Drukāt šo lapu
07.07.2018 11:50

Kad gaidāmas vīriešu kontracepcijas tabletes?

Autors  "Kodols"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kad gaidāmas vīriešu kontracepcijas tabletes? vox.com

Seksuāli aktīviem vīriešiem nav daudz iespēju kontrolēt savu auglību. Viņi var lietot prezervatīvus, veikt vasektomiju vai sterilizāciju. Visi šie varianti ir tālu no ideāla. Iespējams, ierobežoto iespēju dēļ lielākā daļa vīriešu aptaujās ir atbildējuši, ka viņi labprāt lietotu hormonālās kontracepcijas tabletes, ja tādas būtu pieejamas.

Vīrieši vēlētos plašāku piedāvājumu kontracepcijas jomā, taču šādu produktu izgudrošana un to novešana līdz aptieku plauktiem ir izrādījies ārkārtīgi sarežģīts uzdevums. Pirmais izaicinājums ir pārvarēt bioloģiskos šķēršļus. Vīrieša sēklinieki rada simtiem miljonu spermatozoīdu katru dienu. Ejakulāts satur aptuvenu 250 miljonus spermatozoīdu. Pat iznīcinot 90 procentus no tiem, vīrietis vienalga nezaudētu spēju apaugļot sievieti. Savukārt sievietes apaugļošanai piedāvā tikai vienu vai divas olšūnas mēnesī. Tātad, arī skatoties tīri matemātiski, padarīt vīrieti neauglīgu ir ļoti sarežģīts uzdevums. Turklāt vajadzībai pēc sieviešu kontracepcijas ir senāka vēsture, jo gan grūtniecība, gan dzemdības ir bīstams stāvoklis, kas var apdraudēt sievietes dzīvību. Vīriešiem nav jāsaskaras ar tamlīdzīgiem riskiem.

Daudzās valstīs bija laika periods, kad pētījumus vīriešu kontracepcijas jomā finansiāli atbalstīja Pasaules Veselības organizācija. Šobrīd ar to nodarbojas valstu zinātniskie institūti. Un progress ir. Šobrīd pētījumos tiek testēti vairāki produkti.

Gels, kas aptur spermatozoīdu veidošanos

Jau vairāk nekā 10 gadu ilgā procesā ir gels, kas aptur spermatozoīdu veidošanos. Šis produkts ar nosaukumu "Nestorone – Testosterone" vīriešu kontracepcijas jomā ticis vistālāk klīnisko pētījumu procesā. Gels satur testosteronu un progestīnu, kas ir sintētiska sieviešu hormona progesterona versija. (Arī vīrieša ķermenis izstrādā progesteronu, bet nelielos daudzumos.) Gels paredzēts lietošanai katru dienu, iesmērējot ar to rokas un plecus. Tā sastāvā esošais progestīns aptur hormona gonadotropīna darbību. Gonadotropīns ir hormons, kas stimulē testosterona veidošanos sēkliniekos. Tā kā spermatozoīdu veidošanos stimulē augsts testosterona līmenis sēkliniekos (daudz augstāks līmenis nekā asinīs), apturot gonadotropīna darbību, tiek apturēta arī spermatozoīdu veidošanās. Precīzāk – spermatozoīdu veidošanās tiek apslāpēta līdz tādam līmenim, kas nepieļauj olšūnas apaugļošanu. Taču ir kāds āķis – samazinot testosterona līmeni sēkliniekos, tas pazeminās arī asinīs, radot virkni nevēlamu blakņu, tostarp pazeminātu libido un ejakulācijas problēmas. Tāpēc kontracepcijas gels arī satur testosteronu, lai viss funkcionētu, bet nenotiktu spermatozoīdu veidošanās.

2012. gadā 24 nedēļas ilgā pētījumā gels sasniedza vēlamo efektu 90 procentiem pētījuma dalībnieku – spermatozoīdu skaits samazinājās tiktāl, lai olšūnas apaugļošanu padarītu neiespējamu. Arī negatīvo blakņu bija maz. Šovasar sāksies klīnisko pētījumu otrā fāze, kurā piedalīsies 420 pāru no ASV, Lielbritānijas, Čīles, Zviedrijas, Kenijas un Itālijas. Tajā tiks pārbaudīts, cik efektīvs ir kontracepcijas gels, – vīrieši lietos to katru dienu, un tā pāriem būs vienīgā kontracepcijas metode turpmākos 12 mēnešus. Pētījuma autori apgalvo, ka pozitīvu rezultātu gadījumā tirgū produkts parādīsies ne ātrāk kā pēc 10 gadiem.

Klīnisko pētījumu otrajā fāzē arī tabletes

Nesen organizācijas "Endocrine Society" ikgadējā sanāksmē tika prezentēts pētījums, kurā tika pārbaudītas vīriešu kontracepcijas tabletes ar ķīmisko nosaukumu dimetāndrolona undekanoāts jeb DMAU. Tabletes iedarbība ir līdzīga kā iepriekš aprakstītajam gelam – DMAU ir steroīdu molekula, kam ir gan testosterona, gan progestīna īpašības, kā rezultātā tiek apturēta spermatozoīdu veidošanās. Pētījumā, kurā piedalījās 100 vīriešu, tika secināts, ka DMAU lietošana katru dienu mēneša garumā nerada riskus veselībai. DMAU iedarbība uz organismu ilgst 18 stundas, tāpēc pietiek ar vienu tableti dienā. Spriežot pēc pētījuma dalībnieku asins analīzēm un zemā testosterona līmeņa organismā, šīm tabletēm vajadzētu apturēt spermas veidošanos, taču pētījuma laikā tas netika pārbaudīts, tāpēc šobrīd notiek pētījumu otrā fāze, lai pārliecinātos par tablešu efektivitāti, taču pētījuma autori atzīst, ka produkta novešana līdz tirgum būs sarežģīts uzdevums. "Kad tirgū pirmo reizi parādījās sieviešu kontracepcijas tabletes, hormonu devas bija daudz lielākas un blaknes – daudz smagākas nekā šobrīd pieejamajām tabletēm," stāsta viena no pētījuma autorēm Stefānija Peidža no Vašingtonas universitātes. "Līdz ar to, lai jauns produkts ienāktu tirgū, ir jāpārvar augsta latiņa. Būtībā ir jārada produkts bez blaknēm." Šobrīd Losandželosas un Vašingtonas universitātes zinātnieki meklē brīvprātīgos pētījumam, kurā tiks testēts DMAU injekciju formā. Pētījumos uz dzīvniekiem konstatēts, ka DMAU injekciju iedarbība var ilgt pat vairākus mēnešus.

Neķirurģiskai vasektomijai labi rezultāti pētījumos ar dzīvniekiem

Vasektomija ir ķirurģiska procedūra, kuras laikā tiek pārgriezti vai nosieti vīrieša sēklvadi. Zinātnieki Indijā ir izgudrojuši veidu, kā veikt neķirurģisku vasektomiju, un metodei dots nosaukums RISUG (Reversible inhibition of sperm under guidance). Idejas autors ir biomedicīnas inženieris Sujoi Guha no Indijas Tehnoloģiju institūta. Metodes pamatā ir polimēra gela injekcija vīrieša sēklvados, kas nobloķē spermas plūsmu. Atšķirībā no ķirurģiskas vasektomijas šajā gadījumā nekas nav jāgriež vai jānosien. Turklāt procedūra ir atgriezeniska – vien jāievada līdzeklis, kas izšķīdina polimēru gelu. Procedūra ar 98 procentu efektivitāti novērš grūtniecības iestāšanos, un tai nav būtisku blakņu. RISUG tehnoloģiju licencējusi arī ASV organizācija "Parsemus Foundation", taču tās izstrādātais polimēru gels ar nosaukumu "Vasalgel" vēl atrodas pirmsklīniskajā pētījumu fāzē. Taču pētījumu rezultāti ar trušiem un mērkaķiem ir daudzsološi.

"Nākamajā desmitgadē mums vajadzētu sagaidīt pārmaiņas. Vīriešiem, tāpat kā sievietēm, ir jāpiedāvā izvēles iespējas. Jo vairāk iespēju mums ir, jo mazāk neplānotu grūtniecību. Manuprāt, tas ir tas, ko vēlamies mēs visi," rezumē Stefānija Peidža.

Avots: vox.com