Drukāt šo lapu
17.06.2013 19:01

Ķekavas mēra amatā Jurķi, iespējams, nomainīs Variks

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vidzemes partijai, kura vēlēšanu rezultātā Ķekavas novada domes jaunajā sasaukumā ieņems četrus no 17 deputātu krēsliem, izdevies panākt vienošanos ar vairākām partijām par jaunas koalīcijas veidošanu un par atbalstu Valtam Varikam domes priekšsēdētāja amatā.

Tādējādi tiks nomainīts līdzšinējais novada domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis no "Vienotības", vēsta LETA. "Manuprāt, mums ar "Saskaņas centru" nāksies strādāt opozīcijā, jo šobrīd izskatās, ka Vidzemes partija ar pārējiem var savākt trauslu vairākumu," aģentūrai LETA atzina R. Jurķis. Viņš sacīja, ka "Vienotību" neviens neesot uzrunājis uzņemties novada vadību, un piebilda: "Izskatās, ka pirmais mēģinājums [Vidzemes partijai] jāļauj, ja tik ļoti, ļoti grib. Jādod iespēja."

V. Variks apstiprināja, ka Vidzemes partijai izdevies atrast domubiedrus, kas atbalstītu viņu kā novada domes jauno priekšsēdētāju, taču viņš neizslēdz iespēju sadarboties arī ar partijām "Vienotība" un "Saskaņas centrs", kuras vēlēšanās Ķekavas novada domē katra ieguva pa trim mandātiem. V. Variks norādīja, ka ar abām partijām sarunas notikušas pat divas reizes, tomēr turpmākais atkarīgs no pašu politiķu darbības.

"Viss atkarīgs no Jurķa – ja viņš gribēs izjaukt komandu, tā arī strādās; ja gribēs sadarboties – sadarbosies. Mēs visi esam ievēlēti, tāpēc visiem jāstrādā," norādīja V. Variks.

Ķekavas novada domes jaunā sasaukuma deputāti uz pirmo sēdi sanāks ceturtdien, 20. jūnijā, plkst. 10 Doles Tautas namā, un sēde, kurā tiks izvēlēts novada domes priekšsēdētājs, tiks pārraidīta arī tiešraidē.

Jāatgādina, ka Ķekavas novada domē, kurā ir 17 deputātu vietas, uz vietu domā pretendēja 13 partijas, no kurām 5 % barjeru pārvarējušas astoņas. Trīs partijas uzrādījušas līdzīgus rezultātus – Vidzemes partija ar 17,12 % vēlētāju atbalstu saņēmusi četrus deputātu mandātus, "Vienotība", atpaliekot par 45 balsīm, saņēmusi 16,52 % balsu un trīs vietas domē, bet vēl trīs vietas būs "Saskaņas centram", kas vēlēšanās saņēma 14,52 % balsu.

Vidzemes partija kā uzvarētāja vēlēšanās sākusi koalīcijas veidošanas sarunas, kurās izdevies vienoties par sadarbību ar vairākām partijām, kas novada domē ieguvušas pa vienam vai diviem mandātiem, un nodrošināt vairākuma atbalstu V. Varikam.

Kā ziņots, no partijas "Sadarbība" ar 7,35 % vēlētāju atbalstu ievēlēts Igoris Malinauskas un Linda Danileviča, bet no politiskās partijas "Reģionu alianse" ar 8,17 % balsu pašvaldībā iekļuvuši Juris Krūmiņš un Andis Damlics.

Savukārt "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK un partija "Tautas kontrole", kā arī "Latvijas Zemnieku savienība" (LZS) pašvaldībā katra ieņems pa vienam krēslam. No Nacionālās apvienības ievēlēta Ieva Stefensena, no "Tautas kontroles" – diriģents un līdzšinējais domes deputāts Arvīds Platpers, bet no LZS – arī esošais deputāts Andis Adats. Šīs partijas saņēmušas attiecīgi 6,12 %, 6,08 % un 5,88 % vēlētāju balsu.