Drukāt šo lapu
21.03.2013 09:28

Ārsts nav nodokļu inspektors

Autors  Mārtiņš Zviedris
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rīgas rajona slimnīcas galvenais ārsts pauž atbalstu veselības aprūpes finansēšanas sistēmai, kas balstīta uz pacientu maksājumiem, nevis ierēdņu lēmumiem, tiesa gan atzīstot – tas, kuru no diviem ministrijas ierosinātajiem modeļiem īstenot, vēl būtu tuvāk jāizvērtē. Savukārt veselības ministre Ingrīda Circene plānu nosaukusi par iespēju katru gadu garantēt finansējuma palielinājumu, mazināt rindas un pacientu līdzmaksājumus, attīstīt kompensējamo medikamentu sistēmu un uzlabot mediķu algas. Rīgas rajona slimnīcas galvenais ārsts pauž atbalstu veselības aprūpes finansēšanas sistēmai, kas balstīta uz pacientu maksājumiem, nevis ierēdņu lēmumiem, tiesa gan atzīstot – tas, kuru no diviem ministrijas ierosinātajiem modeļiem īstenot, vēl būtu tuvāk jāizvērtē. Savukārt veselības ministre Ingrīda Circene plānu nosaukusi par iespēju katru gadu garantēt finansējuma palielinājumu, mazināt rindas un pacientu līdzmaksājumus, attīstīt kompensējamo medikamentu sistēmu un uzlabot mediķu algas. Krišjānis Grantiņš

Veselības nozares Stratēģiskā padome atbalstījusi Veselības ministrijas izstrādāto veselības apdrošināšanas koncepciju.

Padomes sastāvā ir Latvijas lielo slimnīcu pārstāvji, Rīgas Stradiņa universitātes un vairāk nekā 20 veselības nozares biedrību un organizāciju pārstāvji, tostarp arī Latvijas Ārstu biedrības, Onkologu asociācijas, Farmaceitu biedrības, Ķirurgu asociācijas un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas biedri.


Plāns ierosina vai nu tiesības uz valsts subsidētu veselības aprūpi saistīt ar nodokļu (iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) vai valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu (VSAI)) nokārtošanu, vai arī ieviest obligāto veselības apdrošināšanu – 3,65 procentu nodokli.

Mūsu aptaujātie ārsti atzinīgi izteicās par apdrošināšanas principu kā stabilitātes veicinātāju sistēmā, bet atbalstīja arī nepieciešamību sīkāk izvērtēt katru no ministrijas piedāvātajiem variantiem.

"Viss, kas saistīts ar apdrošināšanu, ir atbalstāms," savu vērtējumu rezumēja Rīgas rajona slimnīcas Siguldā galvenais ārsts Valdis Siļķe. "Tas, ka ir [finansiālā nodrošinājuma] garantija, nav slikti, bet ne tā, ka, mums, ārstiem, būtu jākļūst par nodokļu inspektoriem," teica ģimenes ārste Iveta Vīksne, kas strādā Sauriešos Stopiņu novadā.

Pēc viņas domām, būtu jāatrod cits kontroles mehānisms – tāds, kas neliek ārstam pārbaudīt, vai pacients ir nokārtojis nepieciešamās finansiālās saistības ar valsti. Ārste ir arī norūpējusies par to, ka sarežģīts stāvoklis varētu izveidoties, ja piemērotu IIN vai VSAI pārbaudes variantu, bet pacients par to iepriekš nekā nebūtu zinājis un viņam nebūtu bijis iespējams situāciju laikus vērst par labu. "No šāda viedokļa raugoties, manuprāt, pareizāk būtu ieviest "veselības nodokli"," uzskata I. Vīksne.

Mediķi jau pauduši arī skeptiskākus viedokļus par ministrijas ierosinājumu. Tie, kas maksā nodokļus, pēc veselības aprūpes sasaites ar nodokļu samaksu nesaņems labākus pakalpojumus, bet "vienkāršais pacients" veselības aprūpi vispār var nesaņemt, pagājušomēnes Latvijas Radio sacīja Lauku ģimenes ārstu asociācijas pārstāve Līga Kozlovska. Viņasprāt, par labu valsts pārvaldību liecina tas, ka bagātais maksā par nabadzīgo un "nespējīgais saņem veselības aprūpes pakalpojumu caur spējīgo". Tomēr Latvijas gadījumā tiekot pateikts – "visi, kas nemaksā nodokļus – neatkarīgi no tā, kādu iemeslu dēļ, – ir noziedznieki".

Sabiedrības viedokļus par plānu, ko ministrija virza apstiprināšanai valdībā, izstrādātāji gaida līdz 3. aprīlim.