalnes klubā strādā velsiešu treneris Marks Allens, komandas sastāvā jau ne pirmo gadu ir trīs francūži, viņu vidū pagājušā gada komandas līderis Simons Fuko, kā arī viens austrālietis (sezonas beigās varētu parādīties vēl viens). Bet pavisam nesen klubam pievienojušies trīs Lietuvas regbisti, kuri spēlē savas valsts izlasēs gan klasiskajā regbijā, gan regbijā-7. Klubs ar Latvijas Regbija federācijas palīdzību arī meklē latviešu izcelsmes regbistus visā pasaulē, kuri varētu atbraukt, parādīt sevi klubā un varbūt arī būt noderīgi Latvijas izlasei (regbijā šie noteikumi ir liberālāki nekā citās sporta spēlēs).

Viens no "Livonia" dibinātājiem Jānis Zuments apgalvo, ka viesspēlētāju (šis apzīmējums gan neesot īsti precīzs, jo viņi visi ir kluba biedri) piesaiste nav tikai muskuļu audzēšana, lai pacīnītos par Latvijas spēcīgākā kluba titulu: "Latvijas izlašu reitingi Eiropas tabulā turpina slīdēt uz leju. Ārzemju spēlētāju piesaiste ir veids, kā pacelt Latvijas čempionāta līmeni. Ja tas notiks, labums būs arī valstsvienībai." V. Valdavs piebilst: "Svarīgi ir ne tikai paši spēlētāji un treneri, varbūt vēl svarīgāki ir kontakti, ko mēs ar viņu starpniecību iegūstam. Kāpēc viņi piekrīt braukt pie mums? Varbūt tāpēc, ka protam ar viņiem runāt un esam pret viņiem godīgi."

Marks Allens uzskata, ka triju gadu laikā, kopš viņš ir kopā ar "Livonia", komandā vērojams progress: "Spēlētāji ir kļuvuši spēcīgāki, labāka ir kļuvusi spēles izpratne, nav pretenziju pret attieksmi. Svarīgi arī tas, ka visi mūsu kluba regbisti ir draugi gan uz laukuma, gan ārpus tā. Komandas veidošana turpinās, un gribam būt labākie ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā. Turpināsim pastiprināt sastāvu, turklāt ne tikai uz ārzemju spēlētāju rēķina, noteikti gribam piesaistīt arī vietējos regbistus un veicināt viņu izaugsmi."

"Livonia" vadība ir gandarīta par sadarbību ar Garkalnes novada pašvaldību, un ne velti kluba nosaukumā ir Garkalnes vārds. "Mājas spēlēm izmantojam Upesciema stadionu, lielāka daļa mūsu meiteņu un jauniešu komandu spēlētāju ir novada iedzīvotāji. Pašvaldība ir viens no mūsu labākajiem atbalstītājiem."

Jau sestdien Siguldā divas "Livonia" kluba komandas piedalīsies Latvijas čempionāta pirmajā posmā regbijā-7. Drīzumā notiks kluba rīkotie "Challenge Riga" starptautiskie turnīri regbijā-10 pieaugušo un veterānu komandām, bet 1. jūnijā Upesciema stadionā risināsies Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrs regbijā-7, kura rīkošanā piedalās Garkalnes klubs.