Drukāt šo lapu
18.09.2012 16:37

Pierīgas pašvaldību vadītāji neredz skaidru jēgu diskusijai ar Sprūdžu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Uz tikšanos ar ministru nebiju, jo uzskatu, ka tas ir nelietderīgs laika patēriņš," teic Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica. "Uz tikšanos ar ministru nebiju, jo uzskatu, ka tas ir nelietderīgs laika patēriņš," teic Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica. Krišjānis Grantiņš

Jautājumu pārāk daudz, par maz laika un neizdevies dialogs – tā 18. septembrī notikušo Pierīgas pašvaldību vadītāju tikšanos ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (Reformu partija) vērtē vairāki novadu pašvaldību vadītāji.

"Pārāk daudz problēmu, lai par to visu izrunātu, kur nu vēl atrisinātu vienā reizē. Diskusija arī bija tāda saraustīta, nekonkrēta, drīzāk par visai ikdienišķām lietām," tikšanos ar kolēģiem un ministru rezumē Babītes novada domes priekšsēdētājs un partijas "Reģionu alianse" līderis Andrejs Ence. "Trīs galvenās lietas, par ko jātiek skaidrībā, ir, vai mūs negaida jauna administratīvi teritoriālā reforma, plānošanas reģionu vieta un tālāka darbība valstī, iemaksu veikšanas kārtība pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā un tā līdzekļu sadale, kā arī otrā līmeņa pašvaldību izveides iespējamība."


Uz jautājumu, kāda bijusi sanāksmes gala vienošanās, viņš norāda, ka nekas konkrēts nav ticis norunāts, un pirms nākamās diskusijas jau iepriekš nepieciešams visu aktuālo "uzlikt" uz papīra, lai to varētu secīgi un konstruktīvi apspriest un gūt kaut cik vēlamu rezultātu.

"Uz tikšanos ar ministru nebiju, jo uzskatu, ka tas ir nelietderīgs laika patēriņš," savukārt komentēja Carnikavas novada pašvaldības vadītāja Daiga Jurēvica ("Latvijas Zemnieku savienība"), kas piekrīt A. Ences paustajam, ka jautājumu un aktuālo problēmu ir pārāk daudz, lai to visu izrunātu vienā reizē.

"Līdz šim nav panākts nekāds sistemātisks risinājums, un pēdējā mirklī kaut ko ķert un grābt nav jēgas. Diskusijai jābūt plašai un konstruktīvai, ko patlaban ministram, kuram pašam smeļas ūdens mutē, nav iespējas īstenot. Varam viņu apbērt ar lērums jautājumiem, bet atbildes uz tiem neradīsim. Un tas nav progresīvs darbs," uzsver D. Jurēvica.

Viņa arī iezīmē Carnikavas novada pašvaldībai nozīmīgākās lietas – skaidrība par pašvaldību finansējuma sadales kārtību, ministra nostāja par nākamo Eiropas Savienības finanšu plānošanas periodu un uzņēmumu izvairīšanās no nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas, kas iespējams, pateicoties atbilstošai maksātnespējas likuma interpretācijai. To vajadzētu izskaust, lai valstij gar degunu neaizietu nauda.

Tikmēr Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis ("Vienotība") ir nedaudz apmierinātāks pēc tikšanās ar E. Sprūdžu: "Patīk, ka ministrs ieklausījās mūsu teiktajā un fiksēja aktuālākos jautājumus. Varbūt mums izdosies beidzot pierādīt, ka Pierīga ir ļoti atšķirīgs reģions no pārējiem un galvaspilsētas."

"Dažas ministra piedāvātās idejas gan īsti neizdevās izprast, piemēram, par plānošanas reģionu attīstību un reformām tajos. Savukārt no savas puses vēlreiz aktualizējām nodokļu pārdalīšanas shēmu un to, ka iekasētajam nekustamā īpašuma nodoklim jāpaliek pašvaldības rīcībā, tāpat iedzīvotāju ienākuma nodoklim simtprocentīgā apmērā jānonāk pašvaldības budžetā," norāda R. Jurķis. "Ministrs arī apsolīja izskatīt zemes reformā ieviesušās kļūdas, kas novadā ir īpaši aktuāli."

"Vēl tika apspriesti jautājumi par uzņēmējdarbības vidi, kaut gan uzskatu, ka ministram nevajadzētu nodarboties ar uzņēmējdarbību. Ķekavai viens no sāpīgākajiem jautājumiem ir ierobežojums ilgtermiņa finanšu aizņēmumiem (piemin problēmas ar nepiešķirto aizdevumu Ķekavas sākumskolas būvniecībai), ko ministram solījis nākamgad pārskatīt gan premjers, gan finanšu ministrs."