Drukāt šo lapu
06.09.2012 16:27

Futbolā no četru gadu vecuma

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Futbolā no četru gadu vecuma Futbola skola "Metta"

Sākoties jaunajam mācību gadam, aktualizējies jautājums par jauniešu brīvā laika pavadīšanas iespējām un ārpusskolas nodarbībām. Viens no variantiem – trenēties futbolā.

Futbola skolas "Metta" paspārnē šobrīd trenējas vairāk nekā pustūkstotis zēnu un meiteņu, tostarp Mārupē un Ķekavā, kur šo novadu komandas jau sasniegušas labus panākumus valsts mēroga un arī starptautiskos turnīros.


"Skolā aicinām iesaistīties bērnus no četru līdz desmit gadu vecumam bez pieredzes futbolā un vēl divus gadus vecākus, ja viņi iepriekš jau ir trenējušies. Protams, nedzenam projām arī mazliet vecākus, taču šajā vecumā viņiem parasti ir grūti iejusties komandā, kas kopā ir bijusi jau ilgāku laiku, un viņi paši nejūtas labi. Tāpēc drīzāk ieteiktu viņu vecākiem padomāt par nodarbībām individuālos sporta veidos – skriešana, riteņbraukšana, peldēšana," pieredzē dalās futbola skolas "Metta" ģenerālsekretārs Ģirts Mihelsons. Par Latvijas radošāko bērnu un jaunatnes futbola klubu atzītās skolas trīs pamatvērtības ir ģimene, futbols un izglītība.

Dalības maksa par nodarbībām ir 20 latu mēnesī neatkarīgi no jaunā futbolista vecuma un treniņu slodzes. Ģ. Mihelsons to dēvē par "līdzdotāciju" – vienu no trim bērnu komandu uzturēšanas veidiem līdzās pašvaldībām un atbalstītājiem. "Pašvaldības palīdz ar transportu, nometņu rīkošanu un infrastruktūru – šajā ziņā mums ar Mārupi un Ķekavu ir lieliska sadarbība. Savukārt atbalstītāji gādā par treneru algām, treniņmetodiku."

Ķekavā paralēli trenējas arī futbola kluba "Auda" jaunatnes komandas. Ģ. Mihelsons pauž, ka abas organizācijas savā filozofijā ir nedaudz atšķirīgas, liekot noprast, ka "Mettā" darbs notiek nopietnāk, mērķtiecīgāk un plānveidīgāk. Katrā ziņā vecākiem ir iespēja izvēlēties.

Darbību vairākos Pierīgas novados izvērsis arī sporta klubs "SuperNova". Futbola nodarbības jauniešiem notiek Siguldā, Inčukalnā un Vangažos, iespējams, tuvākajā laikā arī Saulkrastos. Spēlētāju vecums – no četriem līdz 14 gadiem, dalības maksa – no astoņiem līdz 15 latiem (Inčukalna novadā, pateicoties pašvaldības atbalstam, iznāk lētāk). Kluba prezidents Jānis Engelis stāsta, ka ar katru audzēkni – vai, precīzāk, viņa vecākiem – tiek slēgts individuāls līgums. Nauda tiek tērēta treneru algām, degvielai, kluba pasākumu sarīkošanai.

Veidojot futbola piramīdu, novados ar zēnu komandām strādā amatieru futbola klubi (FK) "Ādaži" un FK "Olaine". Divus gadus darbojas Garkalnes futbola skola, bet Ropažos, Carnikavā un Babītē dažāda vecuma jaunie futbolisti var trenēties sporta centru vai kompleksu paspārnē.

Savukārt salaspiliešiem sev tīkamāku vai vecumam piemērotu komandu ir iespējas izvēlēties no vairākiem variantiem – tādas ir bērnu futbola klubam "Salaspils", sporta klubam "Kengaroos" un Salaspils futbola centram (FC).

Salaspils FC treneris Vladimirs Šteinbergs šādu situāciju gan neuzskata par normālu un domā, ka pilsētas futbolam noteikti nāktu par labu, ja visi trīs klubi apvienotu savus spēkus un līdzekļus. To diemžēl neļaujot atsevišķu cilvēku ambīcijas, kā arī pašvaldības neieinteresētība. "Strādāju pie Salaspils futbola attīstības plāna, ko domāju iesniegt novada domē. Pilsētā ir aptuveni 150 jauno futbolistu, labā līmenī ir bērnu futbols, bet jauniešu vecumā situācija ir bēdīga. Spēlētāji ir sadalīti trijos klubos, un vecumā, kad jāsāk spēlēt 11 pret 11, vairs nav iespējams savākt pilnu komandu. Šāda situācija ir daudzviet Latvijā, un Salaspilī tā ir ļoti spilgti izteikta," tā V. Šteinbergs.

Arī Salaspils futbola centrā bērnus treniņos gaida no 4–5 gadu vecuma, maksa ir desmit latu mēnesī. V. Šteinbergs trenē arī bērnu grupiņu Ulbrokā, kur ar vietējās pašvaldības atbalstu šī summa ir uz pusi mazāka.

Dažāda līmeņa turnīri zēnu un jauniešu komandām notiek cauru gadu (ziemā, protams, telpās), tostarp Pierīgā. Piemēram, šonedēļ par "Siguldas kausu" sacenšas 2004. gadā dzimušo puišu komandas. Drīz Siguldā viesosies divus un trīs gadus vecāki futbolisti, septembrī notiks turnīri vairākās vecuma grupās arī Salaspilī. Klubu komandas sacenšas arī Ādažos, Ķekavā, Tīrainē, Inčukalnā, tāpat spēlē Jelgavā, Tukumā, Jūrmalā un Rīgā. Liela daļa cenšas vismaz reizi gadā apmeklēt arī kādu turnīru ārzemēs – turklāt ne tikai Igaunijā un Lietuvā, bet arī Somijā, Zviedrijā, Dānijā un citur Eiropā.

Plus vēl Latvijas čempionāta zonālie turnīri, no kuriem labākās komandas kvalificējas finālturnīriem (dažādās vecuma grupās to izspēles sistēma gan ir atšķirīga). No Pierīgas reģiona klubiem augusta beigās ceturto vietu valstī izcīnīja "SuperNova" deviņgadīgo puišu komanda, bet šonedēļ finālturnīrā piedalīsies desmitgadīgie no futbola skolas "Metta" Ķekavas komandas.