Drukāt šo lapu
05.03.2013 14:52

Latvijas komandu čempionātā triumfē Inčukalna galda hokejisti

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas komandu čempionātā triumfē Inčukalna galda hokejisti www.galdahokejs.lv

Galda hokeja klubu pārstāv 70 procenti inčukalniešu, 25 procenti novada iedzīvotāju un tikai pieci procenti esot tādu, kuri uzskatāmi par leģionāriem.

Nedēļas nogalē Inčukalna sporta kompleksā risinājās Baltijas komandu čempionāts, kā arī individuālais čempionāts dāmām, junioriem un senioriem, kurā piedalījās – gan bez vērā ņemamiem panākumiem – arī viesi no Lietuvas.

Dāmu turnīrā pirmās divas vietas izcīnīja ventspilnieces Baiba Dace Ozoliņa un Laima Kamzola, 2011. gada Latvijas čempione inčukalniete Ilze Zuce-Tenča šoreiz ieņēma trešo vietu, piektā bija viņas komandas biedrene Elīna Gala, bet ceturtā – Gundega Paķe no Saulkrastu galda hokeja kluba. Savukārt junioru konkurencē trešo vietu 45 dalībnieku konkurencē izcīnīja Filips Buhtujevs no Inčukalna, kurš tiek raksturots kā ļoti ambiciozs spēlētājs un marta vidū plāno piedalīties Pasaules tūres lielā sešnieka posmā Maskavā.

Dienu vēlāk notikušais Latvijas un Baltijas komandu čempionāts jau aizritēja izteiktā Inčukalna galda hokeja kluba (GHK) zīmē – un ne tikai tāpēc, ka laukuma saimnieki turnīrā piedalījās ar piecām komandām. Inčukalna kluba otrā komanda, kuras sastāvā spēlēja Kārlis Balodis, Jānis Kalnevics, Sandis Kalniņš un Haralds Gals, pirmajos divos posmos deviņos mačos guva tikai piecas uzvaras, taču pusfinālā papildspēlē uzvarēja līdz tam nezaudējušo Inčukalna GHK pirmo komandu, bet finālā visai pārliecinoši pieveica Skrundas GHK 9:4.

Inčukalna GHK pirmā komanda (Matīss Saulītis, Mikus Saulītis, Edgars Saulītis, Didzis Ziemelis, Filips Buhtujevs) sīvā cīņā par trešo vietu uzvarēja Rīgas bērnu un jauniešu centra "Laimīte" galda hokejistus – 7:6. Pārējās trīs Inčukalna kluba komandas 15 vienību konkurencē ieņēma astoto, 11. un 14. vietu.

Uz jautājumu, vai šādi čempionāta rezultāti un panākumi ir likumsakarīgi, viens no Inčukalna kluba vadītājiem un Latvijas Galda hokeja federācijas valdes loceklis Sandis Kalniņš atbild apstiprinoši. Lai arī Latvijas reitingā inčukalnieši ir aiz labākajiem Skrundas, Ventspils un Rīgas galda hokejistiem, šis saraksts nav īsti objektīvs – pasaules rangs rāda citu ainu.

"Ne visi labākie spēlētāji darba un citu pienākumu dēļ var piedalīties visos nozīmīgākajos turnīros. Latvijas saraksts tiek veidots katru gadu no jauna un īsti neatspoguļo patieso ainu. Latvijas komandu čempionātā piedalījās gandrīz visi labākie galda hokejisti, un Inčukalna kluba divas vietas pirmajā trijniekā nav pārsteigums," uzskata S. Kalniņš, kurš 90. gadu beigās bijis pie Inčukalna kluba tapšanas.

Šobrīd klubu pārstāv 40–50 spēlētāji, no kuriem kodols – vairāk nekā divas trešdaļas – ir inčukalnieši. Daļa ir tādu, kurus dzīve aizvedusi prom no Inčukalna, taču viņi turpina aizstāvēt "dzimtā" kluba godu.

Klubam izveidojusies cieša sadarbība ar Inčukalna pamatskolu, kurā notiek gan galda hokeja nodarbības interesantiem, gan tiek organizēti bērnu un jauniešu turnīri. Piemēram, februāra vidū notika Inčukalna pamatskolas čempionāts 4.–9. klašu skolēniem, kurā piedalījās 34 bērni. Viesošanās notiek arī citās mācību iestādēs, kur Latvijas labākie meistari jauniešus iepazīstina ar galda hokeja noteikumiem un aizvada īsas spēles.

Apgalvojumus par galda hokeju kā nenopietnu izklaidi bērniem Sandis, protams, ir dzirdējis, taču izturas pret tiem iecietīgi: "Atnāciet uz kādu turnīru un pamēģiniet paši! Lai galda hokeju spēlētu pietiekami augstā līmenī, ir jāiemācās kombinācijas, jātrenē pirkstu veiklība, jābūt psiholoģiskai noturībai. Tāpat kā citās spēlēs, jāmāk sevi pārvarēt, kad ir jāspēlē ar "neērtiem" pretiniekiem. Reizēm kāds izturas pret šo nodarbi kā bērnu spēli, bet parādi viņam pāris triku pie hokeja galda, un viņam mute paliek vaļā..."

11. maijā Inčukalnā paredzēts nākamais nozīmīgais turnīrs – Latvijas čempionāts "Open" kategorijā, kurā piedalīsies visi labākie pašmāju galda hokeja spēlētāji.