16.02.2018 09:44

Apspriež Ķekavas novada un ASV sadarbības iespējas

Autors  www.kekava.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Apspriež Ķekavas novada un ASV sadarbības iespējas Ķekavas novada pašvaldība

14. februārī Ķekavā norisinājās ASV vēstniecības Latvijā vizīte. Tās laikā vēstniecības delegācija kopā ar Ķekavas novada pašvaldības un vietējo uzņēmumu pārstāvjiem apsprieda sadarbības iespējas izglītības, jaunatnes lietu un uzņēmējdarbības jomās.

ASV vēstniecības politikas un ekonomikas nodaļas vadītāja vietniece Mišela Azevedo un politiskais speciālists Artjoms Uršuļskis tikās ar Ķekavas novada domes priekšsēdētāju Viktoriju Bairi, priekšsēdētājas vietniekiem Aigaru Vītolu un Neilu Kalniņu, kā arī pašvaldības speciālistiem un vietējo uzņēmumu pārstāvjiem.

Darba vizītes laikā Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļas vadītājs Vitolds Krieviņš iepazīstināja ar izglītības sistēmu un tās attīstības iespējām. Savukārt Jaunatnes iniciatīvu centra (JIC) direktore Linda Vaškevica-Veita prezentēja JIC darbības jomas un izteica gatavību sadarboties ar ASV skolēnu apmaiņas un izglītības projektos. Ar šīm iecerēm karjeras izglītības programmas "Ēnu diena 2018" ietvaros iepazinās arī skolēni no Ķekavas un Mālpils vidusskolām.


Lai apspriestu sadarbību uzņēmējdarbības jomās, sarunai pievienojās pārstāvji no sešiem Ķekavas novada uzņēmumiem, kas orientēti uz eksportu. Ar sevi iepazīstināja kūdras ražotājs SIA "Pindstrup Latvia", metāla apgaismes balstu, mastu un stiprinājumu ražotne SIA "Technopali North Europe", autoķīmijas preču ražotājs un termināla pakalpojumu sniedzējs SIA "CrossChem", kā arī kafijas ražošanas uzņēmums SIA "Lofbergs Baltic", zivju un ikru ražotājs SIA "Mokkra" un konditorejas izstrādājumu un saldumu ražotājs SIA "Baltās Naktis".

Kā stāsta Ķekavas novada pašvaldības Attīstības daļas projektu vadītāja Kristīne Danovska, "ASV pārstāvji augstu novērtēja mūsu uzņēmumu sasniegumus un pārrunāja tos problēmjautājumus, ar kādiem uzņēmumi ir saskārušies ASV tirgū. Vēstniecības pārstāvji solīja turpināt skatīt šo jautājumu, lai Ķekavas novada uzņēmēji saņemtu atbildi par iespējamiem risinājumiem".

Pēc sarunām ASV vēstniecības un pašvaldības pārstāvji viesojās uzņēmuma SIA "Technopali North Europe" jaunajā ražotnē Daugmalē, kas tiek būvēta un attīstīta ar ES projekta atbalstu. ASV vēstniecības Latvijā pārstāvji bija patīkami pārsteigti, ka šāda līmeņa ražošana notiek arī ārpus galvaspilsētas. Tieši šāda pieredze pamato interesi iepazīt Pierīgas pašvaldības un turpināt attīstīt sadarbību abu valstu starpā.

Ķekavas novada domes priekšsēdētāja otrais vietnieks Neils Kalniņš ir gandarīts par to, ka aizvadītā gada nogalē uzsāktā iniciatīva veidot sadarbību ar ārvalstu vēstniecībām sāk realizēties, potenciāli sekmējot novada attīstību nākotnē. "Sarunu laikā tika panākta vienošanās par turpmāku sadarbību izglītības, jaunatnes lietu un uzņēmējdarbības jautājumos. Tas, kā attīstīsies šī sadarbība, ir atkarīgs arī no mūsu aktivitātes," saka Kalniņš.