Drukāt šo lapu
12.07.2018 13:23

Ģenerālprokuroram lūdz vērtēt iespējamu noziedzīgu nodarījumu Gerharda rīcībā, ierobežojot komiteju darbu Salaspilī

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ģenerālprokuroram lūdz vērtēt iespējamu noziedzīgu nodarījumu Gerharda rīcībā, ierobežojot komiteju darbu Salaspilī LETA

Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (V) vērsies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ar lūgumu izvērtēt, vai vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) rīcībā, ierobežojot komiteju darbu Salaspilī, nav saskatāmi noziedzīgi nodarījumi, informēja Čudars.

Viņš norādīja, ka Gerharda izdotā rīkojuma dēļ, ar kuru tika apturēts domes lēmums par patstāvīgo komiteju izveidošanu, vairāk nekā 10 mēnešus bija būtiski traucēts Salaspils pašvaldības darbs un radīts neatgriezenisks kaitējums pārvaldes kārtībai, sabiedrības un valsts interesēm.

"Gerharda rīcība, pieņemot apzināti prettiesisku rīkojumu, pārsniedzot savu pilnvaru robežas, ir radījusi būtisku kaitējumu Salaspils novada domei kā pārvaldes institūcijai un nodarījusi būtisku kaitējumu sabiedrības un valsts interesēm - bija apturēta leģitīmi izveidotu pašvaldības institūciju darbība uz 10 mēnešiem un 29 dienām, tādējādi neļaujot pašvaldības domei pilnvērtīgi un likumā noteiktajā kartībā pildīt tās funkcijas. Tāpat tas ir radījis kaitējumu kopējām sabiedrības interesēm, graujot uzticību valsts un pašvaldību institūciju un amatpersonu darbam - kaitējis valsts varai," uzskata Čudars.

Ģenerālprokuratūrai būs jāvērtē, vai Gerharda rīcībā, izdodot rīkojumu, ir saskatāma Krimināllikuma 317.panta pirmajā daļā "Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm" noteiktā atbildība.

Kā ziņots, Satversmes tiesa (ST) atcēlusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojumu, ar kuru tika atcelts Salaspils domes lēmums par pastāvīgo komiteju izveidi, jo tas ir neatbilstošs likuma "Par pašvaldībām" 49.panta pirmajai daļai. ST spriedums nav pārsūdzams.

Ministrijas ieskatā spriedums vērtējams pozitīvi, jo "nosaka, ka pašvaldības nav neatkarīgas institūcijas, bet ir padotas Ministru kabinetam, un ministra kompetencē ietilpst pašvaldību darbības pārraudzība likumā noteiktajā veidā."

Savukārt, Salaspils mērs jau iepriekš norādījis, ka, viņaprāt, ministram būtu jāatvainojas Salaspils iedzīvotājiem un jāatmaksā par pašvaldības kavēto darbu, kas kaitēja novada iedzīvotājiem.

Iepriekš:
Pašvaldības lēmumus vērtēs tiesa. Intervija ar ministru Kasparu Gerhardu