Drukāt šo lapu
13.07.2018 14:04

Ķekavas novada dome lūgs izvērtēt VARAM parlamentārā sekretāra "neētisko rīcību"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavas novada dome lūgs izvērtēt VARAM parlamentārā sekretāra "neētisko rīcību" ekrānšāviņš no youtube.com

Ķekavas novada dome ārkārtas sēdē piektdien balsojot nolēma lūgt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam izvērtēt parlamentārā sekretāra Jāņa Eglīša rīcību Ētikas komisijā un nodrošināt viņa publisku atvainošanos par paustajiem pašvaldību aizskarošajiem izteikumiem plašsaziņas līdzekļos.

Domes vairākums uzskata, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs J. Eglītis, "publiski paužot Ķekavas novada pašvaldībai aizskarošu informāciju, izsakot nepārbaudītus un juridiski strīdīgus apgalvojumus un nepamatoti pārmetot pašvaldībai demokrātijas pamatprincipu pārkāpšanu un likuma ignorēšanu, ir pārkāpis normatīvo aktu prasības un būtiski kaitējis Ķekavas novada pašvaldības un tās amatpersonu tēlam sabiedrībā, graujot pašvaldības prestižu un sabiedrības uzticēšanos pašvaldības darbībai kopumā", vēsta pašvaldības Sabiedrisko attiecību daļa.

Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire norādījusi, ka šādi apgalvojumi, kas izteikti, objektīvi nenoskaidrojot pašvaldības viedokli un lietas patiesos apstākļus, diskreditē pašvaldību, tādēļ nevar palikt bez ievērības un pienācīgas atbildes.

"Arī ministrijas pārraudzību pār pašvaldības darbu ierobežo likums, un tāpēc ikvienai valsts amatpersonai ir rūpīgi jāattiecas pret savu pienākumu veikšanu. Objektivitāte, taisnīgums un godīga faktu interpretācija ir tie pamatprincipi, kas ļauj sekmēt labu un pārdomātu valsts pārvaldes funkciju izpildi. Ministrijas amatpersonām ir jāatturas no prettiesiskas iejaukšanās pašvaldības darbībā, tostarp ar nepārdomātiem, aizskarošiem un pārsteidzīgiem publiskiem apgalvojumiem," uzsvērusi V. Baire.

VARAM 11. aprīļa vēstulē Ķekavas novada pašvaldībai lūdza atcelt domes lēmumu par izmaiņām domes pastāvīgās komitejas sastāvā. Pašvaldība, atbildot ministrijai, cita starpā paskaidroja, ka minētais lēmums saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" nav pakļauts ministrijas kontrolei, jo pieņemts politiskās gribas, deputātu iekšējās pārliecības un uzticības apsvērumu ietekmē. Atsaucoties uz tiesu praksi un Eiropas vietējo pašvaldību hartu, pašvaldība uzsvēra, ka ministrija nevar vērtēt pašvaldības pieņemtos politiskos lēmumus.

Ķekavas novada domes rīcības tiesiskumu pastarpināti apliecina arī šī gada 29. jūnija Satversmes tiesas spriedums lietā par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojumu attiecībā uz Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgo komiteju izveidošanu. Satversmes tiesa noteikusi, ka VARAM pārraudzību pār pašvaldības darbu ierobežo likums un tai nav tiesību apturēt tādus pašvaldības pieņemtos lēmumus, kas nav atzīstami par normatīvajiem aktiem, tajā skaitā politiskus lēmumus.

"Ķekavas novada domes ieskatā šāds Satversmes tiesas lēmums vienlīdz nozīmē arī ministrijas un to amatpersonu atturēšanos no prettiesiskas iejaukšanās pašvaldības darbībā, tostarp ar nepārdomātiem, aizskarošiem un pārsteidzīgiem publiskiem apgalvojumiem. Dome cer, ka parlamentārais sekretārs neapgrūtinās sevi un ministrijas administrāciju ar šīs diskusijas turpināšanu, bet gan rīkosies paškritiski un atbildīgi, atzīstot pieļauto kļūdu," teikts pašvaldības paziņojumā.

V. Baire vienlaicīgi norāda, ka Ķekavas novada pašvaldība un dome vienmēr ir respektējusi VARAM nostāju un rūpīgi pildījusi tās likumīgos norādījumus. Lai gan viedokļu atšķirības mēdz pastāvēt, tas tomēr neattaisno VARAM parlamentārā sekretāra publiskos apgalvojumus, kuros – pašvaldībai kopumā un viņai personīgi – tiek pārmesta demokrātijas pamatprincipu pārkāpšana un likuma ignorēšana.

Piektdien Ķekavas novada domes ārkārtas sēdē arī tika izskatīts jautājums par publiskā konkursa izsludināšanu uz vakanto Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektora vietu. Izvērtējot situāciju un argumentus attiecībā uz plānotajām pārmaiņām Ķekavas novada pašvaldības Centrālās administrācijas organizācijā, kas paredz izveidot piecas nozaru pārvaldes un līdz ar to mainīt izpilddirektora pienākumus, dome nolēma uzdot domes priekšsēdētājai izsludināt konkursu uz izpilddirektora amatu līdz šī gada 1.novembrim, lai izpilddirektora kā pašvaldības Centrālās administrācijas vadītāja amata kandidātiem tiktu nodrošināti skaidri un saprotami konkursa noteikumi attiecībā uz amata veicamajiem pienākumiem, kas būs noteikti jaunajā Ķekavas novada pašvaldības Centrālās administrācijas nolikumā.

Kā ziņots, jautājumu par izpilddirektora amata konkursu vairākkārt aktualizējusi Ķekavas domes opozīcija. 11.jūlijā opozicionāri bija lūguši Bairi sasaukt ārkārtas sēdi, aicinot nedēļas laikā izsludināt konkursu uz pašvaldības izpilddirektora vakanci.

Šāds solis sperts, jo Ķekavas novada domē izpilddirektora pienākumu izpildītājs jau kopš 2017.gada 6.novembra ir domes priekšsēdētājas padomnieks Andris Volanskis, kuru šajā amatā vienpersoniski ar savu rīkojumu iecēla domes priekšsēdētāja.