Drukāt šo lapu
23.07.2013 19:28

Blaus: "Neesmu no kritizētājiem"

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ropažu novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus uzskata, ka līdz šim dome strādājusi labi, bet norāda, ka "jebkuru darbu vai pārvaldību var uzlabot". Ropažu novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus uzskata, ka līdz šim dome strādājusi labi, bet norāda, ka "jebkuru darbu vai pārvaldību var uzlabot". Krišjānis Grantiņš

Turpinot aizsākto interviju ciklu ar jaunievēlētajiem Pierīgas pašvaldību vadītājiem, uz sarunu aicinājām Ropažu novada domes priekšsēdētāju Zigurdu Blauu (Vidzemes partija).

– Kā pagājušas pirmās nedēļas jaunajā amatā?

– Ļoti aktīvi. Esam izveidojuši komisijas un komitejas, kuras jau ir sākušas darbu. Ir daudz jautājumu, kuri nevar gaidīt. Biedrība "Mucenieki" ir iesniegusi priekšlikumus par bērnu laukuma izveidi – tas jāizskata tuvākajā laikā. Plānots paplašināt Zaķumuižas pamatskolas teritoriju, ir jārisina jautājumi arī par Zaķumuižas pamatskolas un Ropažu skolas renovācijas projektiem.

– Un kādas sajūtas?
– Līdzīgu darbu veicu jau iepriekš. Ar saimniecisko darbu esmu nodarbojies, un tas man nav nekas jauns. Galvenais ir politiski sadarboties, lai varētu pieņemt lēmumus.

– Kāda šobrīd ir komanda? Vai tā spēj vienoties un pieņemt kopīgus lēmumus?
– Tie, kas esam koalīcijā, esam komanda. Tajā ir arī zinoši vietējie uzņēmēji, kuri aktīvi grib iesaistīties, tā ka, domāju, būs labi.

– Atskatoties uz četriem aizvadītajiem domes darbības gadiem – kas bija labi, ko vajadzēja darīt citādi?
– Bija iesākti daudzi projekti, kas veiksmīgi virzījās uz priekšu. Bija ļoti daudz labu lietu. Veiksmīgi ir iesākta māju siltināšana Zaķumuižā, ūdenssaimniecības projekti visos novada ciemos, protams, arī skolu renovāciju projekti.

Nomainījās arī domes priekšsēdētājs, un cerējām, ka būs labāk, bet ne vienmēr pārmaiņas ir pozitīvas. Tāpēc bijām spiesti atkal nomainīt priekšsēdētāju, atjaunojot amatā jau bijušo [Antonu Cibuļski]. Mums negāja projekts ar katlu mājām, ko droši vien ir dzirdējuši visi, jo tas izskanēja pa visu valsti. Bet tas bija politisks gājiens, jo ir pierādīts, ka šīs katlu mājas var efektīvi strādāt.

– Vai šajā katlu mājas lietā viss ir atrisinājies?
– Nē, Saeimas komisijai šobrīd ir iesniegts lūgums izvērtēt situāciju, un mēs vēl pacīnīsimies, lai iegūtu Eiropas finansējumu.

– Cik droši par gaidāmo apkures sezonu var būt iedzīvotāji?
– Pilnīgi droši. Šie katli Ropažos un Silakrogā strādāja jau iepriekšējā sezonā, efektivitāte bija laba, tarifi bija mazāki. Ar apkuri problēmām nevajadzētu būt.

– Vai nākamajā sezonā var cerēt uz vēl mazākiem tarifiem?
– Šobrīd ir ienācis priekšlikums Muceniekos izveidot koģenerācijas staciju. Pirms vēlēšanām arī šajā jautājumā bija ažiotāža un iedzīvotāji šo variantu it kā pat noraidīja. Iepriekšējās ažiotāžas dēļ cilvēki netic arī šim projektam, bet patiesībā tas ir ļoti labs, jo apmēram uz pusi varētu samazināties apkures rēķini. Šobrīd kurina ar gāzi, bet plānots, ka to turpmāk varētu darīt ar šķeldu.

– Kuras ir stiprākās puses pašvaldības darbā, progresīvākās darbības jomas?
– Kultūrā mums ir labi sasniegumi, piedalījāmies arī dziesmu un deju svētkos. Ropažu vidusskolā mums šoruden mainīsies direktors, pašreiz līmenis skolā varbūt ir mazliet nokrities, bet, cerams, ar jaunā direktora aktivitātēm to pacelsim.

Kas attiecas uz sportu – Silakrogā plānojam izveidot jaunu sporta laukumu. Tiklīdz varēsim piedalīties Eiropas finansētos projektos, tā to darīsim. Pakāpeniski arī Muceniekos nepieciešams sakārtot sporta laukumu. Tumšupē pie sporta aktivitātēm ir maz piestrādāts. Tur mēs izveidosim peldvietu un laukumus, lai būtu, kur sportot.

Pašvaldības ceļi novadā ir apmēram 370 kilometru garumā, un daudzviet pie tiem vēl jāstrādā. Lielākajos ciematos, kā Ropaži, iekšpagalmi ir labā stāvoklī, bet Muceniekos un Silakrogā vēl daudz darāmā. Tur stāvoklis nav tik labs.

– Vai tuvākajā laikā ir plānoti kādi ceļu vai iekšpagalmu remonti?
– Šobrīd to ir grūti saplānot. Tas lielā mērā ir atkarīgs no tā, kā beigsies jau minētais katlumājas projekts. Ja iegūsim līdzekļus, tad varēsim tos piesaistīt ceļiem.

– Kā ir ar pašvaldības vājajām pusēm? Kurās jomās darbi nesokas tik raiti?
– Jebkuru darbu vai pārvaldību vienmēr var uzlabot. Manā dabā nav neko ļoti kritizēt, un es to nedarīšu, bet kopumā uzskatu, ka pašvaldība strādā labi.

– Vai ir kaut kas tāds, ko gribat mainīt?
– Šobrīd mēs domājam par to, kā varētu pārveidot attīstības daļu, kur šobrīd strādā tikai viens darbinieks. Jāskatās arī, kā uzlabot darbu būvvaldē. Tur darbinieku ir daudz, bet reizēm efektivitāti nejūt.

– Vai, jūsuprāt, dome ir pietiekami tuva un pieejama iedzīvotājiem?
– Kopumā jā, taču ir jautājumi, kas jārisina operatīvāk, piemēram, atbildes iedzīvotājiem jāsniedz ātrāk. Man nepatīk, ka notiek formāla atrakstīšanās, ar to esmu saskāries būvvaldē. Ja ir saņemts iesniegums, ar cilvēku ir jātiekas un problēma jārisina klātienē. Pozitīvi, ka Silakrogā un Tumšupē ir izveidoti arī multifunkcionālie centri, kur iedzīvotāji var vērsties nepieciešamības gadījumā, un nav speciāli jābrauc uz domi.

– Novada iedzīvotāji šķiet ļoti aktīvi – paši organizē dažādas aktivitātes gan kultūrā, gan sportā un tajās daudzi iesaistās. Ne visas pašvaldības var lepoties ar tik iniciatīvas pilniem iedzīvotājiem.
– Jā, mums ir aktīvas biedrības, kas pavelk līdzi arī iedzīvotājus.

– Jūsu pārstāvētajā Vidzemes partijas programmā nav pārāk daudz konkrētu solījumu. Pārsvarā akcents tiek likts uz "turpināsim", "attīstīsim", "uzlabosim". Nosauciet pāris konkrētu lietu, ko esat iecerējuši novadā realizēt.
– Lielākais iecerētais darbs ir Silakrogā vai Muceniekos izveidot bērnudārzu. Skaidrs, ka vienā no šīm vietām tas noteikti ir vajadzīgs. Četru gadu laikā mēģināsim to paveikt. Citādi mēs pazaudējam ļoti daudz iedzīvotāju – tikai tādēļ, ka novadā viņiem nav, kur bērnu atstāt.

Otrs lielais darbs ir ūdenssaimniecības projekti visos ciemos, kas jānoved līdz galam. Tie ir ļoti svarīgi, lai sakārtotu vidi. Protams, arī skolu renovācijas. Tie pagaidām ir galvenie darbi.

– Kas, jūsuprāt, ir Ropažu novada galvenie lepnumi un vērtības?
– Kad pie mums atbrauc ciemiņi, viņi vienmēr saka – cik pie jums te skaisti. Ir prieks par apkārtējo vidi, kas ir sakopta un pievilcīga. Protams, vērtība ir arī aktīvie iedzīvotāji, kas iesaistās novada dzīvē.

UZZIŅAI
Ievēlēts no Vidzemes partijas ar 8 balsīm "par", 6 "pret".
• Vecums: 53
• Izglītība: Sanktpēterburgas Ārējo sakaru institūts, 2006, jurists;
Grāmatvedības, finanšu koledža, 2009, sabiedrības pārvaldes speciālists
• Darba pieredze: VSAC "Vidzeme", filiāle "Ropaži", saimniecības nodaļas vadītājs;
Ropažu novada dome, priekšsēdētāja pirmais vietnieks
• Vaļasprieks: biškopība, medības, makšķerēšana

Iepriekš:
Jaunais Ķekavas mērs: "Komandas gars jāceļ no jauna!"