Drukāt šo lapu
09.07.2012 10:21

Kurp mūs ved pārtikas ražošanas industrializācija?

Autors  www.veselibasblogs.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kurp mūs ved pārtikas ražošanas industrializācija? www.veselibasblogs.lv

Vai... paldies Dievam, ka dzīvojam Latvijā... tādas bija manas domas, iepazīstoties ar informāciju, ko man piespēlēja mani domubiedri pēdējās dienās.

Nebūt nav tā, ka iepriekš pa šo tēmu nebūtu neko intersējies vai dzirdējis, arī 2008. gada filmu "Koorporācija Ēdiens" (ja nemaldos, tāds ir nosaukums) biju redzējis un apzinos, kur Ameriku ved (un jau ir aizvedusi) FDA ar Monsanto koorporāciju priekšgalā. Bet pēc pēdējām vēsmām jau liekas, ka paši nebūt tik tālu neesam no tā visa... un drīz jau mūsu it kā nomale un mazie zemnieku tirdziņi vairs nebūs glābiņš.

Normālas vistas jau kādu laiku jāmeklē kā ar uguni, pat centrāltirgū jau uz tā saucamajām mājas vistām jāskatās ar aizdomām, jo pēc izskata tās tikpat "uzpūtušās" kā lielražotāju (vai, lielākoties, poļu lielražotāju). Pēc būtības jau it kā nav svarīgi, vai būrī vistu pārbaro ar "uzlaboto" pārtiku vai mājas apstākļos tikai mēnesi ilgāk, jo tur viņai ļauts drusku vairāk kustēties. Un vēl pēdējā laikā skaļi izskanējusi "nesankcionēto" tomātu sēklu tirdzniecība Latvijā.

Ģeogrāfiski dzīvojam tālu no ASV, taču domāju, ka nevajadzētu tur notiekošo neņemt vērā, jo, kā jau visiem redzams, cenšamies viņiem skriet pakaļ un, protams, arī tiekam kontrolēti vairāk nekā jebkuri citi, pat vairāk nekā tie paši vācieši un francūži, spāņi un citi, kas ir lielāki un bagātāki un līdz ar to pastāvīgāki. Mūs ir daudz vieglāk ietekmēt, ar mums manipulēt arī šajā jomā – pārtikas ražošanā un tajā, ko tur gan manāmi, gan nemanāmi ievieš.

Lielākā daļa no mums pietiekami lielu savas dzīves laiku esam ēduši diezgan veselīgu pārtiku (vismaz man zināmā lielākā daļa), tāpēc mūs ir šķietami grūtāk sabaidīt ar to, ko pasaulē dara pārtikas industrijā. Mūsu ēdienā ir vieglāk "ieslidināt" daudz ko vairāk, jo mūsu kontrolējošās institūcijas uzskatu par vieglāk uzpērkamām nekā Rietumeiropas valstīs. Tomēr tajā pašā laikā mūsu tirgus ir pietiekams, lai iepludinātu tos pašus ĢMO, kā arī dažādas pārtikas piedevas, kas tiek uzskatītas par "drošām" cilvēku patēriņam, taču nez kāpēc aizliegtas un ir toksiskas lielākās devās (kas nereti ir vismaz 100 porcijas, ko tāpat uzņemam, piemēram, mēnesi ēdot kādu "superīgu" desu).

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc mēs ar ģimeni pārvācāmies no Malaizijas atpakaļ uz Latviju, kur izturējām pus gadu, bija tieši ēdiens. Tur ļautiņi ir muļķāki, bet galvenokārt jau to ir daudz vairāk, tāpēc arī Āzijā (protams, arī Amerikā) tieši pārtika ir viens no galvenajiem cilvēku iznīcināšanas ieročiem. Ja mēs ikdienas supermārketa vistu pirkām pat lētāk nekā pie mums, tad it kā bioloģiskā tur maksāja līdz pat trim reizēm vairāk, kamēr ASV tā bija pat piecas reizes dārgāka. Otrs – tur nevienam nav uz iepakojuma jāuzrāda ne E vielas, ne kādas citas "noderīgās" piedevas, lai produkti nebojājas, pietiek vien ar informāciju, ka produkts ir drošs un "nekaitīgs".

Arī mēs esam pārāk nevērīgi sākuši izturēties pret to, ko faktiski mums iebaro, pret to, ko izmanto tā saucamajos augu taukos, pret to, ka it kā visur visa soja, ko mums baro desās un citos produktos, ir tiešām tik nekaitīga un bez ĢMO. Noskatieties filmas un pameklējiet informāciju par to, ko Monsanto dara ASV. Gan jau līdz Eiropai arī tas ir nonācis vai tuvākajā laikā būs. Francija jau nesen pēc dažiem lieliem sausuma periodiem bija spiesta importēt sēklas no šīs pašas Monsanto, un ar to pietiek, lai ĢMO ienāktu mūsu pārtikā – pamazām, bet pārliecinoši.

Tuvojas pavasaris, un mēs katrs varam padomāt, ko iestādīt, ko sagatavot pašiem tā, lai mazāk būtu jāpērk industriāli ražotā un ar visādām "vērtīgām" lietām apstrādātā pārtika. Cerams, mums vēl tālu tas laiks, kad mazdārziņos un arī lielākos ģimenes dārzos būs aizliegts audzēt dārzeņus un augļus savai iztikšanai un tirdzniecībai, kā arī draugiem un kaimiņiem, kā tas ir ASV.

Pielikumā skatiet nelielu video, kur redzams, kādi aizliegumi jau spēkā ASV. Tāpat, ja sadūšošos, iespējams, tuvākājā laikā ielikšu saiti uz pavisam svaigu informāciju, par jaunu slimību, kas no 2002. gada izplatās visā pasaulē un kuras cēlonis varētu būt tieši ĢMO. Slimības simptomi ir visai šaušalīgi, un slimība ir, maigi izsakoties, drausmīga, tāpēc gribu nedaudz vairāk informācijas papētīt, pirms visu to rādīt cilvēkiem. Katrā ziņā, ja tas viss tiešām izrādās tik šausmīgi, tad lai Dievs mums stāv klāt. Tik tiešām – ja mēs turpināsim Dieva radīto grozīt un mainīt pēc sava prāta, tad mēs diez vai sagaidīsim žēlastību...



Publikācija www.veselibasblogs.lv ievietota 4. martā.