Drukāt šo lapu
18.05.2018 13:32

Carnikavā likvidē sporta centru. Vai politiskā atriebība?

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Carnikavā likvidē sporta centru. Vai politiskā atriebība? LETA un aculiecinieks

Par spīti piketam pie Carnikavas novada domes, kura dalībnieki iestājās pret pašvaldības iestādes "Carnikavas sporta centrs" likvidēšanu, un opozīcijas deputātu aicinājumam iestādi saglabāt un attīstīt par sporta skolu, domes deputātu vairākums lēma Carnikavas sporta centru likvidēt.

Domes vadība apgalvo, ka ir spiesta pieņemt šādu lēmumu centrā konstatēto pārkāpumu dēļ, savukārt sporta centra vadītājs Roberts Raimo, kurš pēdējās pašvaldību vēlēšanās kandidēja no Latvijas Zaļās partijas saraksta, taču netika ievēlēts, to uzskata par politisku atriebību viņam kā politiskajam konkurentam.
Lēmumu likvidēt Carnikavas sporta centru dome pieņēma trešdien ārkārtas sēdē, bet pirms tam pie novada domes ēkas notika pikets pret sporta centra likvidēšanu.

Kā "Rīgas Apriņķa Avīzei" apgalvoja Carnikavas sporta centra vadītājs Roberts Raimo, lēmums ticis pieņemts lielā steigā, turklāt par sēdi izziņots vien otrdien. "Šāda domes rīcība rada nesapratni novada iedzīvotājos un, iespējams, ir saistīta ar politisku atriebību man kā sporta centra vadītājam un domes priekšsēdētāja amata pretendentam pēdējās pašvaldību vēlēšanās," pieļāva R. Raimo.

Domes vadība jau iepriekš nesekmīgi esot mēģinājusi atbrīvoties no viņa kā centra vadītāja, un tagad kā risinājums izvēlēts iestādi likvidēt. Raimo atklāja, ka šis neesot vienīgais gadījums, kad Carnikavas novada domes vadība dažādiem līdzekļiem atbrīvojas no darbiniekiem: "Novadniekiem vēl arvien atmiņā ir atbrīvošanās no Carnikavas novada domes izpilddirektora Raimonda Garenčika, kas izmaksāja daudzus tūkstošus eiro no nodokļu maksātāju ieguldījuma pašvaldības budžetā."

Savukārt Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica (LZS) skaidro, ka laikā, kad sporta centrs dibināts, bijis mērķis vienā iestādē apvienot virkni dažādu sporta sekciju. Tas ticis izdarīts, taču sporta centrs neesot darbojies sekmīgi:

"Mēs esam saņēmuši Izglītības kvalitātes valsts dienesta aktu, kurā norādīts, ka mums līdz 25. maijam jāpārtrauc sporta sekciju darbība tādā veidā, kādā tā noris šobrīd. Pašlaik visas aktivitātes, kurās bērni tur nodarbojas ar sportu, skaitās kā interešu izglītība. Dienests ir pateicis, ka vienīgā vieta, kur bērni ar šādām aktivitātēm var nodarboties, ir izglītības iestāde. Tādēļ līdz nākamajai piektdienai ir dots laiks novērst visas šīs nepilnības un pārkāpumus."

Jurēvica uzsvēra, ka tieši Raimo bijis atbildīgs par to, lai sporta sekciju darbība atbilstu virknei normatīvo dokumentu, piemēram, par bērnu drošību, veselību un citām prasībām. Tomēr domes rīcībā esošais Nacionālā veselības dienesta pārbaudes akts liecinot, ka sporta centrā nav ievērota virkne prasību attiecībā uz bērnu veselību.

Tagad varianti esot dibināt jaunu izglītības iestādi vai reorganizēt esošo un dibināt sporta skolu, tomēr pašvaldībai neesot nepieciešamās infrastruktūras, lai to paveiktu. Izglītības, kultūras, sporta un sociālo jautājumu komiteja lēmusi, ka vienkāršāk būtu visas sporta centrā īstenotās nodarbības pārcelt uz Carnikavas vidusskolu, kā tas kādreiz jau bijis.

To, ka dome mēģinātu atbrīvoties no sporta centra vadītāja, Jurēvica noliedza, uzsverot, ka ir diezgan diskutabli, vai par nodokļu maksātāju naudu nepieciešams uzturēt iestādi ar diviem darbiniekiem.

Jāatgādina, ka Roberta Raimo un Carnikavas novada domes vadītājas Daigas Jurēvicas saspīlētajām attiecībām ir vairākus gadus sena vēsture, jo R. Raimo bija viens no tiem zaļzemnieku līdzgaitniekiem, kas 2015. gada nogalē negaidīti gāza no amata ilggadējo vadītāju. Toreiz pārsteigumu par notikumiem Carnikavas novada domē pauda arī Zaļo un Zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis, kurš tobrīd solīja nopietnu izskaidrošanos partijas iekšienē par Carnikavā notikušo apvērsumu.

Šobrīd Carnikavas novada domes vadītāja apgalvo, ka sporta centra vadītājs R. Raimo spītīgi turējies pretī un uzsvēris, ka uz centru neattiecas visas prasības, tādēļ dome bijusi dilemmas priekšā – sporta centrs pārmetumus noraidījis, savukārt Izglītības kvalitātes valsts dienests sniedzis stingru prasību rīkoties.
"Neviena sporta sekcija necietīs, viss tiks pārcelts uz skolu, kur būs atbilstoša programma, pārbaudes, sasniedzamie rezultāti un uzraudzība – viss, kas ir vajadzīgs," apgalvo Jurēvica.

Savukārt ārkārtas sēdes izsludināšanu vien dienu iepriekš viņa skaidroja ar nepieciešamību lēmumu pieņemt savlaicīgi, lai paspētu nokārtot darba tiesiskās attiecības ar sporta centra darbiniekiem un viņus varētu pārcelt uz skolu, atverot jaunas štata vietas.

Lēmumu par sporta centra likvidēšanu ar astoņām balsīm "par" atbalstīja domes deputātu vairākums: Daiga Jurēvica, Genovefa Kozlovska, Juris Kozlovskis, Eva Odziņa, Laimonis Daugavietis, Aldonis Lūkins, Pjotrs Špakovs (visi – Latvijas Zemnieku savienība) un Gatis Miglāns (Nacionālā apvienība).

Carnikavas sporta centrs ir novada pašvaldības iestāde, kas izveidota 2011. gada 1. septembrī, lai nodrošinātu efektīvu sporta un aktīvās atpūtas attīstību Carnikavas novadā, teikts sporta centra mājaslapā internetā. Tā galvenie darbības virzieni ir sporta darba nodrošināšana, sporta pasākumu organizēšana, sporta un aktīvās atpūtas objektu plānošana un attīstīšana, kā arī aktuālās sporta informācijas aprite un popularizēšana.