Drukāt šo lapu
08.07.2012 11:05

Nācijas demogrāfisko krīzi Ķekavā var novērst

Autors  Pēteris Bahurs, VL!–TB/LNNK Ķekavas nodaļas vadītājas vietnieks
Novērtēt šo ziņu
(3 balsojumi)

Vai Ķekavas novada domes "Saskaņas centra" un "Vienotības" koalīcijas deputātiem 700 bērnu, kuri gaida rindā uz bērnudārzu, ir prioritāte?

 

Šobrīd vienā no bagātākajiem Latvijas novadiem, pēc pašvaldības speciālistes sniegtajiem datiem, – "Ķekavas novadā bērnudārzu rindā gaida aptuveni 700 bērnu, kuriem septembrī būtu jāsāk bērnudārza gaitas" (citāts no Ķekavas novada domes 2012. gada marta izdevuma).

Spriežot pēc Ķekavas novada prioritāšu saraksta (2014.–2020. gads), tuvākajos astoņos gados valdošā domes koalīcija jaunu bērnudārzu neplāno būvēt. Tiesa, prioritāšu saraksts ir izstrādes stadijā un to var mainīt, un tas ir jādara.

Kā risinājumu valdošā koalīcija piedāvā pašvaldības aukļu dienestu. Pašvaldība subsidēs daļu no aukles algas, kas ir 118 latu apmērā. Diemžēl aukles alga ir vismaz divas līdz trīs reizes lielāka par subsīdiju. Visi vecāki to nevarēs atļauties. Kā "pagaidu ielāps" tas ir labs risinājums, bet... Iedzīvotāju skaits Ķekavas novadā turpina strauji palielināties. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, no 2008. līdz 2011. gadam iedzīvotāju skaits kāpis par 10 %. Krīzes laikā dzimstība samazinājās par 10 %. Ir prognozējams, ka šogad dzimstība pieaugs līdzīgi kā Rīgā, kur 2012. gada pirmajos četros mēnešos jau piedzimuši par 237 bērniem vairāk nekā pērn.

Tikmēr eksperti skandina trauksmes zvanus! "Esam atsviesti viszemākajā punktā, kāds Latvijā vēsturiski ir novērots, – vidēji uz vienu sievieti dzimst 1,1 bērns. Paaudžu nomaiņa noris tikai 60 % apjomā. Ja šajā lietā neko nedarīs, Latvijas iedzīvotāju skaits pēc četrām paaudzēm būs labi ja 0,5 miljoni," atzīst Pēteris Zvidriņš.

"Latvija turpina izmirt. Turpinot tādā garā, pēc desmit, divdesmit gadiem no valsts pāri būs palikusi tikai čaula," stāsta demogrāfs Ilmārs Mežs. "Būs jāatver vārti imigrācijai. Turklāt es šajā gadījumā runāju par vairākiem desmitiem tūkstošu viesstrādnieku ik gadu."

Prioritātei nrumur viens ir jābūt ģimenei un bērniem! Ne tikai bērnudārzi ir pārslogoti, arī Ķekavas un Pļavniekkalna sākumskolas ir pārpildītas, un tajās bērniem sāk trūkt vietu. Atrodoties netālu no Rīgas, kur oficiālais bezdarbs ir 9 %, Ķekavas novadam ir ļoti labvēlīga ekonomiskā vide, lai novērstu latviešu nācijas demogrāfisko krīzi. Vienīgi ģimene un bērns jāvērtē augstāk par komunikāciju, ceļu rekonstrukciju, augstāk par algām un komandējumiem. Vispirms jānodrošina bērnudārzs un sākumskola, pēc tam varam atļauties pārējo.

NA Ķekavas nodaļa aicina Ķekavas domes valdošo koalīciju, kuru veido "Saskaņas centra", "Vienotības", Reģiona partijas, "Kristīgi demokrātiskās savienības", "Latvijas Zemnieku savienības", Latvijas Zaļās partijas, bijušās LPP/LC deputāti, iekļaut prioritāšu desmitniekā jauna bērnudārza būvniecību Ķekavas novadā.