Drukāt šo lapu
21.03.2018 15:51

Jūrmala seko Rēzeknes piemēram

Autors  Ģirts Kondrāts, Dzintris Kolāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jūrmala seko Rēzeknes piemēram Jūrmalas pilsētas pašvaldība

Jūrmalas dome lēmusi, ka no šā gada 1. jūnija Jūrmalas iedzīvotāja kartes īpašnieki pilsētas sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas. Lai gan daudzās pilsētās un novados atsevišķas iedzīvotāju grupas bauda atvieglojumus braukšanai sabiedriskajā transportā, Jūrmala pēc Rēzeknes ir otrā pilsēta Latvijā, kas pieņēmusi šādu lēmumu.

Vēl kāds brauks par velti
Dažādi braukšanas atvieglojumi Jūrmalas sabiedriskajā transportā ir jau kopš 2012. gada. Bezmaksas sabiedrisko transportu Jūrmalas pilsētā, kurā pašlaik ir apmēram 56,7 tūkstoši deklarēto iedzīvotāju, pašvaldība apmaksā skolēniem un pensionāriem.

"Nodrošināt atbalstu jūrmalniekiem jomās, kurās pašvaldība to var izdarīt, ir pašsaprotami, jo rūpes par iedzīvotāju labklājību ir mūsu prioritāte," sacījis Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (Latvijas Zaļā partija), piebilstot, ka "liela daļa jūrmalnieku, kuri ikdienā izmanto pilsētas sabiedrisko transportu, šeit arī strādā, un tas būs vērā ņemams ietaupījums viņu ikdienas tēriņos. Iespējams arī, ka daļa jūrmalnieku izvēlēsies pārvietoties ar autobusu, nevis ar privāto automašīnu, un tādējādi mēs izdarīsim labu arī videi, mazināsim gaisa piesārņojumu."

Jūrmalas iedzīvotāja kartes plānots sākt izsniegt no 1. maija. Bez maksas to varēs saņemt divas iedzīvotāju grupas – Jūrmalā deklarēti iedzīvotāji un tie, kuriem pieder nekustamais īpašums Jūrmalā.

Skolēniem un pensionāriem, kuriem jau ir pašvaldības izsniegtā viedkarte, iedzīvotāja karte no jauna nebūs jānoformē.

Pašlaik biļete visos "Jūrmalas autobusu satiksmes" apkalpotajos maršrutos pilsētas robežās maksā 0,70 eiro. Protams, ir arī atlaižu programma, kas paredz pat 100% atlaides I un II grupas invalīdiem, bērniem ar invaliditāti, kā arī personām, kuras pavada I grupas invalīdu vai bērnu ar invaliditāti, bērniem, kuri nav uzsākuši pamatizglītības apguvi, Jūrmalas pilsētas pašvaldības policijas darbiniekiem, ja viņi veic dienesta pienākumus un ir formas tērpā, Jūrmalas pilsētā esošu izglītības iestāžu audzēkņiem līdz 24 gadu vecumam, uzrādot izglītojamā vai studenta apliecību vai starptautisko studentu identifikācijas karti, arī politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem.

Vēl ir iedzīvotāju grupas, kuras saņem 50% un 35% atlaides braukšanai pilsētas sabiedriskajā transportā. Saskaņā ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēja sniegto informāciju, līdz šim prognozētie zaudējumi sakarā ar pieminēto pasažieru kategoriju braukšanas maksas atvieglojumiem gadā sastāda 974 939,6 eiro. Šāds skaitlis minēts Jūrmalas saistošo noteikumu Nr. 38 paskaidrojuma rakstā pērn decembrī.

Jūrmalas domes pārstāve Zane Leite sacīja, ka jaunās ieceres īstenošana pilsētai varētu izmaksāt 671 764 eiro gadā. Tiek apsvērta arī iespēja tiem, kuri nav Jūrmalā deklarējušies un kam tur nepieder īpašums, iegādāties jūrmalnieka karti. Maksa par karti uz vienu mēnesi ar pievienotās vērtības nodokli būšot 28,86 eiro. Savukārt gada maksa par Jūrmalas iedzīvotāja karti varētu sasniegt 346,32 eiro.

Rēzeknē autobuss bez maksas, tomēr kādam jāmaksā
Līdzīgi kā Jūrmala pašlaik, Rēzeknes pilsētas domē jau pērn februārī ar balsu vairākumu tika apstiprināti saistošie noteikumi, kas nosaka plašu iedzīvotāju loku, kuri, izmantojot rēzeknieša karti, pilsētas sabiedriskajā transportā var braukt bez maksas: Rēzeknes pilsētā deklarētie iedzīvotāji, kas dzīvo, strādā un/vai mācās pilsētā, kā arī tie, kam Rēzeknē pieder nekustamais īpašums.

Rēzeknieša kartes cena ir četri eiro, un tā tiek izsniegta uz pieciem gadiem.

Domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs ir skaidrojis, ka pilsētas autobusos bez maksas var braukt apmēram 95% rēzekniešu: skolēni, studenti un pensionāri, arī vecāki, kuriem ir bērni, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu, vai bērni līdz 24 gadiem, ja viņi studē. Taču esot pilsētnieki, kuriem biļete, kas maksā 50 centu, par braucienu "Rēzeknes satiksmes" autobusā tomēr ir jāpērk. Tie esot darbspējīgie cilvēki, kuriem alga pirms nodokļu nomaksas pārsniedz 773 eiro, tātad var atļauties nopirkt autobusa biļeti vai pat doties uz darbu ar personisko auto, komentējis Rēzeknes mērs.

Pilsētas budžetā sākotnēji paredzētā summa sabiedriskā transporta dotēšanai bijusi 790 tūkstoši eiro, un tā "bezmaksas" variantam tika piešķirti vēl 350 tūkstoši eiro. Reālais slogs pilsētas budžetam par bezmaksas sabiedrisko transportu ir 27–28 tūkstoši eiro mēnesī. Ja ir runa par pašvaldības 2018. gada budžetu, redzams, ka kopējais dotāciju apjoms pilsētas sabiedriskajam transportam paredzēts jau 1,394 miljonu eiro apmērā. Jāpiebilst, ka kopējie pilsētas budžeta ieņēmumi šogad plānoti 48,8 miljonu eiro apmērā.

Bezmaksas labumu sausais atlikums
Protams, ka izziņotais bezmaksas sabiedriskā transporta projekts Jūrmalā uzlūkojams par labu vēsti, un, kā saka – lai nu autobusi labi ripo. Tomēr vienlaikus to vērts aplūkot arī mazliet citā griezumā, ņemot vērā Rēzeknes piemēru.

Pirmkārt, jau pirms nosacītā bezmaksas sabiedriskā transporta sistēmas akceptēšanas kā vienā, tā otrā pilsētā bija pietiekami apjomīgas sociālās grupas, kuras autobusos brauca bez maksas. Vēl vairāk – Jūrmalā jau tagad izmaksas par braukšanas maksas atvieglojumiem tuvojas miljonam, bet nosacītā "vispārējā" bezmaksas braukšana prasīs papildus aptuveni 670 tūkstošus, tātad pat mazāk, nekā līdz šim tērēts. Tas nozīmē, ka tiek papildināts jau iepriekš darbinātais atvieglojumu projekts, un to nevajadzētu zīmēt kā pilnīgi unikālu.

Otra lieta – par izmaksām. Kā var saprast, Rēzeknē projekts dotāciju izmaksās šogad plānots 1,394 miljonu eiro apmērā, turklāt paliek virkne salīdzinoši turīgāku cilvēku, kuriem bezmaksas braukšana nav paredzēta. Aptuveni 5%, bet tomēr.

Jūrmalas gadījumā šādas atrunas nav, brauc kaut miljonārs. Kopējās izmaksas sasniedz aptuveni 1,646 miljonus. Tātad aptuveni 250 tūkstošu vairāk nekā Rēzeknē. Tikai.

Kādēļ tikai? Tādēļ, ka Rēzeknē iedzīvotāju skaits 2016. gadā bija 28 174 (www.rezekne.lv), savukārt Jūrmalā – 56 736 cilvēki (www.jurmala.lv). Starpība divas reizes. Ja iedzīvotāju paradumus pieņemam kā līdzīgus, arī sabiedriskā transporta izmaksu starpībai vajadzētu būt līdzīgai, kas ne tuvu nav tā.

No šā izriet divi secinājumi: vai nu Jūrmalas gadījumā izmaksas nav atbilstoši plānotas un tas radīs sarežģījumus projekta gaitā, vai arī Jūrmalā viss saplānots pareizi, bet skaitļi uzpūsti Rēzeknē. Protams, šis prasītu plašāku pētījumu un īsti nav "Rīgas Apriņķa Avīzes" uzdevums. Tādēļ Jūrmalai novēlam, lai transports ripo raiti, bet ar vienu aci pavērot – kā aizrit tam atvēlētā nauda.