Drukāt šo lapu
07.09.2012 16:19

Iespējams, Svilāns un ažiotāža presē būs glābuši simtgadīgo ozolu Salaspilī

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pēc Nacionālā botāniskā dārza vadītāja Andreja Svilāna iejaukšanās un publikācijas portālā "Apriņķis.lv" Salaspils dome nolēmusi pārstrādāt ielu krustojuma projektu un sola nākamajā domes sēdē izlemt simt gadus vecā ozola likteni.

A. Svilāns pavēstīja, ka iepazīstinājis domes pārstāvjus ar koku ciršanas noteikumiem un uzsvēris, ka lielo koku nocirst nedrīkst, turklāt domes vadība nemaz neesot saņēmusi attiecīgu atļauju, vēsta aģentūra BNS.

"Salaspils domes pārstāvji šodien (piektdien – aut.) tika iepazīstināti ar Ministru kabineta noteikumiem par koku ciršanu ārpus meža, kas noteic, ka šāda izmēra ozola ciršana pieļaujama tikai ar Dabas pārvaldes atļauju, taču pašvaldība atļauju nav saņēmusi un, cik man zināms, nav arī izteikusi pieprasījumu pēc tādas. Manuprāt, ir absurdi nocirst vienu no pilsētas ainaviskākajiem kokiem," sacīja A. Svilāns.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars aģentūrai apstiprināja, ka krustojuma izstrādes autoram līdz nākamajai domes sēdei 11. septembrī uzdots izskatīt iespēju atstāt ozolu un pārstrādāt projektu.

"Ceļu būvē primārie ir drošības jautājumi. Ja mēs nolemjam ozolu atstāt, tie kļūst sarežģīti, tāpēc projekta autors izvērtēs iespēju ozolu atstāt," norādīja R. Čudars.

Portāls "Apriņķis.lv" jau ceturtdien vēstīja, ka neparastais koks Salaspilī labi iekļāvies pilsētvidē un savulaik bijis iemesls, lai Lauku ielu izbūvētu ar lielu līkumu, kas ļautu saglabāt koku. Tagad, veidojot Lauku, Daugavas un Kļavu ielas krustojumu, kā arī līdzās topošā lielveikala "Rimi" iebrauktuvi, ozola likteni dažās minūtēs 6. septembrī izlēmusi Salaspils novada dome, nolemjot to nocirst.

A. Svilāns portālam iepriekš paudis gatavību aizstāvēt koku, vajadzības gadījumā pat pieķēdējoties pie tā.

Savukārt "Rimi" sabiedrisko attiecību pārstāve Dace Valnere norāda, ka iepriekš ziņotais par koka nociršanu lielveikala interesēs neatbilst patiesībai.