Drukāt šo lapu
21.05.2018 18:48

Slimnīcā nonācis šogad pirmais ērču encefalīta pacients

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Slimnīcā nonācis šogad pirmais ērču encefalīta pacients arhīvs

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) pagājušajā nedēļā ārstējies šogad pirmais pacients ar ērču encefalīta vīrusu, informēja slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa.

Līdz pirmdienai RAKUS stacionāra laboratorijā pārbaudītas 702 ērces, no kurām septiņas izrādījušās inficētas ar ērču encefalīta vīrusu. Pēc pacientu lūguma šogad noņemtas 184 ērces.

Šogad LIC ārstējies viens pacients ar ērču encefalīta vīrusu un septiņi pacienti ar Laimas slimību. Līdz šim nevienam pacientam vēl nav konstatēta ērlihioze.
LIC vadītāja, profesore Baiba Rozentāle atgādina, ka dodoties atpūtā pie dabas, nevajadzētu aizmirst, ka pastāv ērces piesūkšanās risks, un ka Latvija ir ērču encefalīta, Laimas slimības, kā arī citu ērču pārnēsātu slimību endēmiskais reģions.

"Latvijā 20 līdz pat 40% ērču ir inficētas ar borēlijām, kas izraisa Laimas slimību. Nedaudz mazāk, taču gana liels daudzums ir ērču, kas pārnēsā ērču encefalīta vīrusu un ērlihijas, tāpēc pret inficēšanās risku nevajadzētu izturēties vieglprātīgi," norāda Rozentāle.

Dodoties dabā, mediķi aicina ievērot piesardzības pasākumus - ģērbties tā, lai ērce nevarētu palīst zem drēbēm, un vēlams izvēlēties gaišas krāsas apģērbu, lai ērce uz tā būtu viegli saskatāma un notraucama. Visefektīvākais veids, kā sevi pasargāt no inficēšanās ar ērču encefalīta vīrusu, ir vakcinācija, taču pret citām ērču pārnēsātām slimībām, kas ir ne mazāk bīstamas, vakcīnas nav.

Ērces piesūkšanās gadījumā cilvēkiem, kuri ir vakcinēti pret encefalīta vīrusu, nav nepieciešamības nest kukaini pārbaudīt uz laboratoriju, jo tur iespējams konstatēt tikai to, vai ērce ir inficēta ar encefalīta vīrusu. Uz borēlijām un ērlihijām ērces pārbaudītas netiek. Ja vienu līdz trīs nedēļas pēc ērces piesūkšanās parādās kādi aizdomīgi simptomi, jāvēršas pie sava ģimenes ārsta vai infektologa, neaizmirstot pieminēt ērces piesūkšanās faktu.