Drukāt šo lapu
08.07.2014 10:23

Inčukalnā grandiozi nosvinētas gadskārtējās Vislatvijas Zirgu dienas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Inčukalnā grandiozi nosvinētas gadskārtējās Vislatvijas Zirgu dienas www.latvianhorses.lv

Pagājušajā nedēļas nogalē Jauno Jātnieku skolas sporta centrā "Zustrenes" Inčukalna novadā jau septīto gadu norisinājās aktīvās atpūtas un brīvdabas izklaides pasākums "Zirgu dienas" ar vairāk nekā 370 startiem.

Abas pasākuma dienas tika pavadītas dinamiskā gaisotnē – 13 dažādos maršrutos sacentās gan bērni poniju konkurencē, gan pieredzējuši jātnieki ar augstas klases sporta zirgiem, vēsta "Latvianhorses.lv".

Pirmajā no dienām, 5. jūlijā, tika pieveikti septiņi dažādi maršruti, kuros sacentās jātnieki no visas Latvijas.

Kā labāko pāri 1. A maršrutā sevi pierādīja B. Buksle ar zirgu Gvido, toties 1. B maršrutā – T. Dreimane ar zirgu Mambo. Jātniecei T. Dreimanei diena bija īpaši veiksmīga, jo viņa ar zirgu Maoritu guva uzvaru arī 2. maršrutā. Poniju stafetē uzvarēja E. Paškevica un M. M. Tūtiņa, toties ceturtajā maršrutā, kurā jātniekiem bija jāstartē apģērbā ar vesterna elementiem, veiksmīgākais izrādījās R. Neretnieks. Piekto maršrutu visprecīzāk un ātrāk veica Jauno Jātnieku skolas sportiste M. Grahoļska ar zirgu Čipendeilu, taču pirmspēdējā maršrutā uzvaru guva lietuviešu jātniece Rūta Šeduikīte (Rūta Šeduikyte) ar zirgu Hakas.

Dienas noslēgumā visus priecēja jautrā stafete "Ride and Drive", kur jātnieks kopā ar palīgu traktorā veica maršrutu, cenšoties iekļauties pēc iespējas īsākā laikā. Sīvā cīņā maršrutā uzvarēja M. Grahoļkska ar R. Neretnieku un zirgu Čipendeilu, apvienojoties komandā "Limbažnieki".

Otrā sacensību diena, svētdiena, sākās ar eleganto un aristokrātisko iejādi. Veiksmīgākās un labākās jātnieces izrādījās M. Bojāre un M. Žagata pāru disciplīnā, taču uzvaru 3. shēmā guva J. Stepanova.

Vēlāk sadarbībā ar Latvijas šķirnes zirgu audzētāju asociāciju norsinājās Latvijas šķirnes zirgu demonstrācija, kā arī "Izaicinājuma" kauss šķēršļu pārvarēšanā, kurā piedalījās tikai Latvijas šķirnes braucamā tipa zirgi. Uzvaru guva A. Tašiņa ar zirgu Safīru.

Savukārt maršrutā, kurā piedalījās cilvēki, kas ir cieši saistīti ar jāšanas sportu, kaut arī paši nav aktīvi sportisti (piemēram, zirgaudzētāji, zirgkopēji, treneri u. c.), uzvaru guva D. Tirzīte.

Pāru stafetē uz ātrumu, veiksmīgākie bija M. Grahoļska un R. Neretnieks, taču "Dāmu kausā", kurā jātnieces startēja kleitās, pirmo vietu guva lietuviete Rūta Šeduikīte. Kungu maršrutā, kurā jātnieki piedalījās ar maskām, labākais izrādījās vēl viens Lietuvas pārstāvis – Tadas Šeškas.

Galvenais un noslēdzošais "Vislatvijas Zirgu dienās" bija maršruts ar 120 cm šķēršļu augstumu. Starp 32 jātniekiem labāko rezultātu uzrādīja jau pieminētā lietuviešu sportiste Rūta Šeduikīte ar zirgu Hakas.

Pasākumu apmeklēja arī vairāk nekā 6000 atbalstītāju, līdzjutēju un zirgu mīļotāju. Sacensību starplaikos skatītājus priecēja jautrais adžiliti suņu šovs, līnijdeju priekšnesumi, kā arī poniju parāde.

Pasākuma organizatore Jauno Jātnieku skolas direktore Inga Praņevska ir apmierināta ar aizvadīto nedēļas nogali: "Es ar prieku secinu, ka jāšanas sports Latvijā kļūst arvien populārāks. To var novērot katrās Jauno Jātnieku skolas sacensībās – jātnieku, gan to, kas startē hobija līmenī, gan to, kas ar jāšanu nodarbojas profesionāli, kļūst arvien vairāk. Bet Vislatvijas Zirgu dienas man īpaši patīk, jo jātniekiem dod iespēju radošai pašizpausmei – šeit var atļauties vairāk, piemēram, startēt ar kuplu kleitu, kovboja tērpā vai hokejista kreklā – Zirgu dienās mēs atkāpjamies no ierastajiem noteikumiem."

Sacensību rezultāti.