Drukāt šo lapu
22.01.2013 07:36

Salaspils mēra līdzgaitnieks darbu pametis pats, jo neredzējis iespēju reformām

Autors  Raivis Bahšteins
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pirmdien, 21. janvārī, pēdējā darbadiena bija Salaspils novada domes Attīstības daļas vadītājam un tuvam mēra līdzgaitniekam Ansim Grantiņam ("Vienotība").

Lai izvairītos no atrunāšanas un emociju uzplūdiem, A. Grantiņš par savu lēmumu aiziet no darba kolēģus turējis neziņā. Atlūgumu pašvaldības vadītājs gan esot parakstījis bez vilcināšanās.

"Esmu gatavs atbildēt uz jautājumiem par pašvaldību pēc būtības, nevis komentēt bijušā darbinieka personiskās īpašības, apspriest viņa neaizstājamību vai vēl nenoslēgta amata konkursa rezultātus," Salaspils mērs Raimonds Čudars ("Vienotība") aprobežojas ar šādu komentāru.

A. Grantiņš "Rīgas Apriņķa Avīzei" vaļsirdīgi atzīst, ka ik pēc trim četriem gadiem izjūt vajadzību pēc izmaiņām karjerā. Šoreiz tas sakritis ar pašvaldību vēlēšanu ciklu – viņš amatā atradās kopš 2009. gada. "Mans darba stils šķita par strauju domes vadībai. Raimonds [Čudars] tika teicis, ka skrienu pagastam pa priekšu," pametot domi, komentē A. Grantiņš.

A. Grantiņš gan nevēlas nozust no vietējās skatuves – viņš redz sevi kā nākamā sasaukuma deputātu, ja viņu ievēlēs jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās. Turklāt viņš dalīs pirmos numurus ar līdzšinējo mēru partijas "Vienotība" sarakstā Salaspilī, neraugoties uz uzskatu nesakritību par domes darba stilu. Politiskos jautājumos konfliktu ar pašvaldības vadītāju nav bijis, taču arvien biežāk radušās domstarpības par to, kādas un cik ātri attīstībai vitāli nepieciešamas reformas veicamas. "Daudz ideju un reformu, ko piedāvāju, nav realizējamas pie pastāvošās iekārtas. Bet es gribu iet tālāk," piebilst A. Grantiņš.

Nepilnu četru gadu laikā A. Grantiņš atklātos projektu konkursos novadam piesaistījis vairāk nekā divus miljonu latu, bet kopumā piesaistītie līdzekļi pārsniedz trīs miljonus. Lielāko darbu vidū ir četru izglītības iestāžu, kā arī sociālās mājas Raiņa ielā 17a renovācija un siltināšana, nule gūts apstiprinājums arī ilgi gaidītajai Salaspils 1. vidusskolas siltināšanai, kam jānorit jau šajā gadā. Finansiāli mazāki, bet svarīgi projekti, pēc A. Grantiņa vērtējuma, ir izveidotais klientu apkalpošanas centrs domē, līdz ar ko esot uzlabojies domes darbinieku darba stils, kā arī iedzīvotāju iesaistīšana lēmumu pieņemšanā pašvaldībā.

"Līdz ar to uzlabojušās pašvaldības attiecības ar sabiedrību – jauniešiem, pensionāriem, krieviem, luterāņiem, katoļiem un citām grupām," vērtē A. Grantiņš. Kopš šī projekta nevalstiskas organizācijas vairs nesitot kulaku galdā, pieprasot naudu, bet piedāvā veikt kopīgus projektus. Viens no "Vienotības" un "Tēvzemei un brīvībai/LNNK" apvienotā saraksta priekšvēlēšanu solījumiem 2009. gadā bija uzbūvēt ilgi gaidīto tuneli zem dzelzceļa Rīgas ielā. Būdams Attīstības daļas vadītājs, A. Grantiņš panācis, ka tunelis iekļauts Rīgas plānošanas reģiona prioritāro darbu sarakstā nākamajā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā 2014.–2020. gadā.

"Pierīgas pašvaldībām ir ļoti grūti piesaistīt ES fondu līdzekļus, jo politiski noteikts, ka vairums naudas, īpaši infrastruktūrai, tiek novirzīts attīstības centriem ārpus Rīgas un Pierīgas. Lai realizētu liela mēroga projektus, sava interese ir jāizlobē. Esmu pārmetis iepriekšējam mēram, ka viņš nekad nelobēja Salaspils intereses, bet es to esmu ar gandarījumu darījis šos četrus gadus. Ir skaidri pat divi ceļi, kā tuneļa projektu realizēt. Ja mēs būtu Latgales pašvaldība, piesaistīt finansējumu būtu daudz vieglāk. Piemēram – novadam tas būtu svarīgi, bet valstij kopumā nav intereses, lai Salaspilī attīsta vidusskolu, jo, ieguldot naudu tajā, varbūt nāktos slēgt skolu Ķengaragā."

Lielu infrastruktūras projektu vadīšana ir A. Grantiņa profesionālā sirdslieta. Viņš neslēpj, ka labs darba piedāvājums bijis iemesls, lai galīgi izšķirtos par atlūgumu. A. Grantiņš neatklāj, kur grasās strādāt, vien piebilst, ka valsts struktūrās.

Par daudziem labiem darbiem sabiedrība nemaz neuzzinot – atstājot amatu, pauž A. Grantiņš. "Esmu visus šos gadus iestājies par to, ka pašvaldībā nepieciešamas labākas sabiedriskās attiecības. Tāpat iedzīvotājiem nav izskaidrotas pašvaldības pieļautās kļūdas – piemēram, treknajos gados būvvaldes pieļautie uzkrītošie pārkāpumi, kas atstās ietekmi ilgtermiņā."

Dome jau izsludinājusi Attīstības daļas vadītāja vakanci, pieteikumus gaidīs līdz 20. februārim, liecina pašvaldības interneta vietnē publicētā informācija.