Drukāt šo lapu
14.11.2013 08:19

Kultūras cilvēki Pierīgā no jaunās ministres gaida veiksmīgu dialogu un lielāku atbalstu nozarei

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kultūras cilvēki Pierīgā no jaunās ministres gaida veiksmīgu dialogu un lielāku atbalstu nozarei www.foto.delfi.lv

Pagājis aptuveni pusmēnesis, kopš Saeima kultūras ministres amatā apstiprināja līdzšinējo Latvijas Nacionālā kultūras centra direktori Daci Melbārdi.

Viņu šim amatam izvirzīja Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Noskaidrojām, ko no jaunās ministres gaida šīs nozares speciālisti un sabiedrībā zināmi cilvēki Pierīgas pusē.

Tā Ķekavas novada deputāts un vīru kora "Ķekava" vadītājs Arvīds Platpers uzskata, ka "pašlaik kultūrā ir situācija "kod kurā pirkstā gribi, visi sāp"."

"Pirmkārt vajadzētu meklēt iespējas piesaistīt finansējumu arī no lieliem uzņēmumiem un pelnošām nozarēm, lai varam attīstīties, nevis saglabāties. Tā kā kvalitāte rodas no meistarības, vajadzētu diferencēt adekvātus atalgojumus darbinieku izglītībai un profesionalitātei," viņš spriež. "Nav noslēpums, ka ir dažādi kultūras darbinieki. Nevar vienādi atalgot tos, kuri nes Latvijas vārdu pasaulē, tāpat kā paviršu darbinieku. Tomēr visiem vajadzētu rast vienādas iespējas attīstīties. Ja novads to nevar, tad atbalstam jābūt no valsts. Nevaram sakārtot tikai profesionālās kultūras struktūrvienības. Svarīgi ir attīstīt un uzturēt arī tautas mākslas virzību, rūpēties par tradicionālo pasākumu norisi. Tas ir jāplāno valsts līmenī, bet impulsam jānāk no Kultūras ministrijas."

Tikmēr aktieris un Carnikavas teātra studijas "Nagla" režisors Zigurds Neimanis teic, ka jaunajai kultūras ministrei ir ilgstoša pieredze kultūras jomā, kas iepriekšējai ministrei nebija ne vismazākajā mērā: "D. Melbārde savas zināšanas ir pierādījusi iepriekšējā darbā, un pieredze, vadot iestādi ar ļoti daudzpusīgu diapazonu "Latvijas Nacionālā kultūras centru", ļoti palīdzēs kultūras ministres amatā."

"Protams, vispirms kultūras ministrei būtu jāpanāk lielāku līdzekļu piešķiršana no Ministru kabineta šai nozarei. Mūsu valstij valdības domāšana šajā līmenī ir palikusi padomju laikos – izglītība, kultūra un sports ir tie trīs komponenti, kam nauda tiek piešķirta pašiem pēdējiem – ja paliek kaut kas pāri. Tā tas bijis izsenis un turpinās. Saprotu, ka rūpniecība un lauksaimniecība ir svarīgāka, jo bez tās valstij neienāks nodokļi, taču, ja tauta nebūs pietiekami kulturāla un izglītota, nebūs arī ražošanas," pārliecināts ir viņš.

Savukārt Siguldas koncertzāles "Baltais flīģelis" vadītāja Inese Zagorska no jaunās ministres gaida "sarunu ar cilvēkiem": "Iepriekšējā ministre nerada komunikāciju ar cilvēkiem, tāpēc arī radās konflikts. Melbārdes kundzi kultūras ministres amatā vērtēju ļoti pozitīvi. Esmu redzējusi vairākas viņas uzstāšanās dažādās konferencēs, kur viņa sevi parādīja kā analītisku un profesionālu savas nozares pārstāvi ar savu nostāju. Tas atspoguļojās arī izskanējušo dziesmu un deju svētku organizēšanā."

I. Zagorska taic, ka būtu labi, ja savu darbu ministre varētu darīt ilgtermiņā, jo tikai pēc gadiem trim sāk parādīties darba augļi, turklāt kultūrā mums ir ļoti spēcīgas personības, tādēļ kultūra neiznīks, taču ministram ir jāredz kultūrpolitikas lauks kopumā. "Ir jāuzklausa šīs stiprās personības: literāti, mūziķi, visi, kas strādā kultūrā."