Drukāt šo lapu
25.03.2013 13:56

Reportāža: pirmajā reizē brīdinājums, nākamajā – 30 latu sods

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Reportāža: pirmajā reizē brīdinājums, nākamajā – 30 latu sods Krišjānis Grantiņš

Pašvaldības policijas darbinieki pirmdien Ādažos pusotras stundas laikā sastādījuši trīspadsmit apskates protokolus par Latvijas karoga neizkāršanu Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā 25. martā.

Ādažu novada pašvaldības policijas priekšnieks Oskars Feldmanis neslēpj, ka karogu izkāršanai policisti līdz šim pievērsuši īpašu uzmanību. Taču sodīšana jau neesot pašmērķis – pirms noteiktajām dienām, kā 25. marts, novada dome un pašvaldības policija iedzīvotājiem atgādina par nepieciešamību izkārt karogus.

To, vai tas tiek darīts, "Apriņķis.lv" centās noskaidrot, dodoties reidā kopā ar pašvaldības policijas inspektoriem Donatu Vieru un Aigaru Grilli. Kad policisti pamana, ka pie kādas ēkas redzamā vietā nav izkarināts karogs, viņi ēku nofotografē un sastāda apskates protokolu, kurā fiksēta adrese un apskates laiks. Pēc atgriešanās iecirknī tiek sastādīts dienesta ziņojums un noskaidroti ēkas īpašnieki, kurus pēc tam izsauc uz policiju administratīvā protokola noformēšanai (tas viss gan prasa ne vienu dienu vien).

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss par karoga neizkāršanu Saeimas, Ministru kabineta, republikas pilsētu domju vai novadu domju noteiktajās dienās vai gadījumos pirmajā reizē paredz brīdinājumu, bet atkārtotā gadījumā – brīdinājumu vai naudas sodu līdz 30 latiem.

Reida laikā pārkāpumi tika konstatēti gan pie privātmājām, gan daudzdzīvokļu ēkām, gan, piemēram, Ādažu sporta nama, pie kura vientuļi stāv 13 karogu masti. No kādas necilas vienstāvu mājas iznāk večiņa uz kruķiem un skaidro, ka pati saviem spēkiem karogu nespēj izkārt, bet vīrs vēl neesot pārradies no darba. Protams, šādā situācijā policisti ar represijām nesteidzas un iztiek ar mutisku brīdinājumu. Tāpat notiek arī divos gadījumos, kad pie karoga saimniekiem aizmirsies piekarināt melno sēru lenti.

Policisti skaidro – ja ēka vēl nav nodota ekspluatācijā, pie tās karoga izkāršana nav obligāta. Ja uz viena zemes gabala ir divas ēkas ar vienu adresi, pietiek ar vienu karogu, taču, ja katrai ēkai ir savs kadastra numurs, karogs jāizkar pie katras mājas. Interesanta ir situācija ar daudzdzīvokļu ēkām. Ja tai nav viena apsaimniekotāja, protokoli tiek sastādīti visiem mājas iedzīvotājiem – pirms dažiem mēnešiem šāds gadījums Ādažos bijis.

Ādažu policisti atzīst, ka kopumā pēdējo mēnešu laikā iedzīvotāji ar karogu izkāršanu kļuvuši uzmanīgāki un mazāk aizmāršīgi. Taču lieks atgādinājums un brīdinājums par ļaunu nenāks.