Drukāt šo lapu
29.03.2017 13:29

Kopš 2014. gada augusta Latvijā nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums ar masalām

Autors  Ilze Arāja, SPKC
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kopš 2014. gada augusta Latvijā nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums ar masalām arhīvs

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģiona direktore Žužanna Jakaba otrdien brīdināja par masalu uzliesmojumiem vairākās Eiropas valstīs – Francijā, Vācijā, Itālijā, Rumānijā, Polijā, Šveicē, Ukrainā, kur janvārī reģistrēti vairāk kā 500 saslimšanas gadījumi.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģiskās uzraudzības dati liecina, ka kopš 2014. gada augusta Latvijā nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums ar masalām. Līdz ar to Latvijā ir panākts ievērojams progress, tiecoties uz Pasaules Veselības organizācijas izvirzīto mērķi izskaust šo slimību visās Eiropas reģiona valstīs.


SPKC epidemiologi atgādina, ka masalas ir ļoti lipīga vīrusu infekcijas slimība un vienīgā aizsardzība pret masalām ir vakcinācija. Latvijā un citās Eiropas valstīs bērnu vakcinācijas kalendārs paredz divas potes, lietojot kombinēto vakcīnu pret masalām, epidēmisko parotītu un masaliņām. Saskaņā ar Latvijas Vakcinācijas kalendāru, pirmo poti bērns saņem 12–15 mēnešu vecumā, bet revakcinācija tiek veikta septiņu gadu vecumā.

Masalu vīruss izplatās ar gaisa pilieniem, kas rodas inficētajai personai klepojot vai šķaudot. Vīrusus saturoši pilieni var palikt gaisā vairākas stundas, bet uz virsmām līdz divām stundām. Saslimušais ir bīstams apkārtējiem neilgi pirms slimības simptomu parādīšanās līdz ceturtajai dienai pēc izsitumu parādīšanās. Viens saslimušais ar masalām var inficēt 12 līdz 18 personas.

Masalu slimības simptomi parasti parādās 10–12 dienas pēc inficēšanās, kas sākotnēji atgādina saaukstēšanos – pēkšņs sākums ar iesnām, klepu un drudzi. Acis kļūst sarkanas un jūtīgas pret gaismu. Slimībai progresējot, parasti no 3. līdz 7. dienai, temperatūra var sasniegt 39–41 grādus, parādās sarkani izsitumi, kas ilgst 4–7 dienas. Izsitumi sākas uz sejas un pēc tam izplatās pa visu ķermeni. Uz smaganām un vaigu iekšpuses var parādīties mazi balti plankumiņi. Pēc izslimošanas veidojas imunitāte.

Iespējamība saslimt ar masalām ir jebkuram bērnam, kā arī pieaugušajam, kurš ir nonācis kontaktā ar saslimušo un iepriekš nav slimojis ar masalām, kā arī nav vakcinēts pret masalām. Masalas var būt ļoti nopietna saslimšana, jo tās var norisēt ar smagām komplikācijām.

Visbiežākās masalu komplikācijas ir vidusauss iekaisums, caureja un pneimonija. Tāpat pacientiem var rasties iekaisums smadzeņu audos (encefalīts). Masalas ir īpaši bīstamas grūtniecēm, jo var izraisīt augļa bojāeju vai priekšlaicīgas dzemdības.