Drukāt šo lapu
08.03.2012 10:11

Krams: «Cīņa pret smēķēšanu ir cīņa par pusaudžu dvēselēm»

Autors  Karina Bērziņa, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Tiek apgalvots, ka ražotāji cigaretes papīru mērcēs govs urīnā, ar ko esot izskaidrojams amonjaks cigarešu dūmu sastāvā. Ticēt vai neticēt – to lai katrs lemj pats. Tiek apgalvots, ka ražotāji cigaretes papīru mērcēs govs urīnā, ar ko esot izskaidrojams amonjaks cigarešu dūmu sastāvā. Ticēt vai neticēt – to lai katrs lemj pats.

«Vairākas slimības raksturīgas tikai smēķētājiem. Ar plaušu vēzi slimo gandrīz tikai smēķētāji, un tā ir viena no galvenajām slimībām, no kā mirst,» skaidro Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Alvils Krams.

«Smēķēšana izraisa neārstējamu plaušu vēzi». «Smēķēšana grūtniecības laikā kaitē jūsu bērnam». «Smēķēšana izraisa artēriju nosprostošanos un rada sirdslēkmes un insultu». Līdzīgi uzraksti, papildināti ar attiecīgiem attēliem jau divus gadus «rotā» tabakas izstrādājumu iepakojumus. RRA centās noskaidrot, cik lielā mērā tie atbilst patiesībai.

Pasaules eksperti lēšot, ka plaušu vēzis 2020. gadā ierindosies trešajā vietā nāves cēloņu vidū. Katrs otrais smēķētājs mirst priekšlaikus no smēķēšanas izraisītas slimības, turklāt smēķētājs vidēji dzīvo septiņus, pat desmit gadus īsāku mūžu.

 


«Reklamējot tabakas izstrādājumus, tiek reklamēts produkts, kas katram otrajam tā lietotājam izsauc pāragru nāvi, tāpēc uzskatu, ka jebkurš veids, kas kaut mazliet var padarīt nepievilcīgāku šo netikumu cilvēku acīs, ir apsveicams,» atzīst A. Krams. Viņš pastāsta arī, ka aptuveni katrs trešais vīrietis, kas Latvijā mirst no onkoloģiskas slimības, mirst no plaušu vēža un 90% gadījumu vēzi izraisījusi smēķēšana.

Smēķējoša grūtniece – vecmāmiņa

Latvijā pieaug saslimšana ar plaušu slimībām bērniem, kuru mātes ir smēķējušas grūtniecības laikā. «Ne jau tikai bērns, arī bērna bērns var saslimt ar šīm slimībām tāpēc, ka grūtniecības laikā smēķējusi vecmāmiņa,» atklāj A. Krams, piebilstot, ka vislabākais, ko māmiņa var dot savam bērnam, ir nesmēķēt grūtniecības laikā. Ģenētiskas izmaiņas esot novērotas arī smēķējošo grūtnieču mazmazbērniem.

«Cīņa pret smēķēšanu ir cīņa par pusaudžu dvēselēm, jo 90% smēķētāju sākuši smēķēt līdz 18 gadu vecumam. Agrāk tiražētā «Marlboro» reklāma bija vērsta tieši uz pusaudzi – nepārliecinātu, ar zemu pašnovērtējumu. Staltais kovbojs bija paraugs, kam līdzināties. Kovbojs smēķē, bet pusaudzis viņu atdarina, ceļot savu pašapziņu,» teic A. Krams.


Ko var atrast cigaretē

Noskatoties dokumentālo filmu «7,62 kalibra upuri», kurā tiek atklātas tabakas izstrādājumu ražošanas aizkulises, RAA veica vienkāršu eksperimentu: nopirka cigaretes, pārgrieza vienu, izbirdināja saturu un iegūto substanci izpētīja ar lupu. Starp tabakas lapām atradās gaiši brūna papīra gabaliņi, kurus pagaršojot, jūtama skābeni sīva garša, savukārt tabakas lapas izrādījās salīdzinoši bezgaršīgas. Filmas veidotāji apgalvo, ka papīrs tiekot mērcēts govs urīnā, ar ko esot izskaidrojams amonjaks cigarešu dūmu sastāvā. Ticēt vai neticēt – to lai katrs lemj pats.


Filmas veidotāji atklāj, ka, nopērkot 20 dažādās valstīs ražotas vienas markas cigaretes, to garša jūtami atšķiras. Pārdomas izraisa arī fakts, ka jebkura produkta etiķete satur detalizētu informāciju par tās sastāvu, ko gan nevar apgalvot par tabakas izstrādājumiem, ir vien uzraksts par nikotīna un darvas koncentrāciju, taču cigarešu dūmos kopumā ir aptuveni 400 dažādu vielu.

Smēķēšana kā protests

«Ļoti labs veids, kā samazināt smēķētāju skaitu, ir cenu palielināšana. Par laimi, Latvijā nav pieejami cigarešu automāti, kur pusaudzis varētu neierobežoti pirkt cigaretes, un veikalos tās var iegādāties tikai no 18 gadu vecuma,» saka A. Krams.

Taču Garkalnes novadā dzīvojošais Oskars (17 gadus vecs, smēķē no 13 gadu vecuma) atzīst, ka cigaretes pusaudži var iegādāties arī nelegālās tirdzniecības vietās, dažos veikalos pārdevējas esot visai izpalīdzīgas pret pusaugu pīpmaņiem, bet par nelielu «komisijas maksu» tās var palūgt iegādāties vecākus paziņas. Arī nauda cigaretēm vienmēr atrodoties – kaut sākotnēji tā bijusi domāta skolas pusdienām.

«Aizliegumi rada spītību, un pusaudži uz tiem reaģē ļoti emocionāli. Ja viņiem tiek norādīts, ka viņi ir par mazu, lai darītu to vai nedarītu šo, efekts atšķirsies no gaidītā,» teic Oskars.

Zīmoli jāiznīcina

Veikalos iespējams iegādāties speciālas kastītes, kurās ievieto cigarešu paciņu, lai nosegtu nepievilcīgos attēlus un brīdinošos uzrakstus. Te nu gribot negribot prātā nāk strauss, kas aiz bailēm paslēpj galvu smiltīs. «Redzot attēlus uz cigarešu paciņām, iekšēji nodrebinos, nospriežu, ka vajadzētu atmest, tomēr izvelku kārtējo cigareti un aizsmēķēju,» atzīst salaspiliete Zaiga (39), kas smēķē no 16 gadu vecuma.

Austrālijā nule pieņemts likums, kas novērsīs tabakas izstrādājumu zīmolu atpazīstamību. Uz iepakojuma būs vien lakonisks uzraksts, kas ziņos par izstrādājuma veidu. «Uzskatu, ka arī šis ir labs līdzeklis cīņā par smēķēšanas ierobežošanu,» bilst A. Krams, atzīstot, ka līdzīgs likums būtu jāpieņem arī Latvijā. «Nekādi akcīzes nodokļi valstij neatsver to postu, ko nodara smēķēšana un tās izraisītās sekas.»