Drukāt šo lapu
11.07.2018 15:46

Ķekavas novada domes opozīcija vēlas, lai tiktu izsludināts konkurss uz Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektora vakanci

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ķekavas novada domes opozīcija vēlas, lai tiktu izsludināts konkurss uz Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektora vakanci arhīvs

Ķekavas novada domes opozīcijas deputāti lūguši domes priekšsēdētāju Viktoriju Bairi sasaukt ārkārtas sēdi, aicinot nedēļas laikā izsludināt konkursu uz pašvaldības izpilddirektora vakanci un divu mēnešu laikā pēc lēmuma pieņemšanas virzīt izvēlēto izpilddirektora kandidātu apstiprināšanai domes sēdē, aģentūru LETA informēja Ķekavas novada domes deputāts Zintis Šaicāns (S).

Šāds solis sperts, jo Ķekavas novada domē izpilddirektora pienākumu izpildītājs jau kopš 2017. gada 6. novembra ir domes priekšsēdētājas padomnieks Andris Volanskis, kuru šajā amatā vienpersoniski ar savu rīkojumu iecēla domes priekšsēdētāja, skaidroja Šaicāns.

Opozīcijas deputāti jau pērn novembrī par šo situāciju informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), uz ko ministrija savā 2017. gada 8. decembra vēstulē informējusi domi, ka saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 68. pantu izpilddirektoru amatā ieceļ dome, kas pēc analoģijas attiecas arī uz izpilddirektora pienākumu izpildītāju.

"Uz ārkārtas sēdes sasaukšanu deputātus pamudinājuši arī pēdējā laikā arvien biežāk konstatētie izpilddirektora pienākumu izpildītāja nekompetentās rīcības fakti, piemēram, nekārtības izpilddirektora pārraudzībā esošajā Ķekavas pašvaldības uzņēmumā "Ķekavas Sadzīves servisa centrs", kur nupat ticis saņemts nesen amatā ieceltā valdes priekšsēdētāja Daiņa Rasas atlūgums, jo visi uzņēmuma darbinieki bijuši neapmierināti ar vadības darbu un pat vērsušies pie domes priekšsēdētājas ar kolektīvo iesniegumu, paužot sašutumu par uzņēmumā notiekošo, kā arī asi kritizējot vadības attieksmi," apgalvoja Šaicāns.

Viņaprāt, ir redzams, ka izpilddirektora pienākumu izpildītājs līdz galam neizprot valsts amatpersonas pienākumus un atbildību, regulāri ignorējot un neapmeklējot Ķekavas novada domes sēdes, kā arī izvēršot nepamatotu psiholoģisko spiedienu uz darbiniekiem ar mērķi, iespējams, atbrīvoties no "sev nevēlamajiem".

"Izpilddirektors ir izpildvara pašvaldību līmenī, kas vada un pārrauga pašvaldības darbu un lēmējvaras (domes) pieņemto lēmumu izpildi. Domes sēdē ar deputātu vairākuma balsojumu neapstiprināta cilvēka atrašanās ilgstoši šādā amatā ir klaja likumu normu neievērošana vai apzināta ļaunprātīga rīcība," uzsvēra Šaicāns.

"Šis process tiek apzināti novilcināts, jo, mūsuprāt, Volanskis negūst viennozīmīgu vairākuma deputātu atbalstu, lai ieņemtu izpilddirektora amatu, jo pastāv pamatotas šaubas ne tikai par viņa kompetenci pašvaldību darbības jomā, bet arī par viņa godaprātu. Jo, piemēram, jau līdz šim publiski izskanējušie fakti par viņa saistību ar OIK skandālu par kaut ko liecina," pārliecināts domes deputāts.

Pašlaik nav zināms domes ārkārtas sēdes datums. Likuma "Par pašvaldībām" 28. pants nosaka, ka domes ārkārtas sēdes sasaucamas ne vēlāk kā triju dienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas, tātad šīs darba nedēļas laikā sēde ir jāsasauc, jo lūgums izteikts 10. jūlijā.