Drukāt šo lapu
15.06.2018 11:03

Vējonis: Eiropa ir sākusi saprast, ka savā aizsardzībā tā nevar paļauties tikai uz ASV

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vējonis: Eiropa ir sākusi saprast, ka savā aizsardzībā tā nevar paļauties tikai uz ASV Valsts prezidenta kanceleja

Eiropa ir sākusi saprast, ka aizsardzībā nevar paļauties tikai uz ASV, tādēļ tai pašai jādara viss, lai garantētu savu drošību, atklājot publisko diskusiju par NATO izaicinājumiem šogad, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Diskusijā "NATO 2018: Ierobežojumi un iespējas, reaģējot uz esošajiem un jaunajiem izaicinājumiem" prezidents norādīja, ka NATO patlaban saskaras ar dažādiem izaicinājumiem, piemēram, nestabilitāti alianses dienvidos, Sīrijā un Ziemeļāfrikā, kā arī austrumos, kur Krievija "izrāda savus militāros muskuļus". Tikmēr Tālajos Austrumos pieaug Ķīnas ekonomiskā un militārā ietekme, kas arvien vairāk jūtama arī starptautiski.

"Ceru uz mierīgu risinājumu Ziemeļkorejas kodolieroču jautājumā, bet domāju, ka risinājums vēl nebūs tik ātrs. Tāpat aliansei jāsaskaras arī ar terorisma draudiem, kas saistīti arī ar migrāciju. Ar izaicinājumiem saskaras arī demokrātiskā sistēma, runājot gan par iejaukšanos vēlēšanās, gan sabiedrības uzticības trūkumu politiskajai klasei," teica Vējonis.

Viņš arī skaidroja, ka apdraudēta ir Rietumu vienotība un nepieciešams stiprināt gan "hard security" jeb cieto drošību, gan "soft security" jeb mīksto drošību, kam Eiropa pievērš arvien vairāk uzmanības. "Soft security" ietver cīņu ar hibrīdajiem draudiem, un patlaban tiem jau tiek izrādīts pretestība, kas jāturpina, sacīja Vējonis.

"Ir spēki, kas cenšas mūs sašķelt, tādēļ svarīgi palikt uzticamiem kopīgām vērtībām. Ir laiks mosties, būt vēl proaktīvākiem un palikt vienotiem," uzsvēra Valsts prezidents.