Drukāt šo lapu
14.12.2012 16:32

Sveic Pierīgas sportiskākos novadus

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Pierīgas izglītības, kultūras un sporta pārvaldes (PIKSP) Oļģerts Lejnieks (no kreisās) un PIKSP speciālists sporta jautājumus Tadeušs Tračums sveic Babītes novada domes priekšsēdētāju Andreju Enci un Babītes sporta kompleksa vadītāju Guntaru Reiku Pierīgas izglītības, kultūras un sporta pārvaldes (PIKSP) Oļģerts Lejnieks (no kreisās) un PIKSP speciālists sporta jautājumus Tadeušs Tračums sveic Babītes novada domes priekšsēdētāju Andreju Enci un Babītes sporta kompleksa vadītāju Guntaru Reiku Krišjānis Grantiņš

Piektdien Pierīgas izglītības, kultūras un sporta pārvaldes Uzraudzības padomes sēdes ietvaros apbalvojumus saņēma gan Pierīgas komplekso sporta spēļu laureāti kopvērtējumā, gan aktīvākie novadu sporta dzīves organizētāji.

 

Jau ziņots, ka 2012. gada Pierīgas novadu sporta spēles ritēja no februāra līdz decembrim. Noslēguma tabulā visvairāk punktu savāca Babītes novads. Otrā vieta pienācās Mārupes novadam, trešā – Ropažiem. Labāko sešniekā vēl iekļuva Saulkrastu, Baldones un Stopiņu novads.

Babītes sporta kompleksa vadītājs Guntars Reika, kurš ir viens no galvenajiem uzvaras kaldinātājiem, atzīst, ka patiesībā noorganizēt komandas Pierīgas novadu sacensībām šobrīd vairs nemaz neesot tik grūti (Babītes pārstāvji bija vieni no retajiem, kas startēja visos 15 sporta veidos).

"Grūtāks bija pats sākums pirms deviņiem gadiem, kad sāku strādāt Babītē. Sākumā nebija viegli iedibināt piedalīšanos sporta spēlēs kā tradīciju, piesaistīt cilvēkus. Savulaik vēl Rīgas rajona laikos Babīte kopvērtējumā bija ap desmito vietu. Bet tad, gadu no gada pacietīgi strādājot, pēkšņi bijām otrie. Tagad tas ritenis ripo uz priekšu, un atliek tikai mazliet piestrādāt pie organizatoriskajām lietām. Skaidrs, ka ne visos sporta veidos novadā šī situācija ir vienāda. Vienā disciplīnā entuziastu ir vairāk, bet, piemēram, sieviešu basketbola mūsu novadā praktiski nav, un komandu izveidot ir sarežģītāk. Taču kopumā jūtams, ka interese par šo lietu ir ne tikai mums, rīkotājiem, bet arī Babītes iedzīvotājiem."

Šis gads Pierīgas novadiem sportiskajā ziņā bija ievērības cienīgs ar to, ka pirmo reizi Latvijas Olimpiādē to pārstāvji startēja atsevišķi, nevis kā kopēja Rīgas rajona komanda. Spēcīgajā konkurencē ar lielo pilsētu un novadu sportistiem Babītes novads kopvērtējumā ierindojās 15. vietā, bet Mārupes novads – pat 13. vietā.

"Pirms sacensībām rēķinājām, ka mūsu vietai būtu jābūt kaut kur pa vidu – tāpat kā pēc iedzīvotāju skaita. Beigās 15. vieta mums pašiem bija patīkams pārsteigums. Un vērtīga pieredze. Mārupieši? Viņi Pierīgas spēlēs ir aktivizējušies tikai otro gadu, līdz tam laikam nebija īsti sajutuši to sacensību garu. Bet potenciāls viņiem ir liels. Pagājušajā gadā viņi cīnījās par otro vietu ar Ropažiem, šogad jau bija labāki. Nākamgad mums no viņiem būs jāuzmanās, un jau šogad visa gada garumā bija jāsēž un jārēķina, kur tos punktus vairāk dabūt. Tā kopvērtējuma tabula liek aktivizēt darbu."

Gandarīts par savējo panākumu bija arī Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence. Viņš gan atzīst, ka pašvaldību vadītāju starpā par sportu bieži parunāties neiznāk. "Pārsvarā tas notiek, kad tuvojas vai nupat ir beidzies kāds pasākums – kā šodien. Vai arī pašvaldību sporta spēļu laikā. Sporta laukumos mūsu starpā nav nekādas niknās konkurences. Protams, katram gribas būt augstākā vietā, bet galvenais – visi cenšamies, lai cīņa mūsu starpā būtu godīga, lai tā nebūtu uzvara par katru cenu. Lai "nepērk" profesionāļus, lai piedalās tie, kas patiešām dzīvo un sporto novados."

Šāgada pašvaldību sporta spēļu ietvaros jau tradicionāli notika pašvaldību vadītāju sacensības, kurās šoreiz labākais izrādījās Antons Cibuļskis no Ropažiem. Vai nākamgad Ences kungam nebūs principa lieta revanšēties?

"Noteikti nē. Pēdējos gados šīs novadu spēles kļuvušas mazāk sportiskas, vairāk tāds kā plezīra pasākums. Nākamgad pašvaldību darbinieki brauks pie mums uz Babītes novadu, un gribam sarīkot patiešām sportiskas sacensības. Lai sports dominētu pār izklaidi," apgalvo Babītes novada domes priekšsēdētājs, kurš pat savulaik nodarbojies ar sporta vingrošanu, tad ar vieglatlētiku, bet pēdējā laikā labprāt uzspēlējot volejbolu.