Drukāt šo lapu
14.08.2018 10:24

Ķekavas novadā attīstīs veloceliņu tīklu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavas novadā attīstīs veloceliņu tīklu  arhīvs

Turpinot attīstīt gājējiem un velobraucējiem drošu satiksmes infrastruktūru, Ķekavas novada pašvaldība šobrīd strādā gan pie kopējā veloceliņu tīkla koncepcijas, gan pie vairāku apvienoto gājēju ietvju un veloceliņu projektēšanas, lai nākotnē iedzīvotājiem nodrošinātu ērtu pārvietošanos no Ķekavas līdz pat Rīgai.

Veloceliņu būtisko nozīmi apliecina arvien pieaugošā cilvēku vēlme piekopt aktīvu un veselīgu dzīvesveidu un "zaļās domāšanas" filozofiju. Arī novadā esošais 2 km garais veloceliņš no Titurgas līdz Baložiem ir iedzīvotāju iemīļots, jo to aktīvi izmanto gan riteņbraucēji un skrituļotāji, gan gājēji, jaunās māmiņas ar bērnu ratiņiem un seniori rāmākai pastaigai, informē Ķekavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību daļā.

Tāpēc, lai integrētu velotransportu kopējā transporta sistēmā un pilsētvidē, veicinātu videi draudzīgu transportlīdzekļu izmantošanu un mudinātu iedzīvotājus pārvietoties ar riteni gan lietišķos, gan atpūtas nolūkos, arī Ķekavas novadā plānots pakāpeniski attīstīt veloceliņu tīklu.

Plānojot uzlabot veloinfrastruktūru novadā, velotīkla koncepcijā tiks iekļauti vairāki pamatprincipi:
 pilnveidot velojoslu tīklu,
 attīstīt maģistrālos veloceļus un savienojošos maršrutus starp vietējām apkaimēm un kaimiņu novadiem,
 uzturēt un pielāgot riteņbraucēju vajadzībām esošo satiksmes infrastruktūru,
 attīstīt rekreatīvos velomaršrutus – atpūtai un sportam,
 izveidot bērnu un jauniešu skrituļslidošanas un riteņbraukšanas trases un attīstīt velonovietņu sistēmu.

Lai izveidotu veloinfrastruktūru iedzīvotāju mobilitātes veicināšanai, Ķekavas novada pašvaldība turpmākajos gados iecerējusi izbūvēt vairākus apvienotos gājēju ceļus un veloceliņus:
 Rāmavā – gar autoceļu V2 posmā no Rāmavas ielas līdz Ziedonim,
 Ķekavā – gar autoceļu V6 "Ķekava–putnu fabrika" posmā no Ķekavas sporta nama līdz Ziemeļu ielai,
 gar autoceļu A7 10 km garumā – no Pliederu ielas Ķekavā līdz Pļavniekkalna ielai Katlakalnā –, kā arī Ķekavā gar Rīgas ielu posmā no Kalnakroga līdz Dienvidu ielai.

Tāpēc šobrīd intensīvi norit darbs, lai varētu uzsākt projektēšanu veloceliņu izbūvei no Ķekavas sporta nama līdz Ziemeļu ielai un no Rāmavas ielas līdz Ziedonim. Lai noskaidrotu projektēšanas darbu izmaksas un izvēlētos saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, tika izsludināti publiskie iepirkumi. To rezultātā tika secināts, ka apvienotā gājēju ceļa un veloceliņa Ķekavā projektēšanas darbus, ieskaitot autoruzraudzību, vislētāk piedāvā veikt SIA "Tomus", savukārt veloceliņam Rāmavā – SIA "BM-projekts", norāda pašvaldības pārstāvji.

Ņemot vērā, ka veloceliņš Ķekava–Katlakalns būs garākais un pēc ieguldījuma apjomīgākais, tā plānotā izbūve ir sadalīta vairākos posmos, jo katrā no tiem ir specifiski risināmi jautājumi, veloceliņš šķērso daudzus privātos īpašumus, kur jārod kopīgi risinājumi. Šī veloceliņa izveidei plānoti šādi posmi:
 no Pliederu ielas līdz Daugavas ielai,
 no Daugavas ielas līdz Ābeļu ielai,
 no Ābeļu ielas līdz īpašumam "Anužas",
 no īpašuma "Anužas" līdz Priežu ielai,
 no Priežu ielas līdz Pļavniekkalna ielai.

Jau šobrīd ir noslēgušies divi publiskie iepirkumi par projektēšanas darbiem pirmajiem četriem posmiem – no Pliederu ielas līdz Priežu ielai. Atbilstoši iepirkuma rezultātiem būvprojekta izstrādei jeb projektēšanai (ieskaitot autoruzraudzību) lētāko piedāvājumu iesniedza SIA "Firma L4" (1.–3. posms) un SIA "BM-projekts" (4. posms). Lai varētu slēgt līgumus ar uzņēmumiem par veloceliņu projektēšanas darbiem, visi iepriekšminētie iepirkuma rezultāti vēl jāapstiprina Ķekavas novada domes sēdē, skaidro pašvaldībā.

Attiecībā uz veloceliņa Ķekava–Katlakalns izveidi, izvērtējot aktuālo situāciju un braucēju intensitāti, kā arī lielāko apdraudējumu velosatiksmē gar autoceļu A7, vispirms būtu jāsakārto divi posmi, lai tajos varētu nodrošināt velobraucējiem drošu pārvietošanos: Vimbukrogā (no Ābeļu ielas līdz Akotu ielai) un Alejās (no īpašuma "Vāveres" līdz Pļavniekkalna ielai). Atrisinot šīs riska vietas, pārējā veloceliņu zonā gar A7 sakārtošana veicama pakāpeniski izstrādātās veloceliņu tīkla koncepcijas ietvaros, meklējot piesaistāmos finanšu resursus mobilitātes nodrošināšanai posmā Ķekava–Rīga.

Plānojot šo veloceliņu, Ķekavas novada pašvaldība ir uzklausījusi arī arhitektu un pilsētvides plānošanas ekspertu viedokļus. Bet ar vietējiem veloaktīvistiem, Latvijas Riteņbraucēju apvienības un ASV velobiedrības ekspertiem kopā izbraukts iespējamais veloceliņa Ķekava–Katlakalns maršruts, lai piedāvātu labāko risinājumu

Paralēli šiem darbiem norit sarunas ar iespējamajiem būvniekiem par apvienotās gājēju ietves un veloceliņa izbūvi Ķekavā – gar Rīgas ielu posmā no Kalnakroga līdz Dienvidu ielai. Šim objektam ir jau izstrādāts būvprojekts, vēsta pašvaldības pārstāvji.