06.08.2018 13:25

Saeimas vēlēšanās nekandidēs deviņi pašreizējie deputāti

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
13. Saeimas vēlēšanās nekandidēs ne Lolita Čigāne, ne Einārs Cilinskis. 13. Saeimas vēlēšanās nekandidēs ne Lolita Čigāne, ne Einārs Cilinskis. Saeimas administrācija

13. Saeimas vēlēšanās nekandidēs deviņi pašreizējā parlamenta sasaukuma deputāti. Vēlēšanās nebalotēsies Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), Andris Buiķis (VL-TB/LNNK), Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), Lolita Čigāne, Askolds Kļaviņš (ZZS), Ilmārs Latkovskis, Andris Siliņš (ZZS), Laimdota Straujuma (V), kā arī Dzintars Zaķis.

Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadītājs Siliņš nolēmis nekandidēt 13.Saeimas vēlēšanās, jo vairāk nekā desmit gadus pēc pensijas vecuma sasniegšanas vēlas "beidzot sākt atpūsties". Siliņš aģentūrai LETA norādīja, ka turpinās ieņemt LPF vadītāja amatu līdz brīdim, kamēr šajā amatā tiks ievēlēts kāds cits.

Arī no partijas "Vienotība" saraksta ievēlētā 12.Saeimas deputāte Čigāne nolēmusi nekandidēt 13.Saeimas vēlēšanās. "Esmu nolēmusi "iepauzēt" un 13.Saeimas vēlēšanās nekandidēt," publicētajā ierakstā savā mājaslapā norādījusi parlamentāriete, reizē paužot pateicību "Jaunās Vienotības" kolēģiem, kuri viņu bija aicinājuši kandidēt no politiskā spēka saraksta. Čigāne aģentūrai LETA neizslēdza iespēju tālākā nākotnē atgriezties politikā ar līdzīgi domājošu komandu.

Savukārt Bērziņš norādījis, ka redz, ka ir jauni aktīvi cilvēki, kas būtu gatavi iesaistīties lielajā politikā. Politiķis gan uzsvēra, ka politiku atstāt neplāno, tāpēc viņš turpinās būt aktīvs VL-TB/LNNK biedrs, "paužot tos pašus uzskatus, aizstāvot konservatīvas vērtības kā iepriekš". Cilinskis aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka nostrādājis Saeimas deputāta amatā jau astoņus gadus, un, viņaprāt, cilvēks nevar efektīvi darboties, ja ilgu laiku ir vienā amatā un neko nemaina. Deputāts atgādināja, ka arī citās jomās un profesijās ir pilnvaru termiņu ierobežojumi vai rotācija.

Arī Buiķis norādīja, ka jau astoņus gadus ir Saeimā, un ka ir "gados". Politiķim ir jau ieplānots zinātniskais darbs ar kolēģiem nākamajiem pieciem gadiem, kā arī viņš raksta grāmatu.

Arī ilggadējais parlamenta deputāts Zaķis neplāno kandidēt šogad gaidāmajās Saeimas vēlēšanās. "Ir jau 16 gadi politikā aiz muguras, paaudžu maiņai ir jānotiek," iepriekš pauda Zaķis. Viņš sacīja, ka jādod iespēja jauniem, enerģiskiem un perspektīviem politiķiem nonākt pie teikšanas. Pēc iepriekšējās Saeimas vēlēšanām tiesās nonāca vairākas lietas par balsu pirkšanu par labu Zaķim.

Straujuma vēlēšanās nekandidēs, lai dotu vietu kādam no "Jaunās Vienotības" 30 līdz 40 gadu paaudzes pārstāvjiem, aģentūrai LETA pavēstīja politiķes pārstāve Elīna Bīviņa. Straujuma šo lēmumu neesot pieņēmusi sasteigti, bet gan pēc rūpīgām un ilgām gan personīgām pārdomām, gan apspriešanās ar partijas biedriem, par bijušās parlamentārietes viedokli informēja Bīviņa. Politiķe uzskata, ka ir jādod iespējas partijas jaunākas paaudzes pārstāvjiem, jo viņi jau pašlaik var īstenot nepieciešamos uzdevumus.

Arī deputāts Kļaviņš nolēmis nepiedalīties 13.Saeimas vēlēšanas, iepriekš norādīja pats politiķis.

Tāpat parlamenta vēlēšanās nekandidēs pie frakcijām nepiederošais deputāts Latkovskis.

13. Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā.