Drukāt šo lapu
04.03.2012 12:01

Stresam un sievietes veselībai nav pa ceļam

Autors  Inguna Almbauere, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)


Stress atsaucas ne tikai uz sirds un asinsvadu veselības stāvokli, bet uz visām orgānu sistēmām, tostarp uz reproduktīvo un seksuālo funkciju, bojājot dzīves kvalitāti.

«Sievietes ginekoloģiskā veselība uz psihoemocionālajiem satricinājumiem un pārdzīvojumiem var reaģēt ļoti jūtīgi, izprovocējot vai veicinot kādu slimību, vai arī saasinot jau esošu,» saka ginekoloģe, dzemdību speciāliste Ieva Daize.


Ilustrējot psihoemocionālo pārdzīvojumu ietekmi uz sievietes veselību, I. Daize stāsta par gadījumu, kad kādai sievietei krūtī bijusi fibroadenoma – labdabīgs veidojums, kas var palikt arī neoperēts, ja ir nemainīga lieluma ilgu laiku. Kad sieviete piedzīvoja šķiršanos no vīra, fibroadenoma sāka strauji augt. Izauga tik liela, ka steidzami bija jāoperē. Vēl piedevām viņai olnīcā izveidojās cista un sākās mēnešreižu cikla traucējumi.

Šis gadījums liecina, ka pārdzīvojumi ar mīnusa zīmi un stress var aktivizēt jau esošus procesus organismā, kā arī veicināt jaunus. «Būtībā stress aktivizē jebkuru procesu organismā, arī vēzis var izaugt straujāk. Tādi ir mani vērojumi, lai gan nevienā cilvēkā jau iekšā ielīst nevar, un pateikt, vai bez piedzīvotā stresa šie procesi būtu citādāki. Cilvēku var salīdzināt ar komplicētu daudzpakāpju sistēmu, kurā visi posmi ir savstarpēji cieši saistīti, un, ja vienā ir kādas nobīdes no normas, tas atsaucas arī uz citu,» atzīst I. Daize.

Visbiežāk novērots

Pēc ginekoloģes vērojumiem visbiežāk stress un psihoemocionālie pārdzīvojumi atsaucas uz mēnešreižu ciklu – rodas tā traucējumi, mēnešreizes var izpalikt kādu laiku vai pazust pavisam, tās var ieilgt, var sākties liela asiņošana un citas likstas. Tāpat var notikt izmaiņas hormonālajā sistēmā, stress un pārdzīvojumi var likt jau esošai miomai augst straujāk vai izveidoties jaunai.

I. Daize atzīst, ka riska grupā ietilpst arī jaunas meitenes – aktīvās, perspektīvās, kurām ir panākumi mācībās, viss it kā ir vislabākajā kārtībā, bet pēkšņi pazūd mēnešreizes. Tādā veidā organisms reaģē uz lielo fizisko un psihoemocionālo slodzi, varbūt uz pārāk lielajām prasībām. Turklāt jāņem vērā, ka pusaudzēm notiek pārmaiņas organismā, viņas aug un veidojas par sievietēm.

Arī sievietēm vecumā pēc 40 gadiem stress un pārdzīvojumi izteikti atsaucas uz menstruālo ciklu.Tajā laikā mainās hormonālā sistēma. Atliek piedzīvot kādu psihoemocionālu satricinājumu, un var gadīties, ka sievietei iestājas pāragra menopauze – beidzas mēnešreizes un vairs neatjaunojas. Tādās reizēs menstruālais cikls ir sevi izsmēlis. Pēc ginekoloģes vērojumiem, sievietes ginekoloģiskā veselība šādi reaģē vai nu uz nesaskaņām ģimenē, harmonijas trūkumu intīmajā dzīvē, šķiršanos ar partneri, nepatikšanām darbā vai atlaišanu no darba, nerunājot nemaz par tuvu cilvēku nāves gadījumiem. Viskaitīgākais ir ilgstošs stress, kas pakļauj visu organismu negatīvām vibrācijām ilglaicīgi.

Ko darīt?

Pats galvenais ir sabalansēt savu slodzi – gan fizisko, gan psihoemocionālo. Vajadzētu domāt ne tikai par organisma imunitāti, lai nepieķertos iesnas vai gripa, bet arī par nervu imunitāti. Nervu sistēmu var stiprināt gan ar vitamīniem, gan homeopātiskajiem līdzekļiem, gan fitopreperātiem.

I. Daize uzsver: ir svarīgi, lai viss netiktu ārstēts ar antidepresantiem, jo arī antidepresanti organismā rada hormonālas izmaiņas. Ja sieviete saprot, ka stress un pārdzīvojumi atsaucas uz viņas ginekoloģisko veselību, viņa var apzināti strādāt, lai to novērstu vai mazinātu, – risināt problēmas, mainīt vidi, gādāt, lai pēc slodzes būtu atslodze un relaksācija. Neviens jau sievietes pašas vietā to neizdarīs. Tas nozīmē – pašām sevi jāmīl.

Tas ir pēdējā laikā ļoti populārs teiciens, bet tā patiešām ir – sevi mīlēt arī ir apzināti jāmācās, kaut vai tāpēc, lai nekaitētu savai veselībai. I. Daize mudina sievietes atcerēties, kas viņām sagādā vislielāko prieku un atslodzi – vienai varbūt tā ir masāža, citai pirts rituāls, kādai citai – peldbaseina apmeklējums, varbūt skrējiens vai pastaiga pa mežu, pārgājiens gar jūru vai citas aktivitātes.