Drukāt šo lapu
12.07.2018 14:44

Tramps paziņo par "milzu progresu" aizsardzības izdevumu jautājumā

Autors  LETA—AFP/DPA/AP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tramps paziņo par "milzu progresu" aizsardzības izdevumu jautājumā twitter.com/NATO

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien paziņojis, ka viņam NATO samitā Briselē izdevies panākt "milzu progresu" jautājumā par pārējo alianses dalībvalstu aizsardzības izdevumu palielināšanu.

Improvizētajā preses konferencē viņš teica, ka ir "ļoti, ļoti apmierināts", jo pārējās NATO dalībvalstis esot apņēmušās palielināt aizsardzības izdevumus līdz "nekad iepriekš neredzētam līmenim".

Atbildot uz jautājumu, vai viņš joprojām draud ar Savienoto Valstu izstāšanos no NATO un vai viņš var pieņemt un īstenot šādu lēmumu bez Kongresa atbalsta, Tramps sacīja: "Es domāju, ka droši vien varu, bet tas nav nepieciešams." Iepriekš tika ziņots, ka Tramps NATO samitā piedraudējis ar ASV izstāšanos no alianses, ja sabiedrotie nekavējoties nepalielinās aizsardzības izdevumus.

NATO tagad "ir ļoti varena" un "daudz spēcīgāka nekā tā bija pirms divām dienām," uzsvēra Baltā nama saimnieks, nosaucot aliansi par "saskaņotu mašīnu".
Viņš arī paziņoja, ka galu galā dalībvalstu aizsardzības izdevumu būšot "visai ievērojami augstāki" nekā divi procenti no iekšzemes kopprodukta (IKP).

"Pret Savienotajām Valstīm nebija godīga attieksme, bet tagad ir. Es ticu NATO," uzsvēra Tramps.

"ASV saistības pret NATO joprojām ir ļoti spēcīgas," viņš teica, piebilstot: ka tas ir "galvenokārt tāpēc, ka viņi [citas dalībvalstis] apņēmās piešķirt papildu naudu [aizsardzības izdevumiem]".