Drukāt šo lapu
06.09.2012 11:10

Infektologi: ērču inficētība šogad divreiz augstāka

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jaunākie dati rāda, ka ērču inficētība šogad divreiz augstāka nekā pērn. Vairāki Pierīgas novadi iekļauti to skaitā, kur augstā riska saslimt ar šo bīstamo kaiti dēļ bērni tiek vakcinēti bez maksas.

 

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) apkopotā statistika rāda, ka šogad ērču inficētības līmenis teju divas reizes augstāks nekā pērn un ir augstākais pēdējo piecu gadu laikā.

Šā gada ērču aktivitātes sezonā mediķu palīdzību ērces noņemšanā meklējuši vairāk nekā 1900 iedzīvotāju, savukārt gandrīz 3350 cilvēki vēlējušies laboratoriski pārbaudīt viņiem noņemtās ērces, lai pārliecinātos, vai tās nav inficētas ar ērču encefalīta vīrusu.

Laboratoriski pārbaudīto ērču inficētība šogad salīdzinājumā ar iepriekšējā gada ērču aktivitātes sezonas analogu periodu – līdz 2. septembrim – ir 1,9 reizes lielāka.

Statistika liecina, ka pērn LIC laboratorijas Imūnķīmijas nodaļā izmeklētas 3741 ērce, no tām 169 gadījumos tās bijušas inficētas ar encefalīta vīrusu (kopējā ērču inficētība – 4,5 procenti). Šogad iedzīvotāji pēc kukaiņa noņemšanas vēlējušies laboratoriski pārbaudīt 3407 ērču inficētību. Laboratoriskā aina ir šāda: no šī ievērojami mazākā nekā iepriekšējā gadā pārbaudīto kukaiņu skaita 292 ērces bija inficētas ar ērču encefalīta vīrusu (inficētība 8,6 procenti).

Infektologi lēš, ka ērču inficētības līmenis arī turpmākajos mēnešos saglabāsies augsts.

Mediķu novērojumi liecina, ka pēdējos gados ērču inficētības līmenis bijis svārstīgs – 2009. gadā tas bija 6,2 procenti, 2010. gadā – 4,8 procenti. Tomēr šogad inficētības līmenis ir īpaši augsts. Risks saslimt pēc ērces koduma ir ievērojams.

Stacionārā šogad ārstējušies 90 pacienti, kuriem apstiprināta diagnoze – ērču encefalīts, un 13 pacienti ar diagnozi – Laima slimība. Patlaban centrā ārstējas 14 ērču encefalīta pacienti.

Kā norāda LIC galvenā ārste, profesore Baiba Rozentāle, pasaules mediķu prakse liecina, ka efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret ērču encefalītu ir vakcinācija. Tomēr arī pret šo slimību vakcinētajiem cilvēkiem, atrodoties dabā, iespējams inficēties ar citām ērču pārnestām infekcijām, pret kurām vakcīna nav radīta, informē Dace Kārkliņa, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre.

Iespējas pasargāt bērnus no ērču encefalīta var, izmantojot valsts atmaksātās vakcīnas reģionos, kur ērču inficētība ir augsta. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, bezmaksas pote Pierīgā pienākas Baldones, Krimuldas, Saulkrastu un Babītes novadā dzīvojošajiem.

LIC atgādina, ka laiks no inficētas ērces piesūkšanās brīža līdz slimības sākumam vidēji ir 7–14 dienas. Encefalīts sākas ar gripai līdzīgiem simptomiem: nespēku, galvassāpēm, sāpēm muskuļos un ķermeņa temperatūras paaugstināšanos līdz 38 °C. Dažos gadījumos mēdz būt slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā un caureja. Parasti pēc 3–5 dienām slimnieka stāvoklis uzlabojas. Turpmākajās 4–7 (14) dienās cilvēks jūtas vesels, bet pēc tam pēkšņi sākas slimības otrā fāze – visas iepriekšminētās pazīmes atjaunojas, turklāt daudz izteiktāk.

Daļai slimnieku ērču encefalīta otrā fāze noris drudža formā, pārējiem pievienojas nervu sistēmas iekaisuma simptomi, kam ir dažāda smaguma pakāpe. Apmēram pusei slimnieku nervu sistēmas iekaisums izpaužas kā meningīts; tam raksturīga ļoti augsta temperatūra (aptuveni 40 °C), galvassāpes, paaugstināta jutība pret gaismu, reibonis, slikta dūša un vemšana.

Daudzos gadījumos ērču encefalīts nepaliek bez sekām: biežākās ir galvassāpes, novērojama atmiņas pavājināšanās, nespēks un samazinātas darbaspējas pat vairākus gadus pēc pārslimošanas.