23.01.2017 17:16

Iemesls, kāpēc Krimuldas fermā sākās Āfrikas cūku mēris, joprojām neskaidrs

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
attēlam ir ilustratīva nozīme attēlam ir ilustratīva nozīme arhīvs

Kā "Apriņķis.lv" jau vēstīja, janvāra vidū SIA "Ancers" piederošajā cūku novietnē "Rukas" Krimuldas novadā tika konstatēta dzīvnieku saslimšana ar Āfrikas cūku mēri un likvidēts vairāk nekā 5000 cūku. Pašlaik notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu, kāpēc tā noticis.

Taču, kā uzzināja "Appriņķis.lv", vēl pirmdien nebija noskaidrots, kā ar ĀCM vīrusu varēja inficēties lopi fermā, kurā rūpīgi tikuši ievēroti visi biodrošības pasākumi.


Pirmdien sazvanīta, Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece sacīja, ka pašlaik izmeklēšanā tiek noskaidrots, kā ĀCM nonācis līdz fermai, kurā ļoti stingri tiek ievēroti bioloģiskās drošības pasākumi. Interesi par notikušo un vēlmi piedalīties izmeklēšanā izteikuši arī Eiropas veterinārie dienesti.

Uz jautājumu, cik patiesības varētu būt no mutes mutē apkārt klejojošajās versijās par veidiem, kā ĀCM vīruss iekļuvis cūkkopības kompleksā "Rukas" (ar pelēm, putniem, pārtiku un tamlīdzīgi, ieskaitot cilvēcisko faktoru, jo, iespējams, kāds vēlējies nokārtot attiecības ar kompleksa īpašnieku), Dz. Lejniece sacīja, ka šādas sazvērestības teorijas viņa esot dzirdējusi, bet tām neesot nekāda pamata.

Neesot arī pamata aizdomām par konkurences cīņām, jo visi Latvijas cūkkopji kopā var nodrošināt tikai 63 % no Latvijas tirgū nepieciešamās cūkgaļas. Daudz vairāk pamata esot runāt par uztraukumu, kas valda nozarē, un cūkkopju iespējām papildus nodrošināties pret slimību.

Savu viedokli saistībā ar cūku novietnē "Rukas" notikušo portālam "Apriņķis.lv" pauda arī SIA "Ulbroka" īpašnieks Aivars Kokts, kura fermā ir 17 000 cūku.

"Par to, kas varētu notikt, es baidos jau kopš brīža, kad uzzinājām par mežacūkām, kas klīst pa Rīgu. Turklāt tagad redzams, ka ideja būvēt žogu uz robežas ar Baltkrieviju, par ko tika runāts pirms vairākiem gadiem, nemaz tik muļķīga nebija, ja salīdzina izmaksas, kas būtu nepieciešamas tāda žoga būvēšanai, un kādi zaudējumi ĀCM dēļ radušies Latvijas cūkkopības nozarei pēc tam, kad to konstatēja Lietuvā, Ignalinas apkaimē, kur arī tika likvidēta cūku ferma ar 5000 cūku.

Pašlaik, protams, tiek izmeklēts, kāpēc SIA "Ancers" fermā "Rukas" tādas lietas gadījās, taču pat tad, ja fermas saimnieki būtu simtprocentīgi nodrošinājušies pret ĀCM, vienmēr pastāv kāda nejaušība, kas drošības sistēmā atradīs kādu nelielu šķirbiņu. Un tas tad arī paliek tāds kā Damokla zobens virs visu Latvijas cūkkopju galvām."

Portālam "Apriņķis.lv" neizdevās sazināties ar pašu SIA "Ancers" īpašnieku Raimondu Kalvānu, taču viena no uzņēmuma darbiniecēm laikrakstam sacīja: "Nekādus jaunumus izmeklēšana līdz šim nav sniegusi, un pagaidām neko par notikušā cēloņiem pateikt nevaram. Taču uzņēmums darbojas režīmā, kādu ir noteikuši jaunie apstākļi, un katrs darbinieks pilda savus ikdienas pienākumus, risinot gan finanšu, gan citus jautājumus."