Drukāt šo lapu
05.02.2013 17:29

Gripa uzņem apgriezienus, aicina slimiem neiet uz darbu un skolu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa dati liecina, ka gripas intensitāte aizvadītās nedēļas laikā pieaugusi vidēji par 87 procentiem. Izņēmums nav Rīga un Pierīga.

Pagājušajā nedēļā slimības izplatība sasniedza 428 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Monitoringa ietvaros pie ģimenes ārstiem reģistrēti 433 gripas saslimšanas gadījumi. Ņemot vērā, ka saslimšanas gadījumu skaits ar gripu turpina strauji palielināties, tos, kuri saslimuši ar elpceļu infekcijām, aicinām palikt mājās, slimiem nedoties uz darbu un mācību iestādēm, lai no saslimšanas pasargātu līdzcilvēkus, atgādina SPKC direktore Dr. Inga Šmate.

Visaugstākā saslimstība ar gripu tika novērota piecās no monitoringā iesaistītajām pilsētām. Rīgā reģistrēts 440,1 saslimšanas gadījums uz 100 000 iedzīvotāju.

Gripas monitoringa piektajā nedēļā tika hospitalizēti 153 pacienti ar diagnozi gripa un 44 pacienti ar diagnozi gripas izraisītā pneimonija. Aizvadītās nedēļas laikā palielinājies saslimšanas gadījumu skaits arī ar akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) un vidēji ir 1714 uz 100 000 iedzīvotāju, kas ir kāpums par 11,4 procentiem salīdzinājumā ar nedēļu pirms tam. Visaugstākā saslimstība ar AAEI tika novērota Jūrmalā.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas laboratorijā kopš sezonas sākuma noteikti pavisam 485 gripas vīrusi, no tiem 420 A tipa, savukārt B tipa gripas vīrusi – 65. Līdzās gripas vīrusiem turpina cirkulēt arī respiratori sincitiālie vīrusi, kas izraisa augšējo elpceļu infekcijas, īpaši bērnu vidū.

SPKC epidemiologi aicina iedzīvotājus ievērot higiēnas pasākumus, tostarp bieži un rūpīgi mazgāt rokas, vēdināt telpas un veikt mitro uzkopšanu, kā arī izvairīties no biežas sabiedrisku vietu apmeklēšanas.

Gripas simptomi ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, drebuļi, galvassāpes, sauss klepus, sāpes aiz krūšu kaula un "kaulu laušanas" sajūta. Slimnieki aicināti palikt mājās, neapmeklēt darbu, skolu vai publiskus pasākumus un konsultēties ar ārstu. Gadījumā, ja jūsu ģimenes ārsts nav sasniedzams, var izmantot iespēju konsultēties ar mediķi, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 – darba dienās no pulksten 17 līdz pulksten astoņiem, bet brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti.

Gripas gadījumā slimniekam jāievēro miers, jādzer daudz šķidruma, jāatturas no alkohola lietošanas un smēķēšanas, kā arī jālieto medikamenti gripas simptomu mazināšanai, ko nozīmējis ārsts. Slimnieks jānodrošina ar atsevišķiem vai vienreizlietojamiem traukiem.

Iepriekš:
Gripa sākusi sirot arī pa Pierīgu