Drukāt šo lapu
06.04.2013 10:23

Triju Pierīgas novadu bērnus pret encefalītu potēs bez maksas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Triju Pierīgas novadu bērnus pret encefalītu potēs bez maksas arhīvs

Lai gan aukstais pavasaris aizkavējis ērču aktivitātes perioda sākšanos, iedzīvotāji jau tagad steidz izmantot iespēju un vakcinēties pret encefalītu. Atsevišķu Pierīgas novadu bērniem ir iespēja sapotēties bez maksas.

Veselības ministrijas publicētajā teritoriju sarakstā, kuros bērniem no viena līdz 17 gadiem pienākas bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu, ir Baldones novads, kurā pēdējos četros gados saslimstība uz 100 000 iedzīvotājiem bijusi 55,9, savukārt saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem bezmaksas pote pienākas 1202 bērniem un jauniešiem.

Nedaudz mazāk ērces ir "uzdarbojušās" Sējas novadā, kurā pēdējos gados saslimstība bijusi 48,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. PMLP dati liecina, ka bezmaksas vakcinācija pienākas 419 šī novada iedzīvotājiem atbilstīgajā vecumā. Trešais Pierīgas novads, kurā reģistrētajiem bērniem pienāksies bezmaksas vakcīna, ir Krimulda. Tajā laikā no 2008. līdz 2012. gadam uz 100 000 iedzīvotāju reģistrēti 42,55 saslimšanas gadījumi, tādēļ bezmaksas vakcīna pienāksies 943 bērniem.

Savukārt pārējiem nākas vakcinēties par saviem līdzekļiem, un, kā liecina Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) informācija – tā vakcinācijas kabinetu šogad līdz aprīļa sākumam apmeklējuši gandrīz 2500 cilvēku, no tiem teju 40 % tieši – martā. Pēdējo nedēļu laikā, lai vakcinētos pret kādu no infekcijas slimībām, ik dienas vakcinācijas kabinetā ierodas vidēji 50 cilvēku. Aizvadītās trīs dienās šis skaits būtiski audzis – līdz pat 109 apmeklējumiem dienā.

Vakcinācijas kabineta speciālisti uzskata, ka tā ir raksturīga iezīme, ka pavasarī strauji palielinās apmeklētāju skaits. Cilvēki sāks dārza darbus, sakops piemājas teritorijas, dosies pārgājienos pa dabas takām un neviens nav pasargāts no iespējamā ērces uzbrukuma. Tāpēc arī šobrīd visvairāk cilvēku vakcinējas tieši pret ērču encefalītu. Šogad poti pret ērču encefalītu stacionāra vakcinācijas kabinetā saņēmuši 1202 iedzīvotāji.

Tiesa gan, šogad par potēm pret bīstamo slimību cilvēkiem nāksies maksāt vairāk, vakcīnu "TicoVac" ražotājs būtiski palielinājis tās cenu, un pašlaik potes cena svārstās no 23 līdz pat 27 latiem. Minētā situācija visvairāk uztrauc pakalpojumu sniedzējus – medicīnas iestādes un poliklīnikas –, kuriem nāksies taisnoties klientiem par cenu kāpumu un uzklausīt pārmetumus, liecina "If Apdrošināšana" veiktā veselības iestāžu partneru aptauja.

Pērn pirmo ērci uz LIC pārbaudīt, vai tā nav inficēta ar bīstamo slimību, marta beigās atnesa kāds Stopiņu novada Ulbrokas iedzīvotājs. 

Kā un kur saņemt bezmaksas vakcīnu, iespējams uzzināt šeit.