Drukāt šo lapu
19.01.2018 22:46

FOTO: Pierīgas pašvaldības laiž pasaulē projektu "Tūrisms kopā"

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Pierīgas pašvaldības laiž pasaulē projektu "Tūrisms kopā" Aiva Veršiņina un Ģirts Kondrāts

Pierīgā Jaunais gads iesācies ar lieliem plāniem tūrisma nozarē. Piektdien Ķekavā, Doles tautas namā, četru Pierīgas – Babītes, Ķekavas, Mārupes un Olaines –, kā arī Jelgavas un Ozolnieku novadu pārstāvji parakstīja līgumu par sadarbību tūrisma nozarē, paredzot dažāda veida aktivitātes nozares stiprināšanai.

Interesi par reģionu vieglāk uzturēt kopīgiem spēkiem
Rīga ir kā kundze, kurai uz pleciem uzlikta lapsādas šalle – Pierīgas novadi, kas pēdējos gados kļūst par arvien pievilcīgākām dzīves un ražošanas vietām un tajā pašā laikā arī par vienas dienas tūrisma apmeklējuma mērķiem. Tā, atklājot pasākumu "Tūrisms kopā", uz kuru pulcējas vairāku Pierīgas novadu, ka arī Jelgavas un Ozolnieku novadu tūrisma organizatori un pašvaldību velētās amatpersonas, sacīja tūrisma speciālists, Valmieras augstskolas pasniedzējs Andris Klepers.

Viņš arī norādīja, ka ikvienam novadam ir savi atpazīstamības punkti, piemēram, Babītei – rododendru dārzs vai ar Aleksandra Grīna strēlnieku stāsta "Dvēseļu putenis" saistīta Piņķu baznīca, Salaspilij – Botāniskais dārzs, Babītei – "Lāču maize", Ķekavai – vistas, Ozolniekiem – veikparks un sapņi, Jelgavas novadam – strēlnieku kauju vietas un, piemēram, Valgundes klosteris. Bet tas – kopumā vairāki desmiti šādu vietu – veido vidi, ar kuru tuvāk vēlas iepazīties gan Rīgas, gan citu apdzīvoto vietu un arī ārzemnieki. Interese par kādu apdzīvotu vietu un tās tuvāka iepazīšana reizēm pat ietekmē ceļotāju vēlēšanos tur apmesties vai izvēlēties kā vietu, kur attīstīt savu uzņēmējdarbību, piebilda A. Klepers.

Apstiprinot A. Klepera teikto, Ķekavas novada Tūrisma informācijas centra direktora pienākumu izpildītāja Aiva Veršiņina uzsvēra, ka pēdējo gadu tendences tūrismā rāda – nozari vieglāk attīstīt, apvienojoties vairākiem novadiem un tādējādi veidojot sadarbības pudurus jeb klasterus un jaunus tūrisma galamērķus. Visbiežāk šāda veida sadarbībai par pamatu ir vienotas mārketinga aktivitātes un kopēja atpūtas piedāvājuma popularizēšana. Tieši tāpēc trīs iniciatīvas grupas – "Pierīgas Partnerība", "Lauku partnerība "Lielupe"" un "Partnerība Daugavkrasts" no sešiem novadiem – Babītes, Jelgavas, Ozolnieku, Ķekavas, Olaines un Mārupes novadiem kopā ar vietējās rīcības grupām izstrādāja plānus, ko apstiprināja, parakstot sadarbības līgumu.

Palīdzēs Eiropas nauda
Par pamatu sadarbības līguma slēgšanai, kā "Rīgas Apriņķa Avīzei" skaidroja "Pierīgas partnerības" valdes priekšsēdētāja Nadīna Millere, ir Lauku atbalsta dienesta apstiprināts projekts "Tūrisms kopā", kas tiks īstenots Lauku attīstības programmas 2014. –2020. gadam programmas pasākumā "Starpteritoriālā un starpvalstu sadarbība" LEADER sadaļā – tātad, piesaistot Eiropas finansējumu. Projekts paredz ne tikai mārketinga aktivitātes, bet arī vienotas infrastruktūras uzlabošanu un vides objektu uzstādīšanu.

Piemēram, tā ietvaros līdz 2019. gada beigām tiks izstrādāta tūrisma stratēģija, organizētas gidu apmācības un konkurss skolēniem, plānoti jauni maršruti, veidoti video, apvienotas interaktīvās kartes, uzstādīti lielformāta foto rāmji un vides objekti. Plānots, ka šīs aktivitātes dos papildus impulsu tūrisma attīstībai šajā reģionā, kas ļoti svarīgi ir tieši tiem novadiem, kas ģeogrāfiski atrodas vistuvāk galvaspilsētai.

Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire paraksta dokumentu par līdzdalību projektā “Tūrisms kopā”.Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire paraksta dokumentu par līdzdalību projektā “Tūrisms kopā”.


Ikdienas dzīve nav atraujama no tūrisma
Līguma parakstīšanas reizē mājasmāte Ķekavas novada domes priekšsēdētaja Viktorija Baire "Rīgas Apriņķa Avīze" sacīja, ka viņa tūrismu neatdala no sakārtotas vides, kurā ikdienā uzturas vietējie iedzīvotāji, vai uzņēmējdarbības. Un tūrisms taču ir gan pastaiga ar suni, gan kāzu rīkošana tepat Daugavas krastos un ir cieši saistīts ar novada identitāti – vietām, kuras mums jāprot izcelt un ar kurām lepoties.

"Mēs esam pieraduši pie domas, ka esam novads, kas nodrošina tuvumu Rīgai, taču jāsāk piedomāt pie tā, ka mēs esam īpaši arī citu novadu vidū Daugavas lejtecē. Kad kopā ar citiem novadiem veidosim jaunās sadarbības teritorijas karti, runāsim ar mūsu uzņēmējiem, lai arī viņi uz tās tiktu iezīmēti un piesaistīti tūrisma infrastruktūrai – ceļiem vai veloceliņam. Tas būs ieguvums gan ceļotājiem, gan mūsu cilvēkiem, bilda V. Baire.

Olaines novada domes priekšsēdētaja pirmā vietniece Inta Purviņa (no kreisās), Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence un Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs.Olaines novada domes priekšsēdētaja pirmā vietniece Inta Purviņa (no kreisās), Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence un Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs.


Labi piemēri iedvesmo iet tālāk
Ķekavas novada domes deputāts Juris Žilko bija viens no tiem, kurš 2014. gada jūlijā bija klāt, kad Doles salā tika parakstīta vienošanas starp Baldones, Ķekavas, Salaspils, Stopiņu un Ikšķiles novadu domēm un Dabas aizsardzības pārvaldi par Daugavas lejteces tūrisma reģiona izveidošanu. Kopš tā laika pieminētās pašvaldības ik pavasari ar kopīgu stendu piedalās izstādē "Baltour", prezentējot savus piedāvājumus ceļotājiem. Kā uzsvēra J. Žilko, tieši šāda sadarbība ir sekmējusi intereses pieaugumu par Lejasdaugavas novadu vērtībām. Šī pozitīvā pieredze ļaujot cerēt arī uz jauna projekta izdošanos.

Izmantojot iespēju, "Rīgas Apriņķa Avīze" J. Žilko atgādināja, ka reiz Ķekavas tūrisma organizatoriem bija iecere rīkot Ginesa rekorda cienīgu pasākumu – izveidot ap Nāves salu kanoe laivu un kajaku ķēdi, kas būtu garākā pasaulē. Tas nav aizmirsts un tiek domāts, kā labāk šādu Ginesa rekorda cienīgu pasākumu sarīkot, sacīja J. Žilko. Taču viņš piebilda, ka tas nenotiks šogad, kad ir ļoti liels piesātinājums ar Latvijas simtgadei veltītiem sarīkojumiem un akcijām: "Taču, kad paies jubilejas gads, Ginesa rekordu pie Nāves salas lūkosim sarīkot."

Arī sarunās pirms un pēc jaunā sadarbības līguma ne reizi vien tika pieminēts, ka viens no magnētiem, kas piesaista ceļiniekus Pierīgai, piemēram, ir Pirmā pasaules kara cīņu vietas, kas sākas pie Olaines un stiepjas līdz pat Ložmetējkalnam.

Projekta “Tūrisms kopā” veidotāja Nadīna Millere un viens no Lejasdaugavas tūrisma reģiona krusttēviem Juris Žilko.Projekta “Tūrisms kopā” veidotāja Nadīna Millere un viens no Lejasdaugavas tūrisma reģiona krusttēviem Juris Žilko.