Drukāt šo lapu
29.01.2013 11:36

Gripa sākusi sirot arī pa Pierīgu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa dati liecina, ka aizvadītās nedēļas laikā saslimstība ar gripu sasniegusi epidēmijas līmeni visās monitoringa pilsētās, izņemot Jūrmalu. Pierīga nav izņēmums.

Kā stāsta Valdis Siļķe, Rīgas rajona slimnīcas galvenais ārsts, šajā novadā jau aptuveni nedēļu ir jūtama gripas klātbūtne. Slimojot ne tikai vietējie siguldieši, bet arī dakteri, kas radījis liekas problēmas pacientu aprūpēšanā un ārstēšanā. Tāpat kā citās ārstniecības iestādēs, arī Siguldā esošajā slimnīcā gripas epidēmijas laikā ieviesta karantīna, kam vajadzētu mazināt saslimušo skaitu.

Ar gripu saslimušo cilvēku skaits palielinājies arī Babītē. "Pašlaik pie manis ir viens gripas slimnieks, un vēl cilvēki gaida savu kārtu. Jūtam, ka epidēmija ir sākusies," teic Sana Vaivode, SIA "Ārstu privātprakse "SVĪRE PLUS"" ģimenes ārste. Viņa teic, ka epidēmija šajā Pierīgas novadā sākusies aptuveni pirms desmit dienām. Reāli saslimušo skaits, visticamāk, gan esot lielāks par tiem, kuri meklē palīdzību pie ārsta, jo daudz esot tādu, kuri cenšas ar slimību tikt galā saviem spēkiem.

Savukārt Krimuldā – vismaz pagaidām – gripa vēl nav sākusi savu uzvaras gājienu. "Lielākoties pacienti sūdzas par saaukstēšanos un vīrusiem, gripas slimnieku ir maz," informē SIA "Krimuldas doktorāts" ģimenes ārste Ilze Pētersone. Viņa smej, ka laukos, iespējams, cilvēki ir rūdītāki, un nejaukā slimība tiem klāt nelīp.
"Pagājušajā gadā arī mums bija maz gripas slimnieku. Cerams, šogad būs tāpat," spriež ģimenes ārste no Krimuldas.

Dati par saslimstību ar gripu par pagājušo nedēļu optimismu nesola. Tajā reģistrēts 231 gripas saslimšanas gadījums, sasniedzot 229 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Gripas izplatību valstī var vērtēt kā plašu, skaidro SPKC epidemiologi.

Visaugstākā saslimstība tika novērota Jēkabpilī – 665,3 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, bet Rīgā – 211,9 uz 100 000 iedzīvotāju. Gripas gadījumi reģistrēti visās vecuma grupās. Visvairāk saslimstība novērota bērniem vecuma grupā no 5 līdz 14 gadiem. Monitoringā iesaistītās slimnīcas sniedza informāciju par 100 pacientiem, kuri uzņemti slimnīcā, ar diagnozi gripa un par 20 pacientiem ar diagnozi gripas iztaisīta pneimonija. Ar gripu hospitalizēti pacienti visās vecuma grupās: 0–4 gadi (27 pacienti), 5–14 gadi (10 pacienti), 15–64 gadi (54 pacienti) un 65 un vecāki (9 pacienti).

Gripas izraisītās pneimonijas gadījumā stacionēti desmit pacienti vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem un desmit pacienti vecumā virs 65 gadiem. Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi saņēmuši informāciju par diviem pacientu nāves gadījumiem, kuriem laboratoriski apstiprināta saslimšana ar gripu. Minētajiem pacientiem (abi vecumā virs 70 gadiem) bijušas hroniskas saslimšanas, un viņi miruši no gripas izraisītas pneimonijas.