Drukāt šo lapu
27.02.2012 05:07

Lietuvieši cer savākt 20 tūkstošus parakstu par Ungārijas konstitūciju

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Atbalsta apliecinājumu iniciatīvas grupa vēlas iesniegt Ungārijas Ministru prezidentam Viktoram Orbanam.

«Saņemam atbalsta apliecinājumus no visas valsts, un gribam tos iesniegt Orbanam. Izsūtījām lūgumu, un viņi meklē iespēju tikšanos organizēt,» portālam Apriņķis.lv stāsta laikraksta «Respublika» galvenā redaktora vietnieks Ričards Čekutis.

Janvārī mediju grupas «Respublikos leidiniai» žurnālisti Ungārijas vēstniekam Lietuvā Zoltanam Pecem nodeva apmēram pusotru tūkstoti lietuviešu parakstu, kas pauž atbalstu jaunajam – kopš šā gada 1. janvāra spēkā esošajam – Ungārijas pamatlikumam.

Pēc R. Čekuta stāstītā, akcijā kopa ar medijiem iesaistījušās partijas un sabiedriskās organizācijas. Tagad viņa sacerētais aicinājuma teksts ceļojot pa visu Lietuvu, un atbalsta vēstules redakcija saņemot katru dienu: reizēm – dažus, reizēm – «kaudzēm».

Ņemot vērā akcijā iesaistīto organizāciju biedru skaitu, R. Čekutis prognozē: akcija varētu savākt līdz 10, 15 vai pat 20 tūkstošiem parakstu.

Tas, kad būs iespējams atbalsta apliecinājumus nodot V. Orbanam, atkarīgs no ungāru premjera iespējas izbrīvēt laiku saspringtajā darba grafikā. Risinot savas valdības un Eiropas Komisijas domstarpības par valsts jauno pamatlikumu, V. Orbans bieži ir Briselē.

«Tagad, kad atbalstu Ungārijai pauduši ļaudis Polijā, Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, citās valstīs, Eiropas Savienība (ES) meklē atkāpšanas ceļu, cenšas apmānīt sabiedrību, sakot, ka iebilst nevis pret konstitūciju, bet pret likumu par Nacionālo banku un dažiem citiem likumiem,» uzskata R. Čekutis.

Viņaprāt, ES izmanto finanšu līdzekļus, lai izdarītu spiedienu uz Ungāriju tās konstitūcijā pausto vērtību dēļ: «Vairākums eiroparlamentāriešu un to, kas sēž Eiropas Komisijā, Ungārijas konstitūciju nemaz nav lasījuši, bet jau no paša sākuma ir pret, jo tur ģimene skaidri aprakstīta kā vīrieša un sievietes savienība. Šis punkts viņus aizskar visvairāk. Bet, tā kā nevar līdz tam oficiāli aizrakties, atraduši ieganstu – kādu banku likumu.»

Eiropas Komisijas oficiālajā paziņojumā pagājušomēnes paustas bažas par Ungārijas Nacionālās bankas, tiesu varas un datu aizsardzības iestādes neatkarības vājināšanu. Pirmā iebilduma dēļ savulaik strupceļā nonāca sarunas par ES un Starptautiskā valūtas fonda 20 miljardu aizdevumu.