Drukāt šo lapu
10.06.2012 08:30

Golfs Pierīgā nav lēts prieks, taču tūkstošus neprasa

Autors  Ivo Jirgens
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Golfs Pierīgā nav lēts prieks, taču tūkstošus neprasa Krišjānis Grantiņš

Trijos golfa laukumos Pierīgā – golfa klubā "Viesturi" Jaunmārupē, Salienas golfa kompleksā Babītes novadā un Reiņa trasē Siguldā – ir padomāts gan par pieredzējušiem spēlētājiem, gan tiem, kas tikai nupat nolēmuši izmēģināt spēkus visā pasaulē populārajā spēlē.

 

 

"Iesācējiem mums ir triju veidu piedāvājumi," par golfa klubā "Viesturi" paredzētajām iespējām stāsta Golfa akadēmijas galvenā trenera asistents Kārlis Eniņš. "Ja gribat vienkārši pasist bumbu treniņlaukumā, to var darīt, ierodoties bez iepriekšēja brīdinājuma. Vienas nūjas īre maksās divus latus, pilns komplekts – desmit, spainis ar bumbiņām – piecus. Bērniem paredzēta 50 procentu atlaide. Ja gribat nopietnāku nodarbību trenera vadībā, to vajadzētu sarunāt pa telefonu. Pie mums ir iespējas arī spēli analizēt ar video un īpašu treniņrīku palīdzību."

Savukārt tiem, kas golfu nolēmuši apgūt nopietni, ir paredzētas apmācības tā saucamās zaļās kartes iegūšanai, kas ir starptautiski atzīts dokuments un ļauj spēlēt uz lielajiem laukumiem visā pasaulē. Tās iegūšanai trenera pavadībā ir jāpiedalās četrās nodarbībās un pēc tam jānoliek eksāmens. Šādi kursi ir pieejami arī Salienā un Reiņa trasē.

"Treneris iemāca spēles noteikumus, golfa stratēģiju un tehnikas pamatus, noteikti arī uzvedības un izturēšanās etiķeti. Tas ir nepieciešams, lai būtu patīkami spēlēt pašam un netraucētu pārējos," skaidro Reiņa trases golfa laukuma pavadonis Juris Austriņš. Zaļās kartes apmācību cena dažādos laukumos svārstās starp 125 un 150 latiem, tajā iekļauta arī nūju un bumbiņu īre.

Līdzīgi piedāvājumi ir arī Salienas golfa kompleksā. Nodarbība kvalificēta instruktora pavadībā Dārza laukumā ar deviņām bedrītēm izmaksās 35 – 45 latus, bet iespējams trenēties arī vienatnē, kas, protams, iznāks lētāk. Savukārt uz lielā 18 bedrīšu Jūrmalas laukuma maz pieredzējuši golferi var doties vienīgi trenera pavadībā. J. Austriņš piebilst, ka lielajos laukumos iemācīties golfa pamatus ir ļoti grūti, tāpēc sākumā daudz laika būtu jāpavada tieši treniņlaukumos.

Kamēr potenciālais golfa spēlētājs vēl ir apmācības stadijā, lielas vajadzības tērēt naudu nūju komplektam un bumbiņām nav – tās iespējams izīrēt uz vietas golfa klubos. Kad iegūta zaļā karte, vēlams padomāt par savu inventāru. Iesācēju komplektu iespējams iegādāties par 160 – 180 latiem. Augot meistarībai, augs arī vēlme pēc augstvērtīgākām nūjām un bumbiņām.

"Sākumā nemanīsiet nekādu atšķirību, vai sitat pa bumbiņu, kas maksā 50 santīmu vai piecus latus. Tas notiks krietni vēlāk. Ja jutīsiet, ka ir pienācis jaunām un kvalitatīvākām nūjām, vecās diezgan viegli var pārdot kādam iesācējam. Tā pie mums ir ierasta prakse," pamāca Kārlis Eniņš.