28.06.2018 16:00

Izsolē iecerēts pārdot Jūrmalas bronzas bruņurupuča skulptūru; pašvaldība pauž, ka iecere ir pretlikumīga

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izsolē iecerēts pārdot Jūrmalas bronzas bruņurupuča skulptūru; pašvaldība pauž, ka iecere ir pretlikumīga www.visitjurmala.lv

Rudenī gaidāmā mākslas festivāla "artRiga" laikā izsolē plānots pārdot Jūrmalas pilsētas simbolu – slaveno bronzas bruņurupuča skulptūru, aģentūrai LETA pastāstīja skulptūras autora Jāņa Bārdas sieva Aivija Bārda.

Bārda ģimenes lēmumu skaidro ar to, ka pašvaldība vairāku desmitgažu laikā nav norēķinājusies par skulptūru. "Pēdējo notikumu iespaidā mūsu ģimenei ir nepieciešama jauna dzīvesvieta, tāpēc esam nolēmuši bruņurupuci pārdot, un par to jau tagad ir liela interese," skaidro ģimenes pārstāve.

Skaidrojot to, kā nākas, ka ģimene vairāk nekā 20 gadus par tēlnieka darbu nav saņēmusi samaksu, Bārda atsaucas uz 1995. gada notikumiem. Pēc viņas paustā, 1995. gadā dome pasūtījusi skulptūras izveidi, par ko izdots arī domes lēmums. "Taču pēc skulptūras izgatavošanas domes grāmatvede nezināmu iemeslu dēļ naudu pārskaitīja tā laika pilsētas galvenajam māksliniekam Egīlam Kukam uz viņa personīgo bankas kontu. Viņš bija solījis naudu nodot Jānim, taču, cerot nopelnīt, viņš to ielika par lielākiem procentiem kaut kādā bankā, kura beigās bankrotēja un nauda pazuda," skaidro Bārda, sakot, ka ģimene naudu tā arī nav saņēmusi, kaut gan skulptūras izveidē ieguldīja arī lielus personīgos līdzekļus.

Pašvaldībai tolaik skulptūras izvēlei bija piešķīrusi 8000 latu. Kā skaidro Bārda, bruņurupucis uzskatāms par ģimenes īpašumu, jo norēķinājies neviens par to nav un arī pieņemšanas-nodošanas akta pašvaldībai nav. Turklāt ģimenei esot arī paša Kuka izrakstīta parādzīme.

Jūrmalas domes pārstāvji aģentūrai LETA gan pauž, ka "Aivija Bārda nav ne skulptūras autors, ne īpašnieks" un plānotā rīcība pašvaldības ieskatā ir prettiesiska un "aicina potenciālos skulptūras pircējus neiesaistīties šajā afērā".

"Skulptūra Jūrmalā atrodas jau kopš 1995. gada, kad pašvaldība, atsaucoties uz Bārdu ģimenes piedāvājumu, skulptūras uzstādīšanai piešķīra 8000 latu. Pilsēta 23 gadus skulptūru ir uzturējusi un rūpējusies par to, skulptūra ir pašvaldības grāmatvedības uzskaitē," skaidro pašvaldība.

Tāpat viņi norāda, ka neredz pamatojumu runām par to, ka dome nav veikusi norēķināšanos, ja arhīvos ir atrodami domes lēmumi gan par skulptūras pasūtīšanu, gan naudas piešķiršanu tās izveidei. Turklāt arī pats autors Jānis Bārda neesot izteicis pretenzijas pret pašvaldību saistībā ar skulptūru.

Bārda gan aģentūrai LETA skaidroja, ka, pamatojoties uz laulības līgumu, visas skulptūras piederot viņai. Turklāt vīrs esot piešķīris viņai arī ģenerālpilnvaru.

Pēc viņas paustā, kopā ar vīru ar oficiālu pieprasījumu norēķināties par darbu abi pēdējo reizi vērsušies 2003. gadā. "Kopš tā laika esmu vairākkārt mēģinājusi šo jautājumu aktualizēt viena, taču pašvaldība izliekas neko nezinām," sacīja Bārda.

Izsolē iegūtos līdzekļus plānots izmantot biedrības "Es redzu" projektu īstenošanai, kuras darbība saistīta ar neredzīgo bērnu un jauniešu integrāciju sabiedrībā. Biedrības dibinātāji un vadītāji ir Bārdu ģimene.

Pats skulptūras autors Jānis Bārda kopš 2003. gada dzīvo Londonā un patlaban cīnās ar smagām veselības problēmām.