Drukāt šo lapu
18.10.2012 11:34

Veselības ministrija: "ātrie" Pierīgā patiešām ātri

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ceļš līdz slimnīcas gultai – Pierīgas iedzīvotāji vairāk nekā lauku reģionos dzīvojošie var paļauties uz to, ka neatliekamā medicīniskā palīdzība ieradīsies laikus, liecina Veselības ministrijas sniegtā informācija. Ceļš līdz slimnīcas gultai – Pierīgas iedzīvotāji vairāk nekā lauku reģionos dzīvojošie var paļauties uz to, ka neatliekamā medicīniskā palīdzība ieradīsies laikus, liecina Veselības ministrijas sniegtā informācija. Krišjānis Grantiņš

Kaut gan Pierīgā atsevišķi novadi kļuvuši ievērojami apdzīvotāki, jaunu neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) brigāžu punktu atvēršana netiek plānota.

Jau vēstīts, ka pagājušajā mēnesī Mežciemā, Gaiļezera slimnīcas teritorijā, atklāts jauns NMP brigāžu punkts, no kura mediķi dodas izsaukumos uz Dreiliņiem, Stopiņu novadu un pa Rīgas apvedceļu Ādažu virzienā. Iepriekš uz Stopiņiem un atsevišķos gadījumos arī uz Garkalni "ātrie" brauca no attālākā Purvciema un Pļavniekiem.


"Jaunu brigāžu punktu izveidošana un uzturēšana prasa papildu līdzekļus, tādēļ šā brīža budžeta ietvaros netiek plānota jaunu brigāžu punktu atvēršana Pierīgā," norāda Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Tajā pašā laikā viņš uzsver, ka Rīgas reģionā NMP brigāžu operativitāte kopumā ir augsta – šā gada deviņu mēnešu dati liecina, ka mediķi pilsētās ieradušies vidēji 10,3 minūtēs, lauku teritorijās – vidēji 19,2 minūtēs. Ministru kabineta noteiktie normatīvi paredz, ka NMP brigādēm 75 % gadījumu izsaukumu vietā jāierodas pilsētās 15 minūtēs, bet lauku teritorijās 25 minūtēs.

"Turklāt NMP dienests arvien meklē iespējas, kā paātrināt brigāžu nokļūšanu pie pacientiem dzīvībai kritiskās situācijās. Ne tikai brigāžu punktu izveidošana ļauj uzlabot brigāžu operativitāti. Piemēram, šobrīd NMP dienests turpina ieviest mūsdienīgas informācijas sistēmas un tehnoloģijas izsaukumu pieņemšanai un brigāžu vadībai, tāpat arī izglītojam iedzīvotājus par NMP dienesta specifiku, lai mazinātu tā sauktos sekundāros izsaukumus – situācijas, kas nav kritiskas veselībai, dzīvībai un kad jāmeklē ģimenes ārsta palīdzība. Brigādes varētu ātrāk reaģēt patiešām dzīvībai kritiskos gadījumos," uzsver O. Šneiders.

Ar helikopteru – vienīgi Siguldā

NMP dienesta mediķi septembrī kopā ar Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Gaisa spēku Aviācijas bāzes Aviācijas eskadriļas speciālistiem kopīgi izvērtēja helikoptera nosēšanās vietas pie slimnīcām visā Latvijā, lai papildinātu helikopteru nosēšanās laukumu katalogu ar jaunāko informāciju, iekļaujot tajā laukumu raksturojumu un informāciju par drošām pieejām un šķēršļiem, kas varētu apdraudēt gaisa kuģi nosēšanās laikā, kā arī to, vai ir iespējama operatīva un saudzīga pacienta nogādāšana no slimnīcas uz helikopteru un citi apstākļi.

Pierīgai tuvākās helikoptera nosēšanas vietas ir Rīgā pie Gaiļezera slimnīcas. Savukārt Siguldā, kas ir tūristu iecienīts galamērķis un kur regulāri notiek dažāda mēroga masu pasākumi, mediķu helikoptera nosēdināšanai vieta paredzēta netālu no Rīgas rajona slimnīcas, Svētku laukumā.

"Pēc pārbaudes NBS un NMP dienesta speciālisti to atzinuši par piemērotu un atbilstoši uzturētu vietu, kur iespējams nolaisties helikopteram un vajadzības gadījumā no turienes nogādāt smagi slimos vai cietušos uz slimnīcām un specializētajiem centriem Rīgā," skaidro Veselības ministrijas pārstāvis. "Visas šīs vietas ir saskaņotas ar slimnīcām un pašvaldībām un tiek regulāri pārbaudītas. Tajā pašā laikā negadījumi var notikt jebkur Latvijas teritorijā, un, ja vienīgais iespējamais nokļūšanas veids līdz cietušajam ir gaisa transports, tad katrā situācijā tiktu meklēta negadījumam tuvākā vieta, kur helikopters varētu droši nolaisties."