Drukāt šo lapu
29.05.2012 14:16

Gailīša atvadu runa: Cibuļskim pārmet balsošanas mašinēriju

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Ivars Gailītis 28. maija Ropažu novada domes ārkārtas sēdē pie balsošanas urnas. Ivars Gailītis 28. maija Ropažu novada domes ārkārtas sēdē pie balsošanas urnas. Krišjānis Grantiņš

"Mūsu uzstādījums bija neveidot balsošanas mašīnu, kā tas bijis iepriekšējos 20 gadus," pametot Ropažu mēra amatu, saka Ivars Gailītis.

Ivars Gailītis 28. maija Ropažu novada domes ārkārtas sēdē, uzrunājot deputātus, uzskaitīja paveikto, kā arī kritizēja jaunievēlētā mēra A. Cibuļska "demokrātiju".

"Domāju, ka pirms jūs pieņemat tik svarīgu lēmumu, manas tiesības un pienākums ir sniegt īsu atskaiti par gada laikā paveikto un manu redzējumu par saimniecisko darbu. Daži man pārmetuši, ka pieņemu lēmumus vienpersoniski. Manuprāt, par vienpersoniskiem sauc tādus lēmumus, kad vakarā sanāk trīs komiteju locekļi, no kuriem viens neizprot lietas būtību, bet viņam pasniedzot daļu no informācijas, kas ir medaļas skaistākā puse, bet nepasniedzot pilnu informāciju, panāk labvēlīgu attieksmi balsojumā. Šādā veidā lēmumu projekti tiek virzīti uz domes sēdi. Bet pirms domes sēdes vakarā šie divi politiskie līderi sasauc pārējos koalīcijas partnerus un skaistiem vārdiem un cēliem mērķiem panāk pietiekošu balsojumu. Cik saprotu Raimond [Skreb] un Anton [Cibuļski], šī pēc jūsu domām ir demokrātija.

Raimond [Skreb] un Vladislav [Šlēgelmilh]! Jūs vairākās domes sēdēs esat uzdevuši jautājumu: kā es ar savām dažām balsīm domāju apstiprināt tādu vai citādu lēmuma projektu? Pārdomājiet taču objektīvi, kā jautājumi nonāk līdz sēdei. Vispirms jautājums tiek izdebatēts komitejās un visi izdiskutē pēc būtības. Tad nonāk uz domes sēdi ar noformulētu lēmuma projektu. Domes sēdē visi lēmumu izdiskutē un pieņem vai nu esošajā redakcijā vai veic korekcijas. Tāpēc arī notiek diskusijas sēdēs, bet lēmumus mēs esam pieņēmuši visi kopā, nevis vienpersoniski vai pa kaktiem. Mūsu uzstādījums taču bija neveidot balsošanas mašīnu, kā tas bija iepriekšējos divdesmit gadus. Tiesa, tad jau arī varēja diskutēt, bet Vladislav, vai kāds lēmums sēdes laikā tika mainīts.

Minēšu jums dažus piemērus. Padomājiet, lūdzu, Santa [Megere–Klevinska], Aigar [Klein], Aija [Kukule], ja jums un pārējiem deputātiem pateiktu, ka gājēju taciņu var uzbūvēt par 65 000 vai jūs būtu balsojuši, lai būvējam par 140 000?

Sakiet, lūdzu, ja jums pateiktu, ka siltināšanas projektos izvēlēsimies tos būvniekus, kā būvnieki mutiski apgalvoja, kuriem ir apsolīts nopirkt rekuperācijas iekārtu par 17 000, papildu tāmes par aptuveni 20 000, ko būvnieki arī četrus mēnešus pieprasīja, vai jūs būtu balsojuši par šiem pretendentiem?

Runājot par apkures katliem, projekts tika uzsākts bez tehniski ekonomiskā pamatojuma. Bet tikai uz tā bāzes var spriest, cik projekts izmaksās šodien, cik nākotnē, un kāds tad īsti būs ieguvums. Un tikai tad var pieņemt lēmumu, vai mēs ko būvēsim.

Šobrīd visi trīs lielākie projekti ir pabeigti. Vienā nācās lauzt līgumu ar iepriekšējo būvnieku un tika izsludināts jauns konkurss. Šie nozīmīgākie projekti ir: taciņa no Ropažu centra uz Pansionātu, divi siltināšanas projekti (bērnudārzā "Auseklītis" un mūzikas un mākslas skolā "Rodenpois") un jauno katlu uzstādīšana katlu mājās Ropažos un Silakrogā.

Vēl ir nomainīts jumts pašvaldības nekustamajā īpašumā "Brieži", nomainīti logi Ropažu ambulancē, atjaunots Bajāru ceļa segums 3,6 kilometrus garā posmā, izbūvēti automašīnu stāvlaukumi Bērzu ielā 1 un Bērzu ielā 3. Sadarbībā ar uzņēmējiem ir ierīkots baznīcas apgaismojums. Sadarbojoties ar biedrībām, realizēti bērnu spēļu laukumu projekti Ropažos un Zaķumuižā, bet tapšanas stadijā tie ir Muceniekos un Silakrogā. Pašvaldības autotransportam ir uzstādītas GPS sistēmas. Pašvaldības organizācijas ēkā veikta telekomunikāciju modernizācija, pārejot uz ciparu līnijām, tādā veidā nākotnē samazinot ikmēneša izdevumus par telekomunikācijas pakalpojumiem. Uzsākta izglītības iestāžu rekonstrukcijas ieceru aktualizācija un citi darbi."