Drukāt šo lapu
19.08.2014 10:32

Raiba publika: Pierīgu Saeimā gatavojas pārstāvēt domju priekšsēdētāji, deputāti, skolotāji, pārdevēji, bezdarbnieki

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ne visi Pierīgā dzīvojošie kandidāti par iekļūšanu Saeimā "startēs" savos vēlēšanu apgabalos, un ne visi pierīdznieki dzīvo novadā, kur ieņem amatus, ko norādījuši informācijā par sevi Centrālajai vēlēšanu komisijai. Ne visi Pierīgā dzīvojošie kandidāti par iekļūšanu Saeimā "startēs" savos vēlēšanu apgabalos, un ne visi pierīdznieki dzīvo novadā, kur ieņem amatus, ko norādījuši informācijā par sevi Centrālajai vēlēšanu komisijai. arhīvs

12. Saeimas vēlēšanās 13 politisko spēku iesniegto kandidātu sarakstos kopumā pieteikti 1156 deputātu kandidāti, no kuriem 152 kā savu dzīvesvietu norādījuši Pierīgas novadus, un vēl 45 ir no Jūrmalas.

Visvairāk no Pierīgas uz Saeimu kandidē ķekavieši – 27, bet vismazāk Baldones novada iedzīvotāji – tikai divi. Savukārt Sējas un Mālpils novadus "lielajā politikā" negrasās pārstāvēt neviens novadnieks. Starp kandidātiem ir gan pašvaldību amatpersonas, gan skolotāji, gan uzņēmēji, gan apsargi, gan bezdarbnieki, gan veikalu pārdevēji, gan deputāti un arī domju priekšsēdētāji.

Tā, piemēram, iegūstot pietiekamu vēlētāju atbalstu, Salaspils novada dome varētu palikt gan bez domes priekšsēdētāja Raimonda Čudara, gan, iespējams, viņa palīga Gata Puriņa, jo abi startē Saeimas vēlēšanās no partijas "Vienotība" saraksta. Arī Baldones un Inčukalna novadu domēm, iespējams, būs jādomā par priekšsēdētāju maiņu, jo Karina Putniņa iekļauta Latvijas Reģionu Apvienības deputātu kandidātu sarakstā, bet Aivars Nalivaiko Zaļo un Zemnieku savienības sarakstā gaidāmajām vēlēšanām. Tāpat sarakstos iekļauti vairāki pašreizējie deputāti no citām Pierīgas novadu domēm, kuriem veiksmes gadījumā būs jānoliek šīs deputāta pilnvaras.

Jāuzsver, ka ne visi Pierīgā dzīvojošie kandidāti par iekļūšanu Saeimā "startēs" savos vēlēšanu apgabalos. Un ne visi pierīdznieki dzīvo novadā, kur ieņem amatus, ko norādījuši informācijā par sevi Centrālajai vēlēšanu komisijai. Tā, piemēram, Ķekavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andis Adats deklarēts Rīgā un Saeimas vēlēšanās startē no partijas "Vienoti Latvijai", bet rīdziniece, Murjāņu Sporta ģimnāzijas un Ropažu sporta centra trenere, Ropažu novada domes deputāte Ingrīda Amantova startēs no Latvijas Reģionu apvienības. Tāpēc abi kandidāti tabulā zemāk (atrodama, uzspiežot uz aktīvo saiti) nav iekļauti.

Kandidātu skaits no Pierīgas:

Ādažu novads: 10
Babītes novads: 9
Baldones novads: 2
Carnikavas novads: 5
Garkalnes novads: 12
Ikšķiles novads: 12
Inčukalna novads: 5
Krimuldas novads: 2
Ķekavas novads: 27
Mārupes novads: 17
Olaines novads: 9
Ropažu novads: 6
Salaspils novads: 15
Saulkrastu novads: 5
Siguldas novads: 9
Stopiņu novads: 7
Jūrmala: 45

Piedāvājam arī iepazīties ar detalizētāku informāciju par visiem Pierīgā dzīvojošajiem 12. Saeimas deputātu kandidātiem.