05.11.2012 15:34

Garāmbraucēji "iecienījuši" Saulkalnes miskastes

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Salaspils novada Saulkalnes iedzīvotājiem, ja tie nevēlas maksāt arī par garām braucošo ikšķiliešu, ogrēniešu un citu izmestajiem atkritumiem viņu urnās, jākļūst par detektīviem, kas paslepus bildē auto numurus.

Saulkalnieši nemaz nepriecājas, ka viņu mājām un it īpaši atkritumu urnām tik tuvu atrodas šoseja, jo ir liela daļa Ikšķiles un Ogres novada iedzīvotāju, kuri to izmanto savtīgi. Proti, braucot uz darbu un atpakaļ, bieži vien pie Salaspils un Ikšķiles novadu robežas automašīnas samazina ātrumu, lai apstātos un izmestu atkritumus saulkaniešu miskastēs.


"Piebrauc, izmet un aizbrauc, bet mums jāmaksā par viņu atkritumiem," stāsta kāda neapmierināta Saulkalnes iedzīvotāja. Viņa novērojusi, ka visvairāk atkritumu maisiņu pa logiem lido viņu konteineru virzienā no rītiem, kad visi dodas uz darbu. "Taču ir reizes, kad ap pieciem vai sešiem vakarā, kad cilvēki brauc no darba mājās, arī tad viņiem ir ko izmest mūsu atkritumu urnās! Vai tiešām ņem līdzi no darba?" sašutusi ir Salaspils pierobežas iedzīvotāja.

Savukārt cits tuvējās mājas iemītnieks zina stāstīt, ka atkritumus regulāri aptuveni vienā laikā met vieni un tie paši cilvēki. "Pats jocīgākais ir tas, ka mašīnas, no kurām tiek izmestas miskastes, nav nekādas lētās. Jauni BMW un tamlīdzīgi auto. Vai tiešām tādi paši nevar atļauties samaksāt par atkritumu izvešanu, ka mums tas jādara viņu vietā?" neapmierinātību neslēpj saulkalnietis.

Kaimiņu pašvaldībā – Ikšķiles novada domē – par šo problēmu ir informēti. Tiesa gan, iespējas to kaut kādā veidā izskaust vai mazināt vietvaras pārstāvji neredz.

"Mūsu spēkos nav atrisināt šo problēmu bez iedzīvotāju līdzdalības, tādēļ lūdzam Saulkalnes iedzīvotājus ziņot par pārkāpumiem Reģionālajai pašvaldības policijai pa diennakts tālruni – 67937102," aicina pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Šulca. Policija gan varēs palīdzēt tikai tad, ja paši Saulkalnes iedzīvotāji pirms tam būs jau krietni padarbojušies, proti, nobildējuši transportlīdzekļus un to numurus, no kuriem tiek mesti atkritumi viņu urnās.

Policijas darbinieki apzinās auto īpašnieku un tālāk noskaidros, vai attiecīgā persona ir noslēgusi līgumu ar kādu no apsaimniekošanas firmām par atkritumu izvešanu no dzīvesvietas, un gadījumā, ja šāda līguma nebūs, tiks piespriests atbilstošs naudas sods.