Drukāt šo lapu
17.02.2013 10:25

Rītiņš: "Zirga gaļa ir garšīga!"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Skandālu, kas pāršalcis visas Eiropas virtuves, komentē izcilais pavārs, restorāna "Vincents" īpašnieks Baltezerā dzīvojošais Mārtiņš Rītiņš.

Uzņēmumi "Comigel" un "Findus" liellopu gaļas produktiem pievienojuši zirga gaļu, turklāt ir aizdomas, par veterināro zāļu atliekvielām šajā gaļā, šāda ziņa satricinājusi teju 16 Eiropas valstis. Tomēr Pārtikas un veterinārais dienests jau ziņojis, lielākie Latvijas lielveikalu tīkli nav saņēmuši tā dēvētajā zirgu gaļas skandālā iesaistīto uzņēmumu produkciju un nesadarbojas ar minētajām firmām.

Tomēr M. Rītiņš uzsver – lai kas arī nebūtu norādīts uz pusfabrikātu iepakojuma, par to saturu pārliecināts nevar būt nekad. "Pusfabrikātiem nekad nevar uzticēties. Nekad." Pavārs stāsta, ka pusfabrikātu gaļu neizmanto nedz uzturā, nedz restorāna piedāvājumā un neiesaka to darīt arī citiem. "Šie produkti – lazanja, hamburgeri – ir ceļojuši pa tik daudzām valstīm, ka to izcelsmei vairs nevar izsekot."


M. Rītiņš zināja stāstīt, ka Francijā un Itālijā zirga gaļa ir ļoti populāra, šajās valstīs ir īpaši zirga gaļas izstrādājumu veikali. Pavārs stāsta, ka zirga gaļa ir stingrāka un saldāka nekā liellopu gaļa un cilvēku veselībai nebūt nekaitē, tomēr cilvēkus mānīt, viņaprāt, tik un tā ir ļoti nosodāmi. "Tas būtu tāpat, kā uz iepakojuma uzrakstīt "vistas gaļa", bet patiesībā tā būtu kaķa gaļa."

Restorāna viesiem gan M. Rītiņš zirga gaļu vēl neesot pasniedzis, taču pats to ir nobaudījis un zina arī recepti, kā to vienkārši pagatavot. "Ieteiktu paņemt tīru, svaigu zirga gaļu un uzcept. Līdzīgi kā liellopu gaļu!" M. Rītiņš arī piebilst, ka pati garšīgākā dūmu desa esot no ēzeļa gaļas. "Gatavota kā senos laikos. Tas ir fantastiski." Savukārt uz jautājumu, vai baudījis arī eksotisko ķīniešiem tik iecienīto suņa gaļu, pavārs atbild noliedzoši.