Drukāt šo lapu
26.07.2018 19:42

Pētījums: Eiroskeptiķi varētu nostiprināt savas pozīcijas EP

Autors  LETA/Reuters
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pētījums: Eiroskeptiķi varētu nostiprināt savas pozīcijas EP pixabay.com

Eiroskeptiķu partijas pēc nākamā gada maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām var savu pārstāvniecību palielināt par vairāk nekā 60%, liecina aģentūras "Reuters" apkopotie Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu nacionālo aptauju rezultāti.

Itālijas valdošajā koalīcijā esošo eiroskeptiski noskaņoto partiju – Pieczvaigžņu kustības (M5S) un Līgas – popularitāte var ievērojami nostiprināt to pārstāvētās EP frakcijas. Tomēr jāņem vērā, ka abu partiju popularitāte līdz 2019.gada maijam atkal varētu sarukt, jo būs aizritējis gads, kopš tās atradušās pie varas.

Tomēr M5S, Līgas, kā arī vācu eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) pašreizējie reitingi vairāk nekā ar uzviju kompensē to 19 britu eiroskeptiķu mandātus, kuri tiks zaudēti, Lielbritānijai nākamgad aizejot no ES.

Neskatoties uz britu aiziešanu, Eiropas Brīvības un tiešās demokrātijas frakcija (EFDD), kurā šobrīd dominē Apvienotās Karalistes Neatkarības partija (UKIP) un M5S, var izaugt no pašreizējām 45 vietām līdz 59.

Arī nāciju un brīvības Eiropas frakcija (ENF), kurā pārstāvēta Marinas Lepēnas vadītā Francijas Nacionālā savienība un Gētrta Vildersa vadītā Nīderlandes Brīvības partija var savu vietu skaitu gandrīz dubultot no pašreizējām 35 līdz 63. Tas daļēji skaidrojams ar Līgas popularitātes pieaugumu Itālijā.

Tādējādi abu frakciju kopējais mandātu skaits pēc nākamā gada vēlēšanām varētu pieaugt no 80 šobrīd līdz 122.

Ņemot vērā to, ka pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES EP kopējais deputātu skaits samazināsies no 751 līdz 705, abu eiroskeptiķu frakciju īpatsvars var pieaugt no 10,6% šajā sasaukumā līdz 17,3% nākamajā.

Tas ļautu eiroskeptiķiem palielināt savu ietekmi uz leģislatīvo procesu.

Tomēr nebūt nav garantēts, ka pēc vēlēšanām saglabāsies līdzšinējās partiju alianses.

M5S jau pētījusi iespējas pievienoties proeiropeiski noskaņoto centrisko partiju frakcijām.

Savukārt partijas no citām frakcijām var pāriet uz atklātu eiroskeptiķu pozīcijām.

"Reuters" aptauju analīze liecina, ka vislielāko frakciju EP tomēr saglabās konservatīvā Eiropas Tautas partija (EPP), lai gan tās mandātu skaits varētu sarukt no 219 līdz 180.

Savukārt EPP pārsvars pār kreisi centrisko Sociāldemokrātu progresīvo aliansi (S&D). Kas, kā tiek prognozēts, arī saglabās līdzšinējās otras lielākās frakcijas pozīcijas, varētu samazināties no 30 līdz 26 mandātiem.